Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

5 padomi, kā atgūt kontroli pār savām finansēm

Daudziem cilvēkiem ir grūtības sakārtot savu finansiālo situāciju, savukārt tas ilgtermiņā var novest pie dažādām problēmām. Ja zaudēta kontrole pār savām finansēm, to atgūt mēdz būt grūti, taču ne neiespējami. Ja jūtat, ka pamazām zaudējat savu finansiālo brīvību, netiekat galā ar parādsaistībām vai piedzīvojat cita veida finansiālas problēmas, ir pienācis laiks to mainīt.

Kādas ir Jūsu finanšu kļūdas?

Lai saprastu, kādi risinājumi nepieciešami, svarīgi zināt, kas izraisa finansiālos sarežģījumus. Biežāk sastopamās finanšu kļūdas ir nesamērīgi tēriņi, lielas parādsaistības, nespēja pārvaldīt savas finanses. Apzinoties problēmu, var atrast piemērotākos risinājumus. Turpinājumā pieci noderīgi padomi, kas varētu palīdzēt.

Budžeta plāna izveide

Lai mainītu naudas tērēšanas paradumus un sasniegtu izvirzītos mērķus, efektīvākais risinājums ir budžeta plāna izveide. Plāns ietver visus ienākumus un izdevumus, palīdz koriģēt naudas plūsmu un ieviest nepieciešamās korekcijas.

Lai budžeta plāna izveide nestu cerēto rezultātu, ir vērts vispirms saprast, kādi ir šī brīža paradumi. Šim nolūkam kādu laika posmu, piemēram, mēnesi var pierakstīt visus savus izdevumus. Tas var šķist laikietilpīgs process, tomēr ļauj gūt priekšstatu par reālo situāciju un palīdz saprast, ko nepieciešams mainīt.

Budžeta plānā jāiekļauj visas paredzamās izdevumu kategorijas – gan obligātie maksājumi, gan mainīgās izmaksas. Protams, jāseko līdzi, lai plāns ir reāli izpildāms. Un ņemot vērā, ka reālā dzīve no prakses bieži vien atšķiras, jābūt gatavībai nepieciešamības gadījumā plānā arī ieviest nepieciešamās korekcijas.

Izdevumu un ienākumu samērošana

Tiem, kuriem ir tendence tērēt vairāk, nekā nopelnīts, noderīga ir prioritāšu noteikšana. Vērtīgi arī iemācīties atšķirt vēlmes no vajadzībām, lai saprastu, kādi tēriņi ir obligāti, bet kādi – tikai mirkļa iegriba. Palīdzēt var arī konkrētu mērķu izvirzīšana, piemēram, sakrāt jaunas sadzīves tehnikas iegādei vai sapņu ceļojumam.

Konkrēti mērķi palīdzēs saglabāt motivāciju un ļaus veiksmīgāk mainīt naudas tērēšanas paradumus. Summu, ko vēlies novirzīt mērķu sasniegšanai, neaizmirsti iekļaut budžeta plānā.

Kredītsaistību atmaksas plāns

Dažkārt finansiālo stabilitāti negatīvi var ietekmēt arī lielas kredītsaistības. Lai to mainītu, ir vērts izstrādāt konkrētu kredītu atmaksas plānu. Ir dažādas stratēģijas, piemēram, ikmēneša maksājuma summas palielināšana vai kredītu apvienošana.

Lai palielinātu maksājuma summu, iespējams, nāksies rūpīgi pārskatīt savus izdevumus un ieviest kādas korekcijas. Vislielākie izdevumi parasti ir tieši par pārtiku, taču šajā kategorijā tos arī ir visnotaļ vienkārši samazināt, piemēram, biežāk gatavot mājās, doties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, plānot maltītes. Ietaupīto naudu var novirzīt kredīta atmaksai.

Ja aizdevumi ir vairāki, noderīgs risinājums var būt kredītu apvienošana. Taču pirms tam rūpīgi jāizvērtē dažādas iespējas un jāiepazīstas ar līguma noteikumiem. Jebkurā gadījumā kredītu atmaksu vajadzētu izvirzīt kā vienu no galvenajām prioritātēm.

Aplikācijas

Mūsdienu mainīgajā dzīves ritmā izsekot līdzi visiem izdevumiem ir ļoti grūti, īpaši, ja ir vēlme dzīvot saskaņā ar budžeta plānu. Te noderīgas ir dažādās šim mērķim paredzētās mobilās aplikācijas, kas ļauj sekot līdzi naudas plūsmai un palīdz sasniegt izvirzītos mērķus.

Plāns neparedzētām situācijām

Neparedzētas situācijas ir daļa no ikdienas – ar to vajadzētu rēķināties. Taču, ja plāna, ko darīt šādās situācijās, nav, var rasties nopietni sarežģījumi. Vislabāk daļu no ienākumiem atvēlēt neparedzētām situācijām. Summai sākotnēji nav jābūt lielai, galvenais ieviest ieradumu to atlikt regulāri.

Protams, viena no iespējām ir aizdevums internetā, ko noformēt iespējams salīdzinoši ātri un vienkārši – bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Pieejamas dažādas summas uz  īsākiem un garākiem termiņiem, tādēļ katrs var izvēlēties sev piemērotāko risinājumu. Taču jāņem vērā, ka tas nav paredzēts visiem un visās dzīves situācijās. Pirms kredīta noformēšanas vienmēr jāizvērtē sava atbilstība aizņemšanās nosacījumiem, kā arī jāapzinās savas iespējas veikt savlaicīgu kredīta atmaksu.

Straujajā dzīves ritmā, kad apkārt ir tik daudz iespēju un vilinājumu, dažkārt ir grūti iegūt un saglabāt savu finansiālo stabilitāti. Taču konkrēts rīcības plāns un prioritāšu noteikšana var palīdzēt uzlabot situāciju un sasniegt izvirzītos mērķus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti