Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā ietaupīt naudu, iegādājoties pārtiku - 5 noderīgi padomi

Pārtika ir mūsu enerģija, bez kuras izdzīvot nav iespējams. Interesanti, ka aptuveni pusi no saviem līdzekļiem tērējam tieši pārtikas produktu iegādei. Tieši tāpēc ir vērts pievērst pastiprinātu uzmanību tam, kā, cik bieži un kad mēs iepērkamies.

Internetā atrodams lērums padomu un ieteikumu par to, kā ietaupīt, pērkot pārtikas produktus, bet šie pieci ieteikumi ir atslēga Jūsu izdevumu samazināšanai:

1. Pirkumi ir jāplāno. Uzsāciet jaunu tradīciju – saplānojiet ģimenes maltītes nedēļai uz priekšu. Kad tas izdarīts, sastādiet sarakstu ar produktiem, kas šo maltīšu pagatavošanai būs nepieciešami. Iepērcieties vienu dienu nedēļā un pieturieties pie plāna, ko esat sastādījuši.

2. Salīdziniet cenas par kilogramu vai litru. Peļņas nolūkos ražotāji, piemēram, ierasto 200 gramu paciņas vietā piedāvā 180 gramu iepakojumu, kas izskatās un bieži vien arī maksā tikpat, cik blakus esošs cita zīmola produkts 200 gramu iepakojumā. Nepaļaujieties uz akcijām, kuras izceltas uz citu produktu fona – izpētiet cenu kilogramā! Bieži vien atklājas, ka produkts bez akcijas ir lētāks nekā ar to.

3. Paskatieties uz augšu un leju. Tas ir fakts, ka populārākie un dārgākie produkti veikalos ir izvietoti pircēju acu augstumā. Mazāk populāru zīmolu produkti, kas nebūt nav sliktākas kvalitātes vai negaršīgāki, mēdz būt novietoti augstākos plauktos, vai, tieši pretēji, zemākajos. Paskatieties, papētiet, nepaslinkojiet un Jūs noteikti atradīsiet lētākas preces.

4. Iepērcieties vairumtirdzniecības veikalos – tā ir iespēja iegādāties preces lielākos iepakojumos un krietni lētāk nekā parastajā veikalā. Tas nozīmē arī to, ka iegādātās pārtikas pietiks ilgākam laikam.

5. Dodieties uz tirgu. Un, vēlams, neilgi pirms tā darba laika beigām. Tie, kuri regulāri apmeklē tirgu, zina, ka pirms darba laika beigām tirgotāji ievērojami samazina cenu, lai neatstātu preci uz nākamo dienu, kad tā vairs nebūs tik svaiga. Tirgotāji bieži vien arī iedod pircējam kādu papildus bonusiņu – ieber maisiņā vairāk ogu kā paredzēts vai piedāvā vēl lielāku atlaidi.

Noskaidrots, ka apmēram 65% produktu, ko iegādājamies, iepērkoties kopā ar citiem, ir neplānoti. Īpaši spēcīgi šis efekts ir jūtams, ja iepērcies kopā ar bērniem. Lai taupītu līdzekļus uz nevajadzīgām lietām, dodies iepirkties vieni paši. Ņemiet līdz iepriekš sastādīto iepirkumu sarakstu un nesteidzīgi, apskatot preces un salīdzinot cenas, iegādājieties visu nepieciešamo.

Ietaupot uz pārtikas izdevumiem, svarīgākais ir saglabāt sava uztura kvalitāti. Bieži vien, ietaupot uz pārtikas produktiem, zūd uztura kvalitāte, jo sākam iegādāties sliktākas kvalitātes produktus. Nepērciet tādus pārtikas produktus, kuriem tūlīt beigsies derīguma termiņš – pērciet svaigus, vienkārši pameklējiet lētākus. Izmantojiet iespējas iegādāties svaigus produktus no lauksaimniekiem un vietējiem ražotājiem – tādējādi jūs atbalstīsiet arī vietējos Latvijas uzņēmējus.

Bez pārtikas tāpat kā bez ūdens mēs dzīvot nevaram. Gatavojiet maltītes mājās, retāk izmantojiet degvielas uzpildes staciju piedāvātās uzkodas (tās ir nesamērīgi dārgas) un ātro uzkodu restorānus. Iegādājieties termosu un uztaisiet līdzi sev rīta kafiju – tas būs daudz izdevīgāk nekā iegādāties kafiju kioskā.

Mēs ticam, ka ir ļoti daudz tādu nieku, kurus ir iespējams izslēgt no savas ēdienkartes pavisam. Ietaupiet ne tikai naudu, bet arī veselību – nedzeriet dārgos, gāzētos dzērienus, nenašķojieties ar saldiem vai pārlieku sāļiem ēdieniem.

Mēs ticam, ka ir ļoti daudz tādu nieku, kurus ir iespējams izslēgt no savas ēdienkartes pavisam. Ietaupiet ne tikai naudu, bet arī veselību – nedzeriet dārgos, gāzētos dzērienus, nenašķojieties ar saldiem vai pārlieku sāļiem ēdieniem.

Sāciet plānot savas finanses – pierakstiet ienākumus un izdevumus, noteikti iekļaujiet savā finanšu plānā regulāros maksājumus, rūpīgi izvērtējiet, vai ātrais kredīts Jums ir nepieciešams un vai varēsiet to atmaksāt, un domājiet par veidiem, kā ietaupīt!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti