Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā izvēlēties riepas ziemas sezonai?

Tuvojoties gada aukstajai sezonai, daudziem aktuāla jaunu ziemas riepu izvēle. Taču pieņemt īsto lēmumu ne vienmēr ir vienkārši. Kā novērtēt riepu kvalitāti? Kādiem faktoriem pievērst uzmanību? Par to turpinājumā!

Vajadzībām piemērotākās riepas

Riepu izvēle lielā mērā atkarīga no braukšanas paradumiem. Piemēram, ja ar automašīnu pārsvarā plānots pārvietoties pa pilsētu, var izvēlēties ziemas riepas ar cietāku gumijas sastāvu. Tām ir zemāka saķere ar ledu un sniegu, taču pa bieži tīrītiem ceļiem ar šādām riepām braukt būs pietiekami droši.

Ja bieži sanāk braukt pa retāk tīrītiem ceļiem, piemērotākas būs riepas no vidēji cieta materiāla. Tām ir labāka saķere ar ledu un sniegu, turklāt tās piemērotas arī braukšanai pa tīrītiem ceļiem.

Savukārt tiem, kuri bieži izmanto netīrītus lauku ceļus, vislabāk izvēlēties mīksta sastāva riepas. Tās piemērotas sliktiem ceļiem, nodrošinot labu saķeri ar piesnigušu un apledojušu ceļa virsmu. Jāņem gan vērā, ka šādu riepu saķere ar sausu un slapju ceļa virsmu ir ievērojami zemāka. Vēl viens faktors, kas jāpatur prātā – šāda tipa riepām ir visīsākais kalpošanas laiks.

Netīrītiem, apledojušiem ceļiem piemērotas arī riepas ar radzēm. Tās nodrošina labu saķeri, taču vienlaikus rada arī lielu trokšņa līmeni.

Riepu kvalitāte

Svarīgs faktors, kas nosaka drošību uz ceļa, ir riepu kvalitāte. To ietekmē vairāki faktori, piemēram, riepu uzglabāšanas veids un laiks. Ja riepas netiek atbilstoši uzglabātas, to gumija zaudē savas īpašības un strauji mazinās arī riepu kvalitāte. Tāpat jāatceras, ka riepām ir arī derīguma termiņš. Parasti tas ir 10 gadi no ražošanas laika un 5 gadi no uzstādīšanas laika. Tas nozīmē, ka riepas, kurām ir beidzies derīguma termiņš, izmantot nevajadzētu pat tad, ja to protektora dziļums atbilst normai.

Jaunas vai lietotas?

Domājot par riepu kvalitāti un drošību uz ceļa, jāpadomā arī par to, kam dot priekšroku – jaunām vai lietotām riepām?! No vienas puses  - lietotas riepas, protams, sākotnēji prasa mazākus finansiālos ieguldījumus. Taču jāņem vērā, ka tās, lai arī cik labā stāvoklī būtu, nekad nebūs tik kvalitatīvas kā jaunas riepas. Arī to kalpošanas laiks būs ievērojami mazāks. Tātad, pirms lemt par labu šādam risinājumam, rūpīgi jāizvērtē, vai tas ilgtermiņā atmaksāsies.

Domājot par dažādām autovadītāju vajadzībām un iespējām, riepu ražotāji piedāvā dažādus risinājumus dažādos cenu līmeņos. Tas nozīmē, ka katrs automašīnas īpašnieks var izvēlēties sev piemērotas jaunas riepas un uz ceļa justies droši pat ne tik labos laika apstākļos.

Tirdzniecības vietās pieejamas arī vissezonas riepas, kas tiek atzīmētas kā ‘’M+S’’ (no angļu valodas – Mud + Snow – dubļi un sniegs). Jau pats nosaukums pasaka priekšā, ka ar šādām riepām var pārvietoties visu gadu. Taču jāņem vērā, ka šādu riepu īpašības un sniegtais drošības līmenis nebūs tik labs, kā konkrētai sezonai paredzētām riepām. Tāpat, izmantojot šāda veida riepas, jārēķinās ar lielāku degvielas patēriņu. Šo iemeslu dēļ vissezonas riepas vislabāk izvēlēties tad, ja ar automašīnu tiek braukts reti un mēroti tikai nelieli ceļa posmi.

Riepu uzturēšana

Lai riepas kalpotu labi un maksimāli ilgi, svarīgs aspekts ir to pareiza uzturēšana. Par vienmērīgu riepu nodilumu palīdzēs gādāt regulāra priekšējo un aizmugurējo riepu apmainīšana vietām. Svarīgi arī regulāri pārbaudīt gaisa spiedienu riepās, lai nodrošinātu vienmērīgāku nodilumu un degvielas patēriņu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti