Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atklāta vēstule Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakova kungam

Reklāmu apmaksā un par saturu atbild SIA Nobels.

Savulaik SIA Nobels uzsāka sadarbību ar Rīgas pilsētas pašvaldību, kļūstot par pilsētai piederoša zemes gabala A. Deglava ielā 69 nomnieku. Uzņēmums izpildīja visu pašvaldības lūgto - par saviem līdzekļiem sakārtoja teritoriju, ieguldīja tuvu diviem simtiem tūkstošus eiro. Braucamās daļas pusē SIA Nobels ierīkoja asfaltētu nožogotu apsargājamo autostāvvietu, bet apkārt un uz dzīvojamo māju pusi vērsto pusi atstāja zaļu. Teritorija vienmēr tika kārtīgi kopta - zāle pļauta, sniegs tīrīts, notekūdeņi novadīti (sistēma ierīkota par pašu līdzekļiem). Autostāvvietā visu laiku tika nodarbināti cilvēki, bez kavējumiem maksāta nomas maksa, maksāti nodokļi valsts budžetā.

Pilnīgi negaidīti 2018. gadā pavasarī nāca Rīgas domes Satiksmes departamenta atteikums turpināt nomas attiecības ar SIA Nobels. Līdz pat šīs vēstules sagatavošanas dienai uzņēmuma vadība centās rast risinājumu un sagaidīt atsaucību no pašvaldības iestāžu puses, bet nekas nesanāca.

Ar šo vēstuli SIA Nobels vēršas pēc palīdzības pie Jums kā Rīgas domes priekšsēdētāja. Pēdējais nomas līgums tika noslēgts 2013. gada rudenī un tajā bija paredzēts, ka, paejot pieciem gadiem, līguma termiņš var tikt pagarināts uz diviem gadiem, ja tam piekrīt divas iestādes - Satiksmes departaments un Mājokļu un vides departaments. Ieguldot nomātajā teritorijā simtiem tūkstošu eiro, SIA Nobels vadība nebija pat iedomājusies, ka pašvaldība varētu atklāti kaitēt biznesam, bez nopietna pamatojuma atsakot pagarināt nomas termiņu uz līguma paredzētajiem diviem gadiem. Tomēr 2018. gada pavasarī nomnieka vēlme sakārtot visus dokumentus, lai varētu turpināt uzņēmējdarbību saskaņā ar visām likumu prasībām, atduras pret Satiksmes departamenta atteikumu pagarināt nomas līgumu.

Pirmajā rakstveida atbildē Satiksmes departaments paziņoja, ka iebilst tikai pret autostāvvietas saglabāšanu un neiebilst pret autostāvvietas kompleksā ietilpstošo ēku saglabāšanu un apsaimniekošanu, vēlāk arī šāda iespēja tika liegta. Izrādījās, ka Satiksmes departamentam šis zemesgabals pēkšņi kļuva ārkārtīgi vajadzīgs. SIA Nobels vadība vairākkārt mēģināja sarunāt tikšanos ar Satiksmes departamenta vadītāju, pierakstīties uz vizīti pieņemšanas laikos, bet katru reizi sekoja atteikums. Ņemot vērā, ka savos pamatojumos Satiksmes departaments bija visai paviršs, nekonkrēts un nekonsekvents, SIA Nobels turpināja saraksti, cerot pamodināt saprātīgumu. Tika savākti un iesniegti arī apkārtējo māju iedzīvotāju paraksti par autostāvvietas saglabāšanu. SIA Nobels vairākkārt piedāvāja atstāt nomā tikai daļu teritorijas. Tas nozīmē, ka par uzņēmuma naudu ierīkotajā asfaltētajā autostāvvietas teritorijā Satiksmes departaments varēja uzreiz veidot stāvvietu vismaz 70 automašīnām. Autostāvvieta ir projektēta tādā veidā, ka tai ir divas puses, kuras var izmantot neatkarīgi, līdz ar to Satiksmes departamentam neveidotos nekādas problēmas publiskās stāvvietas ierīkošanā. Neskatoties uz to, ka savās atbildēs departaments atsaucies uz nepieciešamību veidot stāvvietas, arī šāds variants Satiksmes departamentam nederēja, bet kāpēc, nevienam nav zināms, atbilde ir īsa "viss zemes gabals ir nepieciešams pašvaldības funkciju pildīšanai". Tai pašā laikā nevienā dokumentā, uz kuriem atsaucas Satiksmes departaments savās atbildēs, nav redzama pat ideja par bezmaksas autostāvvietas izveidi A. Deglava ielā. Nekur nav redzams, ka šai teritorijai būtu izstrādāti kaut kādi projekti vai piešķirts finansējums. Ja uzņēmējam tiek liegts turpināt darbību zemes gabalā šeit un tagad, tad šādai nepieciešamībai ir jābūt tagad vai vismaz paredzamā nākotnē esošai, nevis pamatotai ar varbūtību un iespējamiem plāniem kaut kad nākotnē.

Satiksmes departamenta aizbildināšanās ar sabiedrības interesēm šajā konkrētajā gadījumā ir liekulība. SIA Nobels ierīkotā maksas autostāvvieta nestāv tukša, tā ir piepildīta. Ierīkojot šajā vietā autostāvvietu, Satiksmes departaments tikai formāli izpildīs Jūsu solījumus par publisko stāvvietu izveidi, iekšpagalmus tas neatslogos. Jau šobrīd iznomātais zemes gabals ir piepildīts ar automašīnām, nevis stāv brīvs. Saprātīgi būtu veidot autostāvvietas tur, kur šobrīd nestāv automašīnas, t.i. veidot autostāvvietas nevis mainīt esošās pret citām. Šāda esošā aizstāšana ar tādu pašu ir nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana nevis problēmas atrisināšana pēc būtības.

Jūs kā Rīgas domes priekšsēdētājs regulāri solāt atslogot iekšpagalmus. Satiksmes departamenta mērķim vajadzētu būt tieši šādam, bet tā vietā iestāde grauj biznesu risinājuma dēļ, kas nemaz nav risinājums. Izveidojot autostāvvietu jau šobrīd pilnas autostāvvietas vietā, neradīsies jaunas vietas automašīnu novietošanai, mainīsies tikai apsaimniekotājs. Tā nav nekāda rīcība sabiedrības interesēs.

Līdz pēdējam gribējās ticēt, ka Satiksmes departaments tomēr izskaidros savu lēmumu ne tikai ar vispārīgu frāzi. SIA Nobels samierinātos ar šo lēmumu, ja atbildes no iestādes puses tiešām būtu skaidras, konkrētas un pamatotas. Nevienam nebūtu iebildumu, ja tiešām būtu redzams, ka, liedzot turpināt darbību zemes gabalā vēl līdz 2020. gada oktobrim, šī teritorija šo laiku tiešām kalpos rīdziniekiem labāk, nekā šobrīd tajā esoša autostāvvieta. Līdz šim neviena atbilde nebija pārliecinoši skaidra un būs tiešām žēl, ja šāda rīcība ir par labu kādam interesentam, kurš Satiksmes departamentam vai tā darbiniekiem ir tuvāks.

2016. gadā, runājot par EuroPark nelikumīgi izbūvētajām autostāvvietām, Jūs teicāt: "Mēs nevēršamies pret privātajām autostāvvietām, un mums nav nolūku ierobežot šo biznesu. Bet pilsētai ir svarīgi, lai tiktu ņemtas vērā saistošo noteikumu un likumu normas. Cietais segums, pietiekams attālums no tuvējo māju logiem, apzaļumošana, pareiza transporta novietošana – tās ir pamatotas vides aizsardzības, iedzīvotāju komforta un drošības prasības, un tās ir jāievēro viennozīmīgi. Savukārt pilsēta, apzinoties, ka stāvvietu problēma, it īpaši centrā, ir aktuāla, ir gatava sadarboties ar autostāvvietu īpašniekiem un operatoriem, palīdzēt rast risinājumu projektēšanas jautājumos un saskaņojumos." (https://www.db.lv/zinas/usakovs-pilseta-neversas-pret-privato-autostavvietubiznesu-447742) .SIA Nobels gadījumā autostāvvieta ir izbūvēta likumīgi, ar visu dokumentāciju, viss tiek darīts saskaņā ar likumu. Neskatoties ne uz ko, Satiksmes departaments atsaka līguma pagarināšanu un liedz iespēju turpināt komercdarbību atbilstoši visu tiesību aktu prasībām par nomnieka līdzekļiem izbūvētajā un apsaimniekotajā autostāvvietas kompleksā.

Ar šo vēstuli SIA Nobels vēlas pievērst Jūsu, Nil Ušakova kungs,  uzmanību Satiksmes departamenta rīcībai, lūdz palīdzību situācijas atrisināšanā un aicina izteikt savu, kā pilsētas galvas,  attieksmi pret šādu uzņēmējdarbību graujošo rīcību. Uzņēmējs iegulda naudu un sagaida, ka pašvaldība būs cienīgs partneris, kurš atbalsta uzņēmējdarbību un bez nopietna pamata neliedz iespēju turpināt darbību. SIA Nobels cer uz Jūsu palīdzību, lai šajā gadījumā sabiedrība tiešām gūtu patiesu labumu nevis "izbaudītu" Satiksmes departamenta lēmumu nepatīkamas sekas.


SIA Nobels valdes priekšsēdētājs Oļegs Artjomovs

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti