Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā izvēlēties datoru darbam?

Šobrīd, kad liela nozīme ir mūsdienu tehnoloģijām, daudzus darbus bez datora veikt nemaz nav iespējams. Izvēloties datoru darbam, uzmanība jāpievērš vairākiem kritērijiem. Kādiem? Par to raksta turpinājumā.

Kāda veida dators vajadzīgs?

Pirmkārt, jāsaprot, kāda veida darbam dators nepieciešams. Vai dators tiks izmantots tikai birojā vai arī mājās? Vai ir svarīgi, lai tas būtu pārnēsājams? Atbildes uz šiem jautājumiem ļaus saprast, kāda tipa ierīci izvēlēties – portatīvo vai stacionāro datoru.

Cik jaudīgs dators nepieciešams?

Otrs svarīgais jautājums, uz ko jāatbild – kādas programmas tiks izmantotas darbā. Piemēram, ja nepieciešamas video vai foto apstrādes programmas, tad attiecīgi vajadzīgs arī jaudīgāks dators.

Kāda ir datora operatīvā atmiņa un cietais disks?

Nozīme ir arī tam, kāda ir datora operatīvā atmiņa. Ikdienišķām darbībām, iespējams, pietiek ar 4 GB lielu operatīvo atmiņu, taču apjomīgāku darbu veikšanai noteikti nepieciešams dators ar lielāku, piemēram, 16 vai 32 GB lielu operatīvo atmiņu.

Tas, cik daudz informācijas izdosies saglabāt, atkarīgs no datora cietā diska. Lai arī kāda veida datoru darbam izvēlētos, dažkārt papildus nepieciešams arī ārējais cietais disks – īpaši, ja informācija, kas jāsaglabā, ir apjomīga. Ārējo cieto disku var iegādāties uzreiz kopā ar datoru vai arī pēc tam – laika gaitā. Arī te izvēle ir daudzveidīga – tas, ārējais cietais disks kādu pirkt, atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, ietilpības, tipa, preču zīmes, savienojamības.

Cik ērti pārnēsājams ir dators?

Ja plāno iegādāties portatīvo datoru un zini, ka to būs jāpārnēsā, novērtē arī datora svaru. Jāņem gan vērā, ka datori ar lielāku ekrāna izmēru (kas parasti tiek izvēlēti darba vajadzībām) attiecīgi būs arī smagāki. Mūsdienās gan pieejami arī tādi datora modeļi, kas apvieno funkcionalitāti un ērtības – tiesa, to cenas ir salīdzinoši augstākas.

Kāda ir attēla kvalitāte?

Būtisks faktors, kam pievērst uzmanību – attēla izšķirtspēja. No tā atkarīgs, kāda būs attēla kvalitāte. Īpaši svarīgi tas ir, ja darba pienākumos ietilpst attēlu vai video apstrāde u.c. uzdevumi, kur attēla kvalitātei ir būtiska nozīme.

Kāda ir datora operētājsistēma?

Izvēloties datoru, jāņem vērā arī tas, kāda ir ierīces operētājsistēma. Daži datori jau ir aprīkoti ar operētājsistēmu, citiem – tā jāiegādājas un jāuzstāda atsevišķi. Datori bez operētājsistēmas attiecīgi ir lētāki, tādēļ pirms pieņemt lēmumu, kādam risinājumam dot priekšroku, jāizvērtē visi aspekti.

Kur iegādāties datoru?

Viena no iespējām, kur iegādāties datoru darbam, ir specializētie veikali – tur pieejams gan pietiekams datoru klāsts, gan arī zinošu darbinieku konsultācijas. Taču mūsdienās plaši izmantota tiek vēl kāda iespēja – iespēja datoru iegādāties internetā. Pirmkārt, tas ļauj ietaupīt laiku, jo visu plašo piedāvājumu var aplūkot uzreiz, neizejot no mājām. Otrkārt, interneta veikali nereti nodrošina zemākas cenas.

Dators visbiežāk tiek iegādāts kā ilgtermiņa risinājums un tā kvalitāte ir ļoti svarīga. Tādēļ būtiski šo pirkumu veikt uzticamā veikalā, lai vēlāk nebūtu vilšanās. Ja dod priekšroku interneta veikalam, noteikti iepazīsties ar preces aprakstu un garantijas nosacījumiem. Ja nepieciešams, sazinies ar veikala darbiniekiem un uzdod neskaidros jautājumus. Atceries, ja kāda iemesla dēļ iegādātais dators tomēr neatbilst Tavām prasībām, to 14 dienu laikā vari atdot atpakaļ pārdevējam. Pirms to dari, iepazīsties ar preču atgriešanas nosacījumiem.

Dators ir noderīgs palīgs gan ikdienā, gan dažādu pienākumu veikšanai. Kad pienācis laiks izvēlēties jaunu ierīci, svarīgi veltīt mazliet laika vairāku variantu izvērtēšanai, lai būtu pārliecība, ka iegādāts labākais risinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti