Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Bitcoin piedāvājuma kā vērtības krājuma pārbaude

Bitcoin piedāvājums kā vērtības glabātājs ir viens no visvairāk apspriestajiem tematiem finanšu un tehnoloģiju kopienās. Šī digitālā valūta, kas tika ieviesta 2009. gadā, ir salīdzināta ar tradicionāliem vērtības krājumiem, piemēram, zeltu, un atbalstītāji apgalvo, ka tai ir daudzas tādas pašas īpašības, kas padara zeltu par ilgstošu drošu patvērumu investoriem.

Tomēr Bitcoin salīdzinoši īsā vēsture, nepastāvība un regulējošā nenoteiktība ir radījusi atšķirīgus viedokļus par tā dzīvotspēju kā vērtības glabātāju. Bitcoin cena ir kļuvusi par galveno interešu punktu gan investoriem, gan ekonomistiem, gan arī plašākai sabiedrībai, tāpēc apskatīsim dažus Bitcoin piedāvājuma kā vērtības glabātāja aspektus.

Vērtības glabātāja raksturojums

Vērtības glabātājs ir aktīvs, ko var saglabāt, izgūt un apmainīt nākotnē, nepasliktinot vērtību. Ideālā gadījumā tai vajadzētu aizsargāt arī pret inflāciju un ekonomikas lejupslīdi. Tradicionālie vērtības krājumi ir zelts, nekustamais īpašums un zināmā mērā fiat valūtas.

Argumenti par Bitcoin kā vērtības glabātāju

  • Bitcoin ierobežotais monētu daudzums ir 21 miljons monētu, tāpēc tas ir ierobežots, līdzīgi dārgmetāliem, piemēram, zeltam. Šo trūkumu nodrošina Bitcoin protokols, kas uz pusi samazina atlīdzību par jaunu bloku ieguvi aptuveni ik pēc četriem gadiem, notikumā, kas pazīstams kā "uz pusi".
  • Bitcoin var viegli pārsūtīt pāri robežām, neizmantojot starpniekus, un to var sadalīt mazākās vienībās (līdz 100 miljondaļām Bitcoin, kas pazīstama kā "Satoshi"), padarot to ļoti pārnēsājamu un dalāmu.
  • Bitcoin darbojas decentralizētā tīklā, padarot to izturīgu pret cenzūru vai jebkuras atsevišķas vienības konfiskāciju. Šī decentralizācija tiek uzskatīta par aizsardzību pret devalvāciju, kas var rasties, centrālās iestādes, piemēram, valdības, kontrolē monetāro politiku.
  • Pamatā esošā tehnoloģija blokķēde nodrošina, ka Bitcoin darījumi ir droši, pastāvīgi un nemainīgi. Šī tehnoloģija veicina Bitcoin kā digitālā vērtības glabātavas izturību.

Kritika un izaicinājumi

Viena no galvenajām kritikām par Bitcoin kā vērtības glabātāju ir tā cenas nepastāvība. Tradicionālajiem vērtības veikaliem, piemēram, zelta un fiat valūtām, cenu svārstības mēdz būt daudz mazākas. Bitcoin cena ir piedzīvojusi dramatiskus kāpumus un kritumus, padarot to par riskantu aktīvu tiem, kas laika gaitā vēlas saglabāt kapitālu.

Kriptovalūtu regulējošā vide joprojām attīstās, un tajā ir iespējamas būtiskas izmaiņas, kas varētu ietekmēt Bitcoin pieņemšanu un izmantošanu visā pasaulē. Bitcoin vēsture ir salīdzinoši īsa, it īpaši, ja salīdzina ar tādiem aktīviem kā zelts, kas ir bijis vērtības glabātājs tūkstošiem gadu. Šie ierobežotie sasniegumi apgrūtina prognozēšanu, kā Bitcoin darbosies ilgtermiņā, jo īpaši dažādos ekonomiskajos apstākļos.

Lai gan Bitcoin pieņemšana ir ievērojami palielinājusies, tā joprojām nav tik plaši pieņemta darījumiem kā tradicionālās valūtas vai pat kredītkartes. Šī ierobežotā lietojamība var ietekmēt tā kā vērtības uzkrāšanas efektivitāti, jo likviditāte un iespēja viegli apmainīt aktīvu ir jebkuras vērtības uzkrāšanas galvenās sastāvdaļas.

Secinājums

Bitcoin pieteikums kā vērtības glabātājam ir pārliecinošs, jo īpaši tā ierobežotā daudzuma, drošības un decentralizētā rakstura dēļ. Tomēr tā nepastāvība un mainīgā regulējošā ainava rada problēmas, lai to plaši atzītu par uzticamu vērtības glabātāju. Kriptovalūtu tirgum pieaugot un Bitcoin tīklam turpinot augt, tā kā vērtības glabātāja loma var kļūt skaidrāka. Investoriem, kuri uzskata Bitcoin par vērtības glabātāju, ir jāapzinās šie faktori un jāņem vērā sava riska tolerance un ieguldījumu horizonts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti