Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

7 izplatītākās kļūdas, veicot auto tīrīšanas un pulēšanas darbus

Pēdējos mēnešos auto rezerves daļu internetveikala Trodo.lv pieprasītāko preču sortimentā uzkrītoši bieži parādās dažādi auto virsbūves mazgāšanas, salona tīrīšanas, ādas kopšanas un disku spodrināšanas līdzekļi, kas spilgti apliecina – pavasaris ir lielās tīrīšanas laiks, kad līdzās mājoklim un pagalmam īpaši kārojas nopucēt arī auto. Tiesa, aizvien vērojamas arī izplatītas kļūdas, ko daudzi aizvien pieļauj, pucējot savu auto.

Trodo.lv apkopo izplatītākās kļūdas, lai palīdzētu no tām izvairīties un lielā tīrīšana nesagādātu vilšanos.

1. Pavirša mazgāšana ar nepareizu līdzekli

Ja paša teritorijā ir iespējams nomazgāt auto, nekaitējot apkārtējai videi, jāatceras daži būtiskākie nosacījumi:

  • Mašīnas virsbūves mazgāšanai ir speciāli auto šampūni, kas vienlaikus efektīvi noņem netīrumus un nekaitē krāsai  - kategoriski nedrīkst virsbūvi mazgāt ar cita veida sadzīves ķīmiju, kas var atstāt neatgriezeniskus krāsas bojājumus.
  • Mazgāšanai ieteicams izmantot augstspiediena sūkni -  spēcīga ūdens strūkla netīrumus un piekaltušus kukaiņus “atsitīs” no virsbūves nesalīdzināmi efektīvāk nekā parasta dārza šļūtene vai spaiņiem sanests ūdens.
  • Mazgāšana jāveic ar mīkstu švammi. Mazgāšanu un vēlāk skalošanu ieteicams veikt nevis haotiskām, bet vienā virzienā – no augšas uz leju - vērstām kustībām.

Auto mazgāšanai ieteicams izvēlēties dienu bez vēja un bez karstas saules, pretējā gadījumā vējš uz tikko mazgātā auto sapūtīs smiltis, savukārt saulē auto nožūs pārāk strauji, atstājot ūdens nosēdumu pleķus. Auto mazgāšanā, ūdens kvalitātei ir būtiska nozīme.

Mazgājot virsbūvi, nevajadzētu aizmirst arī par riteņiem – ir izstrādāti speciāli auto disku tīrīšanas, un riepu spīduma līdzekļi, kas nomazgātā auto vizuālo koptēlu veidos pilnīgu

2.  Braukšana ar slapju auto

Pēc mazgāšanas auto ir jānosusina, lai izvairītos no nosēdumu pleķiem. Noslaucīšanai pareizākā izvēle ir speciāli mikrošķiedras auduma dvielīši, kas teicami uzsūc mitrumu, bet neskrāpē krāsu un laku.

Nedrīkst aizmirst arī par auto stikliem – to tīrīšanai ir jāizmanto speciāli līdzekļi un, tāpat kā pārējā virsbūve, arī stikli pēc mazgāšanas ir jānosusina. Aizvien viena no izplatītākajām kļūdām, ko pieļauj auto īpašnieks, ir slapju loga stiklu nolaišana un pacelšana pēc mazgāšanas. Logu nolaišana un pacelšana, protams, palīdz ātrāk atbrīvoties no ūdens lāsēm, taču vienlaikus tieši šādā veidā uz stikliem veidojas nelāgie ūdens nosēdumi.

3. Nevienmērīga pulēšana vējā un saulē

Apņēmīgie auto īpašnieki, kas saulainā dienā nolemj pašu spēkiem pagalmā nopulēt auto, mēdz pieļaut rupjas kļūdas. Pulēšanas līdzekļu pamata uzdevums ir ne vien atjaunot virsbūves krāsas košumu un spīdumu, bet arī aizsargāt to pret nelabvēlīgo vides ietekmi, taču, ja darbs veikts pavirši – rezultātā iegūsiet pleķainu, nespodru un, iespējams, arī saskrāpētu auto.

Svarīgi:

  • Pulēšanu var veikt tikai slēgtā telpā, kur gaisa temperatūra ir virs +15 grādiem pēc Celsija. Kategoriski aizliegts auto pulēšanu veikt ārā tiešos saules staros un vējā, kur nenovēršami uz virsbūves tiks sapūstas smiltis. Pat, ja izmantojat vismīkstāko pulēšanas ripu, “iepulētās” smiltis laku un krāsu saskrāpēs.
  • Ir ļoti būtiski ar lakas pulēšanas līdzekli kārtīgi un vienmērīgi pārklāt visu virsbūvi – pretējā gadījumā veidosies pleķi. Šis darbs prasa lielu pacietību, rūpību un izturību. Kārtīgi šo darbu ir teju neiespējami izdarīt “plikām rokām”, tādēļ eksperti iesaka auto pulēšanai iegādāties slīpmašīnu un maināmas dažādu izmēru pulēšanas ripas.

4. Auto salona pucēšana jāsāk ar putekļsūcēju

Auto salona tīrīšanu ieteicams sākt ar putekļsūcēju. Pareizākais ir izņemt visus grīdas paklājus un iztīrīt tos atsevišķi. Ar putekļsūcēja smalko uzgali kārtīgi jāiztīra visus gružus, kas sabiruši starp beņķiem un zem tiem.

Svarīgi:

  • Liekot atpakaļ izsūktos paklājus, tos jānostiprina ar tapu vai tam paredzētu stiprinājumu.
  • Pirms braukšanas jāpārliecinās, ka vadītāja kāju zonas paklājiņš ir stingri nofiksēts – pretējā gadījumā tas var iesprūst zem pedāļiem un radīt būtisku apdraudējumu, neļaujot nospiest bremžu, sajūga vai gāzes pedāli.

5. Paneļa tīrīšana jāsāk ar tīru, ūdenī samitrinātu mikrošķiedras drānu

Automašīnas paneļa tīrīšanu ieteicams sākt ar tīru, ūdenī samitrinātu mikrošķiedras drānu. Pēc tam paneli ieteicams apstrādāt ar speciāliem auto kopšanas līdzekļiem. Lai nesabojātu paneļa materiālu, traipus nedrīkst berzt, skrāpēt vai apstrādāt ar spēcīgiem traipu tīrīšanas līdzekļiem, šķīdinātājiem, benzīnu un citiem agresīviem līdzekļiem, kas, visticamāk, sabojās materiālu un atstās vizuālus defektus.

Izvēloties paneļa kopšanas līdzekli, jāņem vērā, ka tie bieži ražoti uz silikona bāzes. Tas rada spīdīgumu un atgrūž putekļus. Taču silikonu ieteicams lietot samērīgā daudzumā, jo tam ir tendence "izplesties", bet lieko vēlāk notīrīt būs sarežģīti.

Svarīgi:

  • Nekādā gadījumā ar silikonu saturošu līdzekli nedrīkst pārklāt stūres ratu. Silikons ir slīdīgs, bet slidena stūre paaugstina riskus satiksmes drošībai.
  • Auto paneļa kopšanas līdzekļus nevajag smidzināt tieši uz auto salona apdares materiāliem. Drošāk tos ir vispirms ieklāt tīrā mikrošķiedras drānā un tad klāt uz virsmām.
  • Kategoriski aizliegts jebkādus līdzekļus pa tiešo smidzināt uz elektriskajiem vadības slēdžiem.
  • Automašīnas centrālo displeju ieteicams tīrīt ar tīru, sausu mikrošķiedras drāniņu, vieglām apļveida kustībām – spēcīgākas ekrānu var sabojāt.
  • Tīrīšanas laikā displejam jābūt izslēgtam.
  • Displeju nedrīkst tīrīt nedz ar logu mazgāšanas līdzekli, nedz citu sadzīves ķīmiju - ja traipi ir pieķepuši, to tīrīšanai var izmantot ūdenī samitrinātu mikrošķiedras drānu. Vēl viens risinājums – displeja tīrīšanai izmantot speciālus līdzekļus, kas paredzēti datora ekrāna tīrīšanai.
  • Centrālā displeja tīrīšanai nekādā gadījumā nedrīkst izmantot abrazīvu audumu un papīra dvieļus, kas ekrānu var saskrāpēt.

6. Pirms tīrīšanas, arī ādas salons ir jāizsūc

Pirms ķerties klāt ādas tīrīšanas līdzekļiem, beņķi ir kārtīgi jāiztīra ar putekļsūcēju - pretējā gadījumā gruži beņķu maigo ādu var saskrāpēt. Te īpaša uzmanība jāvelta šuvēm un salaiduma vietām, kur drupačas un netīrumi visbiežāk sakrājas un ir grūti iztīrāmi. Svarīgi gan pārliecināties, ka putekļsūcēja uzgalim nav asu atskabargu, kas var saskrāpēt ādu.

Ādas salona tīrīšanai ir jāizmanto tam speciāli paredzēti līdzekļi -  āda ir dabīgs materiāls, ko nepieciešams aizsargāt. Speciālie ādas kopšanas līdzekļi nodrošinās ādai nepieciešamo mitrināšanu, aizsargājot to no plaisāšanas un švīkām. Arī auto salona ādas kopšanas līdzekļus drošāk ir klāt vispirms uz mikrošķiedras drānas, nevis pa taisno uz beņķa. Jāizvairās no intensīvas ādas beršanas, kas var sabojāt krāsu.

Svarīgi:

Nekādā gadījumā nedrīkst ādas stūri pārklāt ar “aizsargājošu” plastmasu. Jāatceras, ka ādai ir jāelpo, bet plastmasa liegs pietiekamu gaisa piekļuvi ādai.

7. Salona polsterējumu nedrīkst berzt un tīrīt ar sadzīves ķīmiju

Ja ir jātīra auto salona vai griestu polsterējums, tas jādara vieglām kustībām, rūpīgi izvēloties piemērotākos auto kopšanas līdzekļus. Nekādā gadījumā polsterējumu nedrīkst skrāpēt un traipus berzt, kas, visticamāk, beigsies ar polsterējuma defektu. Nepiemērota ķīmija var sabojāt auto polsterējuma krāsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti