Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ieteikumi, kas jāievēro, pārvietojoties ar auto pavasarī

Tagad, kad ledus un sniegs ir nokusis un temperatūras stabiņš turpina kāpt, autovadītājiem varētu likties, ka beidzot var mierīgi uzelpot, tomēr nē – arī pavasaris ceļu satiksmē ir bīstams gadalaiks. Lai Tu varētu droši pārvietoties ar auto arī pavasarī, esam apkopojuši dažus ieteikumus, kas jāievēro!

Neatslābsti!

Pavasara laikapstākļi var būt mānīgi – pat tad, ja laiks ir silts un saulains, nekad nav 100% garantijas, ka ledus ir pilnībā nokusis. Pārvietojoties ar auto pavasarī, neatslābsti un saglabā ziemas braukšanas manieres: ieturi drošu distanci no citiem ceļu satiksmes dalībniekiem; tuvojies krustojumiem lēni un piesardzīgi; samazini ātrumu, ja ceļš šķiet mitrs!

Esi gatavs lietusgāzēm!

Pavasarī bieži līst, savukārt lietus rada paaugstinātas bīstamības ceļu satiksmes apstākļus. Pirms dodies ceļā, pārbaudi, vai Tava auto ārējās apgaismes ierīces, vējstikla slotiņas un bremzes ir darba kārtībā. Līdz ko sāk līt, ieslēdz priekšējos lukturus, samazini braukšanas ātrumu un ieturi drošu distanci. Atceries, ka pat neliels lietus ceļus var padarīt ļoti slidenus!

Dažkārt pavasara lietusgāzes mijas arī ar slapju sniegu vai krusu. Krusa var nodarīt kaitējumu auto virsbūvei, tādēļ, ja pēkšņi sākas spēcīgas lietusgāzes, kas jebkurā mirklī var pāraugt krusā, mēs iesakām nebraukt. Ja esi uz ceļa, meklē patvērumu, lai nogaidītu krusu – ja esi tālu no apdzīvotas vietas, lielisks patvērums var būt arī mežs.

Esi gatavs bedrēm!

Sāls, smiltis, bieza sniega kārta kombinācijā ar mainīgiem laikapstākļiem ir ideāli apstākļi, lai uz ceļa veidotos bedres, tādēļ esi tālredzīgs un zini, ka jebkurā mirklī vari sastapties ar pamatīgu bedri! Labākais veids, kā tikt galā ar bedrēm, protams, ir izvairīties no tām, taču tas ne vienmēr iespējams. Ja redzi, ka priekšā ir bedre, taču apbraukt to nevari, samazini ātrumu un, braucot pāri bedrei, atlaid bremzes – tā iespējams samazināt triecienu, tādējādi pasargājot auto piekari. 

Uzmanies no gājējiem, velosipēdistiem, skrituļotājiem utt.!

Jārēķinās, ka pēc ziemas ikviens vēlas izbaudīt siltos laikapstākļos, un tas nozīmē, ka uz ceļiem parādās arvien vairāk gājēju, velosipēdistu, skrituļotāju utt. Turi acis atvērtas un esi īpaši piesardzīgs apdzīvotās zonās, kur skraida bērni!

Izvairies no dzīvniekiem!

Ne jau tikai cilvēki mīl silto laiku – arī dzīvnieki mostas no ziemas miega un dodas pārtikas meklējumos, šķērsojot ceļus. Tā kā pavasarī ceļi mēdz būt slideni, esi uzmanīgs, vērīgs un, ja uz ceļa vai tā tuvumā redzi dzīvnieku, samazini ātrumu un esi gatavs apstāties. Ja dzīvnieks ir uz ceļa pavisam tuvu, nekādā gadījumā nemaini braukšanas virzienu – visdrošāk ir bremzēt taisnā līnijā. Esi modrs mijkrēslī un lauku apvidos, kur dzīvnieki mēdz būt īpaši aktīvi!

Parūpējies par riepām!

Pavasaris autovadītājiem nozīmē, ka ziemas riepas jāmaina pret vasaras riepām, tomēr, pienākot 1. martam, nesteidzies – Latvijā vasaras riepas ir obligāta prasība no 1. maija. Līdz tam ieteicams paturēt ziemas riepas, kas gadījumā, ja uzsnieg un/vai uzsalst, funkcionēs daudz labāk.  

Ziemas mēnešos zemas temperatūras dēļ riepas zaudē gaisu, tādēļ, sākoties pavasarim, noteikti vajadzētu pārbaudīt riepu spiedienu un vajadzības gadījumā uzpūst riepas! Nepietiekams spiediens riepās var izraisīt nevienmērīgu nodilumu, tādējādi pazeminoties auto veiktspējai un apgrūtinot vadāmību.

Dienas kļūst arvien garākas un siltākas, un ir īstais laiks, lai dotos ceļojumā pa Latviju. Plānojot, kur aizbraukt brīvdienās, atceries pārbaudīt sava auto OCTA polises derīguma termiņu! Ja termiņš tuvojas beigām vai polise vairs nav derīga, ienāc šajā mājas lapā, kur pieejams OCTA kalkulators, kas palīdzēs ātri un ērti aprēķināt polises cenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti