Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Finanses un Tavs raksturs – kā tas iet roku rokā?

Vai Tev ir draugs, kurš vienmēr restorānā atstāj lielu dzeramnaudu? Viņa dāsnums var būt saistīts nevis ar augstu ienākumu līmeni, bet rakstura īpatnībām. Bet varbūt pats esi no tiem, kuri regulāri pārbauda atlikumu savā bankas kontā? Varētu šķist, ka tā ir atbildīga rīcība, taču tik pat labi tas var norādīt uz tieksmi visu kontrolēt. Lai kā arī būtu, naudas tērēšanas paradumi lielā mērā atkarīgi no visdažādākajiem psiholoģiskajiem aspektiem. Mārketinga speciālisti un tirdzniecības pārstāvji to apzinās labi, taču to vērtīgi zināt arī patērētājiem.

Apzinoties, kā mūs ietekmē finanses, varam veiksmīgāk kontrolēt savus izdevumus, nevis ļaut, lai finanses un apkārtējā vide kontrolē mūs. Izpratne par psiholoģiskajiem procesiem var palīdzēt arī mainīt neveselīgus paradumus un sasniegt finansiālos mērķus.

Kopumā var izdalīt piecus finanšu personības tipus. Turpini lasīt un uzzini, kurš no tiem esi Tu!

Aizrautīgs investors

Riska mīļotāji, ieguldītāji.  Dažādi finanšu tirgi var kļūt par aizraujošu vidi, taču, veicot finanšu darījumus, šāda tipa cilvēki mēdz rīkoties instinktīvi, nevis stratēģiski. Tas var novest pie nepareiziem lēmumiem.

Lai izvairītos no pārāk impulsīvas rīcības, šāda tipa investoriem vajadzētu uzrakstīt noteikumus, piemēram, noteikt ieguldījumu limitus, un nolikt šos noteikumus redzamā vietā. Tāpat var palīdzēt ilgtermiņa finansiālo mērķu noteikšana.

Krājēji

Šāda tipa cilvēkiem nauda sniedz drošību. Viņi baidās riskēt un krāj arī to naudu, ko, iespējams, labāk būtu ieguldīt vai iztērēt, piemēram, iegādājoties kādu vērtīgu, vajadzīgu lietu. Šādi cilvēki vēlas uzkrāt pēc iespējas vairāk – gluži vienkārši, lai justos droši.

Ikvienam ir vajadzīgs uzkrājums neplānotām situācijām, taču jāpatur prātā, ka nauda nav gudrs ilgtermiņa ieguldījums – kaut vai inflācijas dēļ. Lai sabalansētu naudas plūsmu, vērts noteikt saprātīgus, konkrētus mērķus un rīkoties saskaņā ar tiem.

Sociālās vērtības pircēji

Vai iepirkšanās dara Tevi laimīgu? Vai Tev patīk iepriecināt citus bez īpaša iemesla, iztērējot vairāk, nekā vajadzētu? Tad Tu varētu būt sociālās vērtības pircējs, ko psihologi definē kā tādu, kurš iepērkas, lai uzlabotu savu pašcieņu. Diemžēl neapdomīgi pirkumi var novest pie finansiālām grūtībām. Šeit var palīdzēt budžeta plāna sastādīšana, nosakot, kādu summu var atļauties iztērēt impulsīviem tēriņiem.

Kontrolētāji

Šāda tipa cilvēki pārbauda savu bankas konta bilanci un uzkrājuma pieaugumu tik pat bieži un rūpīgi, cik profesionāls sportists pārbauda sirdsdarbības ritmu, uzņemto kaloriju daudzumu un miega kvalitāti.

Gadījumā, ja nepieciešams, piemēram, patēriņa kredīts bez ķīlas, šādi cilvēki noteikti vēlēsies salīdzināt vairākus variantus, iedziļinoties visās niansēs. Tāpat viņiem patīk veikt izdevumu uzskaiti, lai varētu izsekot līdzi naudas plūsmai. No vienas puses, būt zinošam par savu finansiālo situāciju ir labi, taču vēlme kontrolēt savas finanses var norādīt arī uz to, ka cilvēks ir zaudējis kontroli pār citām savas dzīves jomām.  

Cilvēki, kuriem ir grūti tikt galā ar neprognozējamām lietām dzīvē, var kļūt īpaši organizēti naudas jautājumos. Lai mazinātu šo trauksmi, vērts mācīties justies mierīgāk par dzīves pārmaiņām, nevis pārnest to uz apsēstību naudas jautājumos. Tāpat par savu nākotni justies drošāk var palīdzēt arī ilgtermiņa mērķu noteikšana.

Cilvēki ar strausa sindromu

Šie cilvēki daudz labāk ‘’bāž galvu smiltīs’’, nekā organizē savas finanses. Viņi reti seko līdzi savai naudas plūsmai un bieži vien ignorē vēstules no bankas. Viņi nespēj noteikt ilgtermiņa mērķus un nelabprāt veic ieguldījumus.

Šim tipam var pieskaitīt arī turīgus cilvēkus, kas naudas darījumus, tostarp ieguldījumus finanšu tirgos, uztic kādai citai personai – viņiem pašiem nav ne jausmas, kāda īsti ir viņu finansiālā situācija. Šāda tipa cilvēkiem vērts sākt ar īstermiņa mērķu noteikšanu, piemēram, iekrājot naudu ceļojumam. Pēc tam jau var noteikt ilgtermiņa mērķus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti