Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

5 interesanti fakti par krievu valodu

Šobrīd pasaulē ir ap 300 miljoniem krievu valodas pratēju, no kuriem dzimtā valoda tā ir aptuveni 164 miljoniem cilvēku, taču 114 miljoniem tā ir kā otrā valoda. Tas ir neaptverami liels skaitlis un pietiekami nozīmīgs, lai uzzinātu vairāk par šo slāvu valodu grupai piederīgo valodu.

1.Uzsvaram ir nozīme!

Latviešu valodā ar uzsvariem ir diezgan vienkārši – latviešu izcelsmes vārdiem uzsver vārda pirmo zilbi. “Pa-saule”, “va-loda”, “no-zīme”.

Taču citās valodas mēdz būt sarežģītāk, ir jāiemācās, kura vārda daļa ir jāuzsver. Tāpat ir arī krievu valodā. Tomēr krievu valodā papildu tam ir vēl kāda nianse, kas jāņem vērā, – vārda nozīme var mainīties atkarība no uzsvara. Piemēram, “я плачу” uzsvars ir uz pēdējā vārda burta un šī frāze nozīmē “es maksāju”. Taču, ja izrunāsiet vārdu “я плaчу” ar uzsvaru uz vārda vidusdaļu un burtu “a”, tad būsiet pateikuši “es raudu”.

2.Vārdu skaits un darināto vārdu skaits

Krievu valoda  ir bagāta valoda, tajā ir daudz vārdu. Visus nav iespējams izskaitīt, taču, skatoties pēc vārdnīcā atrodamo vārdu skaita, tiek lēsts, ka tie varētu būt 130 000–150 000.

Taču patiesībā šis skaitlis ir tikai aptuvens aprēķins, jo krievu valodā, tāpat kā latviešu, no vārdiem var veidot jeb darināt citus vārdus. Piemēram, deminutīvus jeb pamazināmās vārda formas, tāpat arī no viena lietvārda var izveidot gan īpašības vārdu, gan apstākļa vārdu un pat darbības vārdu.

Piemēram, “кот” ir kaķis, bet “котик” kaķītis, “красота” ir skaistums, “красивый” skaists, bet “красиво” ir apstākļa vārds, kas nozīmē “skaisti”. Visiem vārdiem ir viena sakne “крас-”, ar kuru veido citu vārdšķiru vārdus.

3.Savdabīgi salikteņi

Ja latviešu valodā izvairāmies radīt jaunus vārdus, kur viens pēc otra ir vairāki vienādi burti, tad krievu valodā, ja, darinot vārdu, sastopaties ar atkārtotiem patskaņiem vai līdzskaņiem, un ja vārds ir labi izrunājams un skanošs, tad tas ļoti ticams tiks pielietots valodā. Piemēram, vārds, kurā ir trīs “e” burti pēc kārtas “змееед”, tā krievu valodā sauc čūskērgli, kas burtiski tulkojot būtu “čūskēdājs”. Savukārt vārdā “длинношеее” novērojams, ka atkārtojas gan līdzskaņi, gan patskaņi. Šis vārds nozīmē “garkaklis” jeb ar garu kaklu.

4.Tēva vārds gandrīz kā vidējais vārds

Angliski runājošajās valstīs bieži ir tradīcija bērniem dot divus vārdus, bet ikdienas saziņā izmantot tikai pirmo, savukārt otro jeb vidējo vārdu lietot oficiālo dokumentos vai citos līdzīgos gadījumos. Latviešu valodā tas nav tik populāri, lai gan mūsdienās, ir iespējams likt bērnam divus vārdus un daudzi to izmanto.

Turpretī krievu valodā ir tēva vārds, ko iepazīstoties vai dokumentos norāda kā vidējo vārdu, taču ikdienā tajā nesauc. Šī ir sena tradīcija, taču to izmanto joprojām, it īpaši, formāli iepazīstoties. Tā ir vēl viena krievu valodā aktuālās vārddarināšanas izpausme. Tā piemēram, ja Irinai Ļebedevai tēvs ir Boriss, tad iepazīstoties viņa teiks, ka ir Irina Borisovna Ļebedeva.

5.Vārdu secība teikumā ir maināma

Krievu valodā līdzīgi kā latviešu valodā, iespējams mainīt vārdu secību teikumā, būtiski nemainot pateiktā jēgu, – mainās tikai tas, uz ko teikumā likts uzsvars. Angļu valodā, piemēram, tas nebūtu iespējams, tur vārdu secība ir ļoti būtiska.

Krievu valodā vārdi ir maināmi šurpu turpu, dažādās pozīcijās teikumā. “Сегодня кот поймал мышь” vai “kот поймал мышь сегодня” – “šodien kaķis noķēra peli” vai “kaķis noķēra peli šodien”.

Krievu valodai, it īpaši literārajai, ir daudz nianšu un liels vārdu krājums. Ja protat valodu, taču neesat pārliecināts, vai spēsiet iztulkot pietiekami skaisti, lai arī krievu valodas runātājam tas šķistu atbilstoši, vērsieties pie profesionāļiem tulkošanas birojā Tulkot.lv !

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti