Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kā uzlabot redzamību tumšajā diennakts laikā pārvietojoties ar auto

Braukšana ar auto nakts laikā ir bīstama ikvienam – gan šoferim, gan arī tiem, kas atrodas kustībā esošā transportlīdzekļa tuvumā (citiem satiksmes dalībniekiem, gājējiem vai meža zvēriem). Diemžēl cilvēku acis nav radītas, lai spētu labi redzēt tumsā. Un arī lukturi nodrošina ierobežotas platības izgaismošanu – tuvo gaismu darbības lauks ir 40 līdz 50 metri savukārt tālo gaismu – 130 līdz 150 metri. Esam sagatavojuši Tev vairākus ieteikumus, kas var palīdzēt uzlabot redzamību, vadot mašīnu diennakts tumšajā laikā.
  • Noregulē gaismas lukturus.

Gaismas lukturi pat jaunām automašīnām dažkārt nav noregulēti precīzi, taču šim aspektam ir jāpievērš uzmanība, jo pareizā virzienā un leņķī noregulētas gaismas ir nepieciešamas ne tikai labākai redzamībai uz ceļa, bet arī, lai neapžilbinātu citus autovadītājus. Šo uzdevumu vislabāk veikt autoservisā, taču, ja vēlies to izdarīt paša spēkiem, vadies pēc instrukcijām transportlīdzekļa īpašnieka rokasgrāmatā.

Papildus lukturu regulēšanai, atceries tos arī ik pa laikam rūpīgi notīrīt un nopulēt, izmantojot speciālus, neabrazīvus līdzekļus, lai gaismas nesaskrāpētu.

  • Samazini paneļa apgaismojuma spilgtumu.

Vadot automašīnu, tās salona un paneļa apgaismojums dažkārt var būt pārāk spilgts, un traucēt saskatīt to, kas notiek uz ceļa, kā arī radīt nevajadzīgu atspīdumu vējstiklā. Ja iespējams, uzstādi šim apgaismojumam nakts režīmu, vai arī vienkārši samazini to spilgtumu. Salona gaismas braukšanas laikā ieteicams izslēgt pavisam. Ja izmanto viedierīces, piemēram, braukšanas maršruta noskaidrošanai, pielāgo arī to ekrāna spilgtumu un novieto telefonu, GPS vai planšeti tā, lai Tev neaizsegtu skatu uz ceļu.

  • Uzmanies no meža dzīvniekiem.

Nakts ir laiks, kad sarosās daudzi meža zvēri, dodoties barības meklējumos, kā rezultātā paaugstinās risks, ka viņi var nonākt arī ceļa, pa kuru pārvietojies. Kā mēs iepriekš minējām, arī tālajām gaismām ir ierobežots darbības laukums, tādēļ, lai pamanītu tuvojošos briedi vai alni, jātrenē uzmanība, kā arī jāzina, ka auto gaismas atstarojas šo dzīvnieku acīs, spoži spīdot, kas ļauj tos vieglāk ieraudzīt.

Ņem vērā, ka meža zvēru radītu zaudējumu atlīdzināšanu nodrošina tikai KASKO auto apdrošināšana. OCTA polise ir obligāta, taču tā šajā gadījumā nepalīdzēs.

  • Izmanto pareizās brilles.

Daudzi šoferi nēsā brilles, taču ne visiem tās ir izvēlētas pareizi, ņemot vērā auto vadīšanas specifiku. Labākā izvēle būtu iegādāties brilles ar atspīdumu mazinošu pārklājumu. Tas parūpēsies, lai apkārt esošā gaisma, piemēram, no pretī braucošajiem auto, neatstarotos lēcu iekšpusē un vienlaikus ļautu izkļūt cauri pietiekamam gaismas daudzumam, lai nodrošinātu labu redzamību. Atceries regulāri pārbaudīt acu veselību!

  • Izvairies no skatīšanās pretimbraucošo auto gaismās.

Spožas gaismas var ievērojami pasliktināt koncentrēšanos uz ceļu nakts laikā. Atrodoties mašīnā, Tavas acis būs pieradušas vājajam apgaismojumam, ko izstaro panelis un ko nodrošina mašīnas lukturi. Diemžēl ir ļoti viegli zaudēt uzmanību un aizskatīties uz lielu atstarojošu ceļa zīmi vai spožām mašīnas gaismām. Lai no tā izvairītos, redzot, ka šāds objekts tuvojas, skaties uz citu ceļa daļu. Savukārt, ja aiz Tevis braucošais auto neizslēdz tālās gaismas, noregulē spoguli tā, lai viņa paša gaismu atspīdums sāktu traucēt un ziņotu par to, lai pārslēdzas uz tuvajām gaismām.

  • Uzturi tīru vējstiklu.

Dienas laikā automašīnas vējstikls pārklājas ar putekļiem, putekšņiem un dažādiem citiem netīrumiem, radot kārtu, kas pasliktina redzamību gan gaišā, gan tumšā diennakts laikā. Atceries to regulāri tīrīt un izmantot kvalitatīvu vējstikla šķid

Top komentāri

Kon
K
Labs raksts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti