Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kā naudas taupīšanu padarīt par ikdienas ieradumu

Ietaupīt naudu ne vienmēr ir vienkāršs uzdevums, taču ļoti bieži tas ir tikai prioritāšu un ieradumu maiņas jautājums. Pārvēršot naudas taupīšanu par ikdienas ieradumu, noteiktos mērķus sasniegt būs daudz vieglāk. Taču – kā to paveikt?

Nosaki konkrētus, sasniedzamus mērķus

Lai saglabātu motivāciju ilgtermiņā, svarīgi izvirzīt konkrētus mērķus. Tātad – jānosaka, kam ietaupītā nauda tiks novirzīta – jaunas automašīnas iegādei, ceļojumam, ārkārtas fonda izveidei vai kaut kam citam svarīgam. Tāpat būtiski noteikt nepieciešamo summu un termiņu, kurā šo ieceri plānots īstenot. Jāņem gan vērā, ka mērķiem jābūt sasniedzamiem, saskaņotiem ar reālajām iespējām.  Tas ir svarīgi, jo veiksmīga virzīšanās uz mērķi iedvesmos iesākto turpināt.

Lai saprastu, cik daudz naudas vari atļauties atlikt katru mēnesi, no sākuma jāizvērtē savi ienākumi, izdevumi un naudas tērēšanas paradumi. Zinot, kam un cik daudz naudas tiek tērēts, vieglāk būs atrast veidus, kā ikdienā ietaupīt.

Parūpējies par atgādinājumiem

Motivāciju ikdienā palīdzēs saglabāt arī atgādinājumi par izvirzītajiem mērķiem. Piemēram, ja par sakrāto naudu vēlies doties ceļojumā, nezaudēt apņēmību ikdienas izaicinājumos palīdzēs pie sienas pielikta kolāža ar ceļojuma galamērķa fotogrāfijām. Tāpat noderēs arī dažādi nelieli atgādinājumi plānotājā vai uz datora ekrāna. Der jebkas, kas palīdz saglabāt motivāciju.

Pieslēdz automātiskos maksājumus

Ja uzkrājuma veidošanai tiek izmantots atsevišķs bankas konts, labs risinājums ir pieslēgt automātisko maksājumu internetbankā, ar kura starpniecību noteiktā datumā (piemēram, algas dienā) uz krājkontu tiek pārskaitīta konkrēta naudas summa. Automātiskie maksājumi var palīdzēt saglabāt motivāciju neplānotās situācijās, kad viss nerit pēc plāna.

Dodies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu

Labs veids, kā ietaupīt naudu ikdienā, ir ēdienreižu plānošana un došanās uz veikalu ar iepirkumu sarakstu. Tādā veidā izvairīsies no spontāniem pirkumiem un ietaupīto naudu varēsi novirzīt svarīgākiem mērķiem.

Atceries par 24 stundu likumu

Vēl viens veids, kā izvairīties no spontāniem pirkumiem – ievērot 24 stundu likumu. Tas nozīmē, ka veikalā ieraugot tīkamu lietu, ko nav plānots pirkt, nevajadzētu steigties pie kases, bet gan nogaidīt vismaz 24 stundas. Ja nākamajā dienā vēl arvien šķiet, ka pirkums ir laba ideja, vari doties atpakaļ uz veikalu un iegādāties kāroto.

Meklē risinājumus, kā ietaupīt, nemazinot dzīves kvalitāti

Lai naudas taupīšana kļūtu par pozitīvu ikdienas ieradumu, svarīgi, lai tas nemazina dzīves kvalitāti. Piemēram, ja kafejnīcas apmeklējums sagādā patiesu prieku, atteikties no tā pavisam diez vai būs prātīga doma. Labāk izlemt, ka uz kafejnīcu dosies, piemēram, reizi nedēļā, bet pārējās dienās ēdīsi mājās gatavotu ēdienu. Efektīvai naudas taupīšanai jābūt kā ilgtermiņa projektam, nevis īstermiņa akcijai, tādēļ jāmeklē radoši veidi, kā to pielāgot savam dzīvesveidam, neizjūtot milzīgu diskomfortu.

Dažkārt varētu šķist, ka naudas taupīšana ir garlaicīga un nomācoša. Taču patiesībā tas var palīdzēt gūt vēl lielāku prieku un gandarījumu.  Svarīgi atcerēties, ka nauda, ko ietaupi, joprojām ir Tava nauda – Tu tikai to iztērēsi vēlāk, iegādājoties lielākas lietas un īstenojot svarīgākas ieceres.

Ja tomēr nav laika gaidīt, kamēr plāna realizēšanai  nepieciešamā naudas summa būs sakrāta, var noderēt patēriņa kredīts internetā. Tas sniedz iespēju īstenot ieceri tagad, bet norēķināties par to vēlāk – veicot ikmēneša maksājumus saskaņā ar kredīta atmaksas grafiku. Aizdevumam salīdzinoši vienkārši iespējams pieteikties tiešsaistē - tam nav vajadzīga ne ķīla, ne galvojums. Taču pirms aizdevuma noformēšanas svarīgi izvērtēt savu maksātspēju.



 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti