Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ceļvedis jauna batuta iegādei

Dzirdot vārdu “batuts”, jebkura bērna acis iemirdzas un sirds sāk straujāk pukstēt. Arī pieaugušie nereti mēdz izbaudīt to prieku, ko sniedz vienkārša lēkāšana pa batutu. Turklāt tā nav tikai izklaide, lēkāšana uzlabo arī veselību un fizisko formu. Kā izvēlēties piemērotāko batutu sev vai savai ģimenei, lasi rakstā!

Veids, izmērs un forma

Vispirms jāsaprot, vai batuts būs domāts izklaidēm vai treniņiem un kur tas tiks novietots – pagalmā, iekštelpās vai varbūt ūdeni? Kas tas ir skaidrs, jāsaprot, cik tad liela vieta ir pieejama.

  • Pagalma vai dārzā parasti ir vieta lielākam batutam. Katram izmēram ir konkrēts smagums, ko batuts var noturēt. Jo lielāks izmērs, jo vairāk cilvēki varēs atrasties uz tā vienlaicīgi. Āra batutu izmērs ir sākot no 2 metriem diametrā, kurš visticamāk paredzēts tikai vienam bērnam, līdz pat 5 metriem diametrā, uz kura varēs lēkāt pat vairāki pieaugušie. Vispopulārākā izvēle ir batuts 3m izmērā, kura kopējais lietotāju ķermeņa svars ir līdz 100kg.
  • Iekštelpu batuti ir maza izmēra, parasti no 100 – 150cm diametrā. Un tie ir divu veidu, vieni paredzēti bērnu izpriecām, bet otri – pieaugušajiem, priekš aktīviem un interesantiem treniņiem. Tie visbiežāk nāk komplektā ar statīvu, kuru izmanto kā atbalsu vingrinājumu laikā.

  • Ir arī tādi batuti, kas paredzēti novietošanai ūdenī. Tiem ir ar gaisu piepūšamas malas un pa vidu tramplīns, citiem ir pievienoti arī piepūšami slidkalniņi vai dažādi šķēršļi. To izmēru diapazons ir līdzīgs kā āra batutiem. Ja ūdens aktivitātes iet pie sirds un ir ezers vai dīķis, kur to novietot, tas nešaubīgi sagādās prieku gan maziem, gan lieliem.

Arī formas batutiem ir dažādas. Sākotnēji tika izgudroti taisnstūra formas batuti, tagad tos vairāk izmanto vingrotāji, jo tie ir atsperīgāki un ērtāki dažādiem demonstrējumiem, līdz ar to arī cena ir augstāka. Veikalos biežāk pieejami un lētāki ir tieši apļveida batuti. Pateicoties apaļajai formai, tie ir arī stabilāki.

Kādām detaļām un materiāliem jāpievērš vislielākā uzmanība? 

Kad ir saprasts aptuvenais veids, izmērs un forma, atliek noskaidrot, kādi ir svarīgākās batutu piederumi un kādi materiāli būs kvalitatīvāki!

Rāmis

Ja ūdenī paredzētā batuta piepūšamās malas ir no plastmasas, tad batutiem, kas novietojami uz zemes, ir vajadzīgs kāds izturīgāks un smagāks materiāls. Parasti tas ir tērauds ar speciālu pārklājumu, kas pasargā to no bojāšanās mitrumā un lietus laikā.

Stiprinājumi un atsperes

Stiprinājumiem, kas savieno lēkājamo virsmu ar rāmi, ir jābūt no kvalitatīviem materiāliem, lai tiktu nodrošināta maksimāla drošība. Lētākiem batutiem parasti atsperes veidotas no metālu sakausējuma, bet izturīgākas būs kvalitatīvas dzelzs atsperes. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz jāizvēlas dārgākais variants, vienkārši laika gaitā jāseko līdz, vai atsperes nav sarūsējušas vai izstiepušās. Atsperēm pa virsu vajadzētu likt speciālu pārklāju, kas var pasargāt no sasitumiem.

Šajā ziņā drošāki būs batuti bez atsperēm. To konstrukcija ir nedaudz citādāka, jo ierasto atsperu vietā, apakšā lēkājamās virsmas riņķim ir elastīgi stieņi, kas piestiprināti pie zemāk esošā rāmja. Tie ir tikpat atsperīgi, bet drošāki no tā viedokļa, ka cilvēks nevar uzkrist uz malās esošajām atsperēm.

Lēkājamā virsma

Batutu lēkājamā virsma ir izgatavota no mākslīgajām šķiedrām. Svarīgi, lai materiāls būtu ir izturīgs pret ultravioleto starojumu, kas pasargās lēkājamo virsmu no izbalēšanas un plīšanas. Protams, kvalitāti ietekmēs arī šuves un ūdensizturība.

Aizsargtīkls

Par drošību uz batuta rūpējas arī aizsargtīkls, kas parasti ir veidots no polietilēna, poliestera vai polipropilēna. Priekšroku labāk dot no polietilēna veidotajiem, jo tie būs izturīgāki un elastīgāki.

Izvēlies sev piemērotāko batutu un atceries, ka izmēram ir nozīme. Batuts 3m izmērā būs piemērots pat trīs cilvēkiem, kas lēkāšanas prieku trīskāršos. Interneta veikalā 1a.lv pieejami gan lieli, gan mazi batuti, kā arī to piederumi, ja vecajam batutam vajadzīga pavasara apkope.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti