Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā parūpēties par veselību ziemā?

Ziemas sezonā saules gaismas un siltuma trūkumu izjūtam jo īpaši – vai tas ir nedaudz nomāktāks garastāvoklis, lielāks nogurums vai nevēlēšanās doties spirdzinošā pastaigā. Tomēr skaidrs ir viens – rūpēties par sevi ziemā nepieciešams ar pavisam citu sparu. Turpini lasīt, lai noskaidrotu, kam pievērst uzmanību, rūpējoties par sevi ziemas laikā!

1. Uzņem vitamīnus

Ziemas sezonā īpaši jāuzmanās no gripas un augšējo elpceļu infekcijas slimībām, kas tā vien gaida mirkļus, kad uzbrukt. Papildu tam, saasinās arī hroniskās slimības, it īpaši tad, ja organisma aizsargfunkcijas ir novājinājis stress, kā arī izsīkušas vitamīnu rezerves.

Lai stiprinātu imunitāti, aukstajā gada laikā ieteicams uzņemt gana daudz C vitamīna. Lielākajai daļai pieaugušo gada tumšajā laikā izsīkst arī D vitamīna rezerves, kuras organismā veidojas tikai saules staru ietekmē. Par D vitamīna trūkumu liecina bieža slimošana un vājums.

Lai to labotu, aptiekā iespējams iegādāties dažādus vitamīnu kompleksus. Noteikti jāatceras, ka liela nozīme ir organisma apgādei ar nepieciešamo ūdens daudzumu, kā arī dārzeņiem un augļiem ēdienkartē.

2. Kārtīgi izgulies

Miegs ir ārkārtīgi svarīgs visa gada garumā, taču ziemā jo īpaši. Naktīm paliekot garākām un tumsai iestājoties aizvien ātrāk, ķermenis automātiski alkst pēc vairāk miega stundām. 

Šis gadalaiks ir īpaši viltīgs. Tas ievieš nemanāmas, bet nozīmīgas korekcijas mūsu dienas režīmos un grafikos. Vai arī tev ir bijis neērti pielāgoties jaunajam laikam pēc pulksteņa pārgriešanas? Šādas un tamlīdzīgas nianses atspoguļojas tieši miega režīmā un pat kvalitātē.

Ja rodas nopietnas problēmas ar miegu un miega grafika sakārtošanu, situācija ir steidzami jālabo.

3. Sazinies ar draugiem

Cilvēka psiholoģiskajai labsajūtai ir nepieciešamas sociālās saites – tas palīdz mums izvairīties no tādām slimībām kā depresija vai veģetatīvā distonija (kas, starp citu, saasinās tieši ziemas periodā).

Piezvani draugiem vai sazinies ar ģimenes locekļiem – ziema, lai arī cik auksta un nepatīkama tā dažbrīd būtu, ir labākais laiks, lai kopā iedzertu karstu tēju vai kafiju un gremdētos sarunās par iepriekšējās vasaras piedzīvojumiem pat tad, ja šogad šīs sarunas notiek attālināti.

4. Dodies laukā un esi aktīvs

Jā, visticamāk, ziemā mēs gribam tieši pretējo – vairāk sēdēt mājās, nevis doties aukstumā. Taču cilvēka ķermenim ir vajadzība pēc svaiga gaisa, neatkarīgi no gadalaika.

Arī būtiski, ka zemo temperatūru dēļ neviens nav atcēlis sportošanu. Fiziskās aktivitātes noteikti palīdzēs uzlabot tavu pašsajūtu – gan fizisko, gan emocionālo.

Iespējams, gluži ar skriešanu aizrauties nevajadzētu, tā kā šajā gadījumā būs grūtāk izvairīties no nepareizas elpošanas (sportošanas laikā ziemas apstākļos jāelpo caur degunu un jāizvairās no straujas elpošanas caur muti). Tomēr tādi sporta veidi kā daiļslidošana vai slēpošana būs ne tikai veselīga sportiska aktivitāte, bet gan arī jautras laika pavadīšanas variants.

Būtiska nianse – neaizmirsti pastaigas vai fizisko aktivitāšu laikā domāt par savu drošību. Ziemā tas ir jo īpaši aktuāli, tā kā viss apkārt ir apledojis. Paslīdēt un iegūt kādu traumu noteikti nav tas, ko mēs vēlētos, tādēļ, pirmkārt, jābūt uzmanīgam pašam. Otrkārt, vislabāk tomēr nodrošināties pret neparedzētiem atgadījumiem. To īstenot palīdzēs nelaimes gadījumu apdrošināšana.

Nelaimes gadījumu apdrošināšana  ir pakalpojums, kas mīkstinās “kritienu” ar finansiāla spilvena palīdzību. Tas ir vienkāršs un pieejams veids, kā pasargāt sevi un tuviniekus no finansiālām ķibelēm, kuras radušās pēkšņa negadījuma rezultātā, piemēram:

  • Sadzīves traumas, kas radušās ārēja spēka ietekmē;
  • ceļu satiksmes negadījums;
  • apdegumi;
  • apsaldējumi;
  • slīkšana;
  • dzīvnieku kostas brūces;
  • elektrotraumas.

Nelaimes gadījumu apdrošināšanu vari noformēt mājaslapā Manapolise.lv. Manapolise.lv sadarbojas ar vairākām apdrošināšanas kompānijām – Balta, BAN, BTA, Compensa, ERGO, Gjensidige, IF – kas ļauj piemeklēt  individuālu un atbilstošāko risinājumu ikvienai personai un jebkurai darbības sfērai.

Nobeigumā

Rūpes par savu veselību slēpjas ikdienas ieradumos. Izveido savējos tādus, lai veselība būtu stipra un imunitāte augsta. Gan iedzer vitamīnus, gan izstaigājies svaigā gaisā, gan sazinies ar draugiem un ģimenes locekļiem – dari visu, lai šo tumšo ziemas laiku aizvadītu pēc iespējas labākā formā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti