Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Auto domkrats - daži aspekti, ko der ņemt vērā pirms tā iegādes

Auto domkrats ir viens no tiem rīkiem, kam vajadzētu atrasties katrā garāžā un automašīnas bagāžas nodalījumā, jo bez šī darbarīka nebūs iespējams pašu spēkiem ne nomainīt auto riepu ceļa malā, ne sagatavot auto ritošo daļu nākamajai sezonai, ne veikt apkopes darbus auto apakšējā daļā.

Protams, daudzās situācijās var izvēlēties aizvest auto uz servisu, lai vajadzīgos darbus veic speciālisti, bet piekritīsiet, ka vienmēr var rasties negaidītas situācijas, kad ar auto ķibelēm jāspēj tikt galā pašam. Tāpēc, ja jūsu instrumentu klāstā domkrata nav, ieteicams tādu iegādāties.

Iegādājoties domkratu, nepieciešams pievērst uzmanību vairākiem faktoriem, kas palīdzēs izdarīt vislabāko izvēli.

Auto domkrats jāpiemeklē tieši jūsu spēkratam un vajadzībām

Izvēloties domkratu, vispirms ir jādomā par to, kāda veida automobīlim tas visbiežāk tiks izmantots, vai instrumentu plānojat glabāt garāžā vai pārvadāt automašīnā? Apsverot dažādus individuālos faktorus, būs vieglāk izvēlēties piemērotāko auto pacēlāju.

Automašīnas klīrensa augstums. Lai izvēlētos piemērotu domkratu, jāizvērtē, cik augsts ir automašīnas klīrenss – tas ir attālums no balstvirsmas līdz auto transmisijas zemākajam punktam. Automašīnas ar zemu klīrensu bez problēmām varēs pacelt ar jebkur domkratu. Tikai jāpārliecinās, ka domkrats ietilpst zem automašīnas.

Ja nepieciešams pacelt automašīnu ar augstu klīrensu vai arī lielāka izmēra autotehniku, tad labāk skatīties “pudeļu tipa” domkartu virzienā, jo tiem ir lielāks maksimālais pacelšanas augstums. Lai pārliecinātos, kāds ir domkrata minimālais un maksimālais pacelšanas augstums, jāiepazīstas ar informāciju, kas norādīta uz domkrata.

Automašīnas svars. Otrs būtisks raksturlielums, kas noteikti jāņem vērā, izvēloties auto domkratu, ir tā celtspēja, kas jāsamēro ar automašīnas svaru. Uz instrumenta ir norādīts, cik lielu svaru tas var droši pacelt. Vairumu vieglo automašīnu varēs pacelt ar domkratiem, kuru celtspēja ir 2-3 tonnas. Bet iespējams iegādāties tādus, kuru celtspēja ir līdz 15 un pat vairāk tonnām, ja nepieciešams strādāt ar liela izmēra tehniku. Ja domkrats paredzēts profesionālai un plašai izmantošanai, tad labāk uzreiz pirkt tādu, kam ir lielāka celtspēja.

Domkrata materiāls un celšanas ātrums. Visbiežāk domkrati izgatavoti no alumīnija vai tērauda. Alumīnija domkrati ir vieglāki, tāpēc tie būs piemēroti, ja instrumentu plānojat pārvietot. Tērauda domkrats ir daudz smagāks un tas vislabāk kalpos kā stacionārs instruments garāžā vai darbnīcās. Ja jums ir svarīgi, cik ātri tas spēj pacelt auto vēlamajā pozīcijā, tad noteikti jāpievērš arī uzmanību tam, kāds ir domkrata celšanas ātrums. Jāņem vērā, ka instruments ar lielāku celšanas ātrumu arī būs dārgāks.

Kā saprast, vai auto pacēlājs ir kvalitatīvs

Protams, izdevīgāk un drošāk būs pirkt labas kvalitātes domkartu jeb auto pacēlāju, jo tas kalpos daudz ilgāk un arī sniegs maksimālu drošību darbu veikšanas laikā. Par domkrata kvalitāti liecinās gan tā materiāls, gan cena. Izturīgāks būs auto pacēlājs, kam nav plastmasas detaļu, kuras var ātri nolietoties un salūzt.

Par domkarta kvalitāti var likt šaubīties aizdomīgi zema cena. Tas var liecināt, ka ražotājs nav izmantojis izturīgas un ilgmūžīgas detaļas. Vislabāk uzticēties zināmiem ražotājiem, par kuru preču kvalitāti parasti nav šaubu. Labs domkrats nebūs lēts, bet ilgtermiņā šāds pirkums atmaksāsies, jo nevajadzēs jau pēc neilga laika instrumentu mainīt.

Novērtējiet arī domkratu vizuāli, cik kvalitatīva ir tā apdare, vai nav uzkrītoši bieza krāsas kārta, kas var liecināt, ka ražotājs mēģina nomaskēt kādas zemākas kvalitātes detaļas.

Protams, vislabāk būs, ja paši arī domkratu izmēģināsiet darbībā, lai pārliecinātos, ka tas funkcionē nevainojami un spēj veikt savu uzdevumu bez aizķeršanās.

Hidrauliskais vai mehāniskai domkrats – ko izvēlēties

Meklējot domkratu, visbiežāk izvēle būs starp mehāniskajiem un hidrauliskajiem pacēlājiem. Mahāniskie pacēlāji sevi darbībā ir sekmīgi pierādījuši jau sen. Tie ir droši un vienkārši savā uzbūvē un lietošanā. Tos var sekmīgi izmantot mājas apstākļos un turēt automašīnā, lai ceļa malā uzliktu automašīnai rezerves riteni. Tomēr šāda pacēlāja izmantošana prasīs lielāku fizisku piepūli.

Tomēr hidrauliskie domkrati uz palikšanu iekarojuši savu vietu, kļūstot ar auto īpašnieku un arī auto profesionāļu biežāko izvēli. Hidraulisko pacēlāju priekšrocība ir spēja tos pielāgot dažāda augstuma un svara objektiem, kas paver plašas pielietošanas iespējas. Hidraulisko pacēlāju lietošana ir viegla un efektīva, neprasa lielu piepūli. Jārēķinās gan, ka daži hidraulisko pacēlāju modeļi ir smagi un lieli, tāpēc nav ērti aktīvai pārvietošanai, bet toties neaizstājami auto darbnīcās vai rūpnīcās.

Izvēloties starp mahānisko un hidraulisko pacēlāju, noteicošais faktors ir paša auto īpašnieka vajadzības, auto izmēri, svars un darbarīka paredzētais pielietojums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti