Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā izvērtēt to, vai auto dīlera piedāvātā cena ir atbilstoša?

Kad pienācis brīdis pārdot savu veco auto un iegādāties jaunu, rodas jautājums kā to labāk izdarīt. Viens no variantiem ir to pārdot privātpersonai, taču, pat pieņemot, ka šādi dabūsi labāko cenu, šis process parasti prasa daudz laika un pūļu. Vēl viena opcija ir pārdot savu auto uzpircējam vai auto tirgotājam – šis ir visātrākais veids kā lietoti un mazlietoti auto atradīs jauno īpašnieku, taču parasti par zemāku cenu. Kā zināt vai uzpircēja piedāvātā cena ir atbilstoša un godīga? Šajā rakstā uzzināsi kā to noskaidrot!

Auto uzpircēji

Lietotu auto tirdzniecība pat tik salīdzinoši mazā tirgū kā Latvijā notiek pietiekami lielos apjomos un lietotu automašīnu piedāvājums ir samērā liels. Šādos apstākļos, ja Tavs auto nav ļoti pieprasīts vai ekskluzīvs, var nākties diezgan ilgi gaidīt, lai atrastu pircēju, kuram savu auto pārdot par pieņemamu cenu. Šādos gadījumos laba alternatīva ir profesionālas auto uzpirkšanas kompānijas, kuras auto pirkšanā nav tik izvēlīgas, kā, teiksim, privātpersonas. Vienīgais mīnuss ir tas, ka par pārdošanas ātrumu nāksies maksāt ar zemāku pārdošanas cenu, tāpēc pirms doties pie tuvākā uzpircēja, veic nelielu tirgus izpēti – šādi iegūsi maksimāli vairāk naudas par savu veco auto.

Tirgus izpēte

Lai arī kā Tu mīlētu savu veco automašīnu un cik tā būtu vērta pašam, tās reālo cenu nosaka konkrētā brīža tirgus situācija, kas var mainīties salīdzinoši strauji. Sava auto aptuveno vērtību varēsi noteikt, ja salīdzināsi tādas pašas markas un modeļa spēkrata vidējo vērtību laikā, kad esi gatavs automašīnu pārdot.

Visprecīzāko aprēķinu iegūsi, ja veiksi salīdzinājumu kādā no lielākajiem vietējiem sludinājumu servisiem, kuros lietotas un mazlietotas automašīnas ir izvietotas. Svarīgi ir būt godīgam pret sevi un apzināties savas automašīnas reālo kosmētisko un tehnisko stāvokli, tāpēc salīdzinot to ar citām, ņem vērā šādus salīdzināšanas kritērijus:

  • Auto nobraukums tradicionāli ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, auto vērtības noteikšanā. Galvenokārt jau tāpēc, ka, jo lielāks nobraukums, jo lielāka iespēja, ka svarīgākie tehniskie mezgli jau būs nolietojušies un tie jaunajam saimniekam būs jānomaina;
  • Pirmās reģistrācijas datums – jo vecāka automašīna, jo tās vērtība vairumā gadījumu būs zemāka;
  • Dzinējs – tā tilpums un jauda;
  • Durvju skaits – vai auto ir trīs, četras vai piecas durvis;
  • Degviela ar kuru auto tiek darbināts – vai tas ir benzīns, gāze, dīzeļdegviela vai elektromobilis;
  • Pārnesumkārbas tips un pārnesumu skaits;
  • Auto papildaprīkojums – gan standarta aprīkojums, gan arī papildaprīkojums – drošības spilveni, signalizācija, ātrumkārbas bloķēšana, parkošanās sensori, vieglmetāla diski, āķis, gaisa kondicionieris, borta dators, navigācija, sēdekļu apsilde, audio sistēma, jumta sliedes, ādas apdare utt.

Šie ir nav vienīgie kritēriji auto cenas noteikšanā, taču veidos pietiekami labu priekšstatu par sava auto tirgus cenu. Šī informācija lieti noderēs jau pie pēdējā etapa – auto pārdošanas.

Godīgs darījums

Kad esi apzinājis sava auto aptuveno tirgus vērtību pārdošanas dienā, vari doties pie uzpircēja un vienoties par cenu. Atceries, ka privātos sludinājumos prasīto cenu par savam līdzvērtīgu auto no uzpircēja nesaņemsi, jo viņi būs gatavi to nopirkt ātri ar mērķi kaut ko nopelnīt paši. Atkarībā no auto kopējās vērtības, piedāvātā cena, kura salīdzinājumā ar vidējo tirgus cenu ir par ~500 –1500 EUR zemāka, ir uzskatāma par adekvātu.

Kur vislabāk pārdot savu auto?

Godīgs uzpircējs piedāvās arī godīgu cenu, tāpēc ir svarīgi doties pie tirgotāja ar labu reputāciju. BRC Autocentrs ir viens no šādiem tirgotājiem, kurš piedāvās adekvātu cenu par Tavu automašīnu un lietoti un mazlietoti auto šeit tiek pieņemti arī maiņai ar piemaksu uz abām pusēm cita auto iegādei! Ienāc BRC Autocentrs mājaslapā, aizpildi pieteikumu un uzzini sava auto vērtību jau šodien!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti