Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ieguldīšanas pamati: kas vispār ir risks?

Dažādiem ieguldījumiem ir atšķirīgs riska līmenis. Bet ko tas nozīmē praksē? Vai jums vajadzētu koncentrēties uz zema riska ieguldījumiem, augsta riska ieguldījumiem vai abiem? Kas vispār ir risks?

Iedziļināsimies šo jautājumu būtībā un noskaidrosim, kas ir risks, kam jāpievērš uzmanība un kā to pārvaldīt.

Kāds ir risks?

Mēs parasti domājam par risku kā izredzes kaut ko zaudēt, bet investīcijās tas ir nedaudz plašāks. Risks ir iespēja, ka jūs nesaņemsit atdevi, kādu cerējāt iegūt.

Šeit ir daži ekstrēmi piemēri: ja jūs nopirktu seifu un tajā ievietotu savu naudu, jūs riskētu ļoti maz. Jūs sagaidāt, ka jūsu atdeve būs tieši 0%, jo jūsu nauda vienkārši atrodas tur. Bet jūs varat arī paļauties uz to, ka atdeve ir 0%.

No otras puses, iedomājieties, ka iegādājaties loterijas biļeti. Pērkot loterijas biļeti, jūs cerat laimēt miljoniem dolāru. Bet mums nav jums jāsaka, ka iespēja, ka tas notiks, ir ļoti maza. Ir daudz lielāka iespēja aiziet prom bez nekā, nekā uzvarēt lielus panākumus. Tātad tas nozīmē, ka loterijas biļete ir ļoti augsts risks.

Investīciju pasaulē zema riska ieguldījums parasti ir kaut kas tāds, kas rada stabilu, salīdzinoši uzticamu atdevi, ar salīdzinoši zemu varbūtību zaudēt daļu vai visu sākotnējo ieguldījumu. Naudas ievietošana bankā ir zema riska ieguldījuma piemērs: banka jums maksā diezgan zemu procentu likmi, bet apmaiņā pret to piedāvā relatīvu drošību. Jūsu bankas bankrotēšanas un saistību nepildīšanas iespējamība ir ļoti zema.

Augsta riska ieguldījums atšķiras, jo tas parasti ir mazāk stabils. Tas var dot lielāku atdevi, taču tas var arī nesniegt šo atdevi — patiesībā jūs, iespējams, zaudēsit daļu vai visu naudu, ar kuru sākāt.

Riska otra puse

Bet šim vienādojumam ir arī otra puse: atdeve. Ieguldījumi ar lielāku risku parasti gūst lielāku atdevi. Ja vēlaties lielāku atdevi, jums ir jābūt gatavam pieņemt mazāku noteiktību.

To var redzēt, aplūkojot dažādu ieguldījumu atdevi. Pēdējā gada laikā Sharesies zemāka riska Smartshares NZ Bond fonds ir devis vidējo atdevi nedaudz vairāk par 3%, tas ir, ieskaitot dividendes. Salīdziniet to ar augstāka riska fondu Smartshares US 500, kas pēdējā gada laikā ir atdevis milzīgus 24%.

Atšķirība ir tāda, ka obligācijām parasti ir stabila cena un tās maksā investoriem regulārus kupona maksājumus (piemēram, procentu maksājumu). Tātad, iepērkoties NZ obligāciju fondā, varat būt drošāk par zemāku atdevi. Apmaiņā pret šo pārliecību jūs atsakāties no lielākas peļņas no US 500 fonda. Šis 24% pieaugums bija daudz mazāk ticams nekā NZ Bond 3% pieaugums — tas varēja būt 10%, 5%, 2% vai pat samazināties.

Iespēja ir saistīta ar risku — ja jūs pilnībā izvairāties no riskantākiem ieguldījumiem, jūs, iespējams, atsakāties no labākas peļņas, ko laika gaitā var nodrošināt augstāki riski. Tas nav nekas slikts! Ja jums nepatīk riskēt, jums tas nav jādara.

Bet tas nav arī piedāvājums "visu vai neko". Ir dažas stratēģijas, kas ļauj uzņemties zināmu risku, neuzņemoties milzīgu risku. Šeit ir daži veidi, kā to izdarīt:

Dažādot, dažādot, dažādot

Dažādošana palīdz pārvaldīt risku, ievietojot olas daudzos dažādos grozos. Piemēram, ja jūs iegādājāties akcijas Smartshares US 500 fondā Sharesies, jūs iegūtu nelielu daļu no 500 dažādiem ASV uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka, ja kādam no šiem uzņēmumiem neklājas tik labi, iespējams, ka 499 citi uzņēmumi izmantos savu atslābumu. Diversifikācija nodrošina piekļuvi peļņai no daudziem uzņēmumiem, neuzņemoties lielāku risku tikai vienam no tiem.

Protams, šī pieeja tikai pasargā jūs no riska, ka vienam uzņēmumam būs sliktāki rezultāti nekā tirgū kopumā. Jums joprojām ir risks, ka viss tirgus stāv uz vietas vai atgriezīsies atpakaļ — tas var notikt lejupslīdes vai liela satricinājuma, piemēram, GFC (globālā finanšu krīze) vai COVID, gadījumā.

Daži investori sadalīs savu naudu starp augstāka un zemāka riska ieguldījumiem — piemēram, jūs varat ieguldīt binārajās opcijās, kas ir viena no riskantākajām ieguldījumu stratēģijām, vienlaikus ieguldot arī pārvaldītos fondos un biržā tirgotos fondos (ETF). Tādā veidā, kamēr jūs regulāri gūstat peļņu no augsta termiņa ieguldījumiem, jums ir iespēja gūt ļoti lielu peļņu, novirzot šo peļņu augstāka riska ieguldījumu stratēģijām.

Pirms liela ienesīguma ieguldījuma, piemēram, bināro opciju veikšanas, pārliecinieties, ka jums ir liela pieredze investīcijās un tirdzniecībā. Jūs varat sevi pilnveidot, izlasot ceļvežus vietnēs, kas nodrošina apmācību par binārajām opcijām. Varat apmeklēt šo apmācību vietni, lai uzzinātu vairāk par binārajām opcijām.

Šī pieeja padara visu mazliet gludāku. Jums nav tik lielas iespējas gūt lielus ienākumus, kā tas būtu, ja visu ieguldītu vienā lietā, taču ir arī daudz mazāka iespēja visu zaudēt. Nav slikts darījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti