Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ieteikumi, kā finansiāli sagatavoties gaidāmajam mazulim

Mazuļa ienākšana ģimenē pilnībā izmaina jauno vecāku dzīvi, tādēļ šāds pavērsiens var šķist ne tikai aizraujošs, bet pat biedējošs. Gaidīšanas laikā topošajai mammai un tētim ir jāspēj saplānot, kā pielāgot esošo dzīvi jaunajiem apstākļiem, tai skaitā sakārtot finansiālo situāciju. Ja Jums vai kādam tuvam cilvēkam šādas pārmaiņas ir aktuālas, šis raksts būs noderīgs, jo mēs esam apkopojuši vērtīgākos ieteikumus, kas palīdzēs finansiāli sagatavoties gaidāmajam mazulim.
  • Veiciet esošās finansiālās situācijas analīzi.

Jums skaidri jāzina, kādā stāvoklī ir Jūsu ģimenes finanses, un tas jānoskaidro pēc iespējas ātrāk, lai nepieciešamības gadījumā veiktu izmaiņas. Šajā procesā pirmais solis ir budžeta izveide, proti, detalizēta ikmēneša ienākumu un izdevumu apkopošana, lai redzētu, vai tēriņi ir pielāgoti summai, ko nopelnāt.

Mūsdienās ir pieejamas dažādas finanšu aplikācijas, kas ļauj sadalīt izdevumus pa kategorijām, piemēram, pārtika, auto un tamlīdzīgi, lai redzētu, kurās jomās naudas līdzekļiem jāpievērš īpaša uzmanība.

  • Kontrolējiet savas kredītsaistības.

Saskaņā ar “Kredītinformācijas biroja” statistiku vismaz pusei Latvijas iedzīvotāju ir reģistrētas dažādas kredītsaistības. Tas var būt: studiju kredīts, patēriņa kredīts, aizdevums mājokļa iegādei, līzingā iegādātas preces un cita veida saistības.

Lai arī aizdevums konkrētās situācijās var būt ļoti noderīgs, un spēj palīdzēt atrisināt problēmas vai ātrāk sasniegt mērķus, ir rūpīgi jāizvērtē, vai varēsiet kredītsaistības laicīgi segt nepieciešamajā apjomā. Gaidot ģimenes pieaugumu, šis jautājums kļūst vēl svarīgāks – pārliecinieties, ka Jūsu budžets ļauj bez problēmām veikt maksājumus ne tikai mēneša griezumā, bet visā atmaksas periodā.

  • Izveidojiet iekrājumus “nebaltām dienām”.

Pirms bērna dzimšanas ieteicams veidot ietaupījumus ārkārtas situācijām, kuras mēs ikdienā nevaram ieplānot. Lai arī naudas krāšana “nebaltām dienām” ir ieteicama ikvienam, mazuļa ienākšana ģimenē saistās ar dažādiem jauniem riskiem un neparedzamiem pavērsieniem, tādēļ arī papildu drošība un stabilitāte ir īpaši svarīga.

Vairumā gadījumu finanšu eksperti iesaka izveidot iekrājumus, kuru apjoms ir līdzvērtīgs sešām līdz astoņām mēnešalgām.

  • Izvērtējiet aprūpes iespējas.

Šo jautājumu ir vērts pārdomāt jau, pirms bērns ir piedzimis. Noteikti izrunājiet, kā sadalīsiet mazuļa kopšanas pienākumus un ko darīsiet gadījumos, kad neviens no Jums nevarēs atvasi pieskatīt. Vai Jums ir tuvinieki, draugi vai citi cilvēki, kas varēs palīdzēt šādās situācijās? Iespējams, ir nepieciešams jau laicīgi meklēt auklīti un izskatīt citas alternatīvas. Tas, protams, arī ietekmēs Jūsu finansiālo situāciju, tādēļ, jo laicīgāk atrisināsiet šo jautājumu, jo mazāk uztraukumu būs jāpiedzīvo, kad bērns piedzims.

  • Izmēģiniet “mazuļa budžetu” realitātē.

Piedzimstot bērnam, Jūsu ģimenē finanšu plānošana mainīsies. Kaut vai, piemēram, maltītes ārpus mājas aizstās dažādas bērnam nepieciešamās lietas un arī citās budžeta jomās nāksies ieviest pārmaiņas. Lai vieglāk saprastu, kāda sistēma piemērota tieši Jūsu vajadzībām un iespējām, ir vērts jau pirms bērna piedzimšanas izmēģināt dzīvot ar budžetu, kas pielāgots mazulim, un to pakāpeniski pielāgot tā, lai Jums būtu vieglāk.

  • Aprunājieties ar citiem vecākiem.

Mūsdienās ir daudz veidu, kā iepazīties ar māmiņām un tētiem, uzklausīt viņu pieredzi un saņemt padomus dažādās situācijās. Noteikti ir vērts pieteikties domubiedru grupām sociālajā medijā “Facebook”, kas paredzētas tieši vecākiem. Tāpat ir pieejamas dažādas grupas, kuras var apmeklēt klātienē.

Šajos un citos gadījumos Jums ir iespēja vaicāt par problēmām un neskaidrībām, tai skaitā, saistītām ar finanšu jautājumiem. Piemēram, vai ir vērts pirkt visus iespējamos palīglīdzekļus un ierīces bērnu aprūpei, kam pievērst uzmanību un kā ietaupīt. Lai izdodas!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti