Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kaķu tualetes iegādes ceļvedis un atbilstošu kaķu smilšu izvēle

Neatkarīgi no kaķa vecuma, viens no pirmajiem uzdevumiem, ar ko jātiek galā katram jaunajam saimniekiem, ir mājdzīvnieka pieradināšana dabiskās vajadzības kārtot tam speciāli paredzētā kaķu tualetē. Kaķēniem šo māku parasti ierāda mamma, tāpēc nonākot jaunajās mājās, kaķēnu saimniekiem vien jāuzmana, lai mīlulis atceras, kur tualetes kastīte atrodas. Savukārt pieaugušiem kaķiem, ja dzīvniekam jau nav izveidojušies nelāgi uzvedības ieradumi, kaķim nav nekādu veselības kaišu un tas jaunajās mājās jūtas droši, šo māku no jauna mācīt nevajadzēs.

 

Taču mēdz būt gadījumi, kad iekārtotā tualete kaķim var nepatikt, tāpēc savas dabiskās vajadzības tas izvēlas nokārtot kādā istabas stūrī, uz paklāja vai kādā citā nepiemērotā vietā, kā rezultātā saimniekam ar laiku jālemj par sabojātā grīdas seguma, tapešu vai paklāja nomaiņu. Lai neveidotos šāda nepatīkama situācija, svarīga ir ne tikai kaķu tualetes, bet arī smiltiņu izvēle.

Kā savam mīlulim izvēlēties ērtu un praktisku kaķu tualeti,  un kādas kaķu smiltis un pakaiši pieejami zoo veikalu plauktos – par to lasi raksta turpinājumā!

Kādu kaķu tualeti izvēlēties?

Apskatot piedāvājumu zoo veikalu plauktos, izvēle ir gana plaša – sākot no pavisam vienkāršiem modeļiem, līdz kaķu tualetēm ar vāku un tādām, kas ir gana lielas, lai tajā nokārtotos arī vairāki kaķi gadījumos, kad jaunajās mājās vienlaikus nonāk vairāki kaķu brālīši vai māsiņas. Kaķu tualetes izvēle ir atkarīga gan no kaķa vecuma, gan paša saimnieka vēlmēm un ikdienas paradumiem.

  1. Vienkāršas kaķu kastes cenas ziņā ir pats lētākais variants un lielākoties atšķiras vien to krāsa un izmērs. Šāda tipa kaķu tualetes ir piemērotas laikā, kad kaķēni vēl tikai apgūst tualetes apmeklēšanas māku. Kaķēnu saimniekiem gan jāpievērš īpaša uzmanība tualetes maliņu augstumam. Ja tās būs par augstu, kaķēnam tualetē iekļūt būs grūti, tāpēc ir liela iespējamība, ka ar laiku kaķēns savas dabiskās vajadzības izvēlēsies nokārtot citur. Arī tualetes apkope, šāda tipa kaķu kastītēm, ir pavisam ērta un vienkārša, jo tām nav nekādu papildu detaļu.
  2. Kaķu tualetes ar noņemamām maliņām ir ērta un praktiska izvēle, jo piemērotas gan kaķēniem, gan pieaugušiem kaķiem. Noņemamā maliņa mazinās izbārstīto smiltiņu daudzumu.
  3. Kaķu tualetes ar vāku, lai gan dārgāka, tomēr ļoti ērta un praktiska izvēle. Kaķu tualetes ar vāku ir slēgtā tipa tualetes, kas aprīkotas ar noņemamu vāku un kaķim viegli atveramām durtiņām, kuras vajadzības gadījumā arī iespējams noņemt. Kaķis tualetē varēs justies ērti un netraucēti, vienlaikus durtiņas aizturēs nepatīkamās smakas un līdz minimumam mazinās pakaišu vai smiltiņu izbārstīšanu ārpus kastes.Šāda tipa kaķu tualetes ir īpaši piemērotas ģimenēm ar maziem bērniem, kad bērni, dabiskas ziņkāres mākti, var gribēt izpētīt, aptaustīt un pat pagaršot tualetes saturu. Tomēr jārēķinās, ka dažiem kaķiem var būt nepatīkami atrasties šaurā, slēgtā telpā.
  4. Lai ietaupītu vietu, pieejamas arī dažāda tipa stūra tualetes, kuras varēs ērti novietot jebkurā telpas stūrī.
  5. Kaķu tualetes ar filtra sistēmu vai atsevišķu atvilktni aprīkotas ar papildu ekstrām un piemērotas tiem kaķu saimniekiem, kas īpaši piedomā par tīrību. Filtru sistēma nodrošinās papildu nepatīkamo smaku aizturi, savukārt atsevišķa atvilktne, kas iestrādāta zem kastes, nodrošina ērtāku kastes ikdienas apkopi.

Pirms kaķa tualetes iegādes, svarīgi ņemt vērā tās izmēru. Ja zināms, ka kaķēns ir izmēros prāvākas kaķu šķirnes pārstāvis, labāk jau laikus iegādāties liela izmēra tualeti. Ja saimnieks ar savu mīluli bieži dodas izbraucienos ārpus mājas, vērts iegādāties slēgtā tipa kaķu tualeti ar rokturi, ērtai tualetes pārvadāšanai.

Kaķu tualetes smiltis un pakaiši

Kad tualete iegādāta, nepieciešams izvēlēties arī piemērotākās kaķu tualetes smiltis vai pakaišus. Šeit izvēli nosaka gan saimnieka finansiālās iespējas, gan kaķa veselības stāvoklis.

Cementējošās bentonīta smiltiņas ir viens no ierastākajiem un lētākajiem kaķu smiltiņu veidiem. Bentonīts labi absorbē mitrumu un, saskarē ar kaķa urīnu, tas sacietē, veidojot cietus gabaliņus. Šāda tipa smiltiņas atvieglo uzkopšanu, jo katru reizi, kad kaķis nokārtojas, sacietējušos gabaliņus ar lāpstiņu varēs ērti iztīrīt.

  • Svarīgi ņemt vērā, ka bentonīta smiltiņas nekādā gadījumā nedrīkst bērt tualetes podā, jo bentonīta masai sacietējot, veidosies kanalizācijas trubu aizdambējums.

Bentonīta smiltiņām nereti pievienoti dažādi piejaukumi, smaržvielas un citas ķimikālijas, kas kaķim var radīt nopietnu alerģiju, tāpēc labāk iegādāties smiltiņas bez jebkādiem papildu piemaisījumiem. Pieejamas arī necementējošās bentonīta smiltiņas, taču tās ir daudz putekļainākas, tāpēc arī var veicināt alerģisku reakciju.

Silikona pakaiši ir dārgāki, taču daudz efektīvāk absorbē mitrumu un smakas, tāpēc jāmaina ir daudz retāk, līdz ar to ilgtermiņā tomēr ir daudz ekonomiskāka izvēle. Silikona smiltiņas nerada putekļus un ir īpaši piemērotas alerģiskiem, jutīgiem kaķiem. Tāpat kā bentonīta smiltiņas, arī silikona pakaišus nedrīkst mest tualetes podā.

  • Arī silikona smiltiņas pieejamas ar papildu pievienotām smaržvielām, tomēr rūpējoties gan par savu, gan kaķa veselību, labāk izvēlēties smiltiņas bez ķīmiskām smaržvielām.

Ja svarīgi, lai smiltiņas būtu ne tikai kaķim, pašam, bet arī dabai draudzīgas, plašā klāstā pieejami arī dabīgie pakaiši, kas izgatavoti no dabīga un bioloģiski noārdāma kukurūzas vai koksnes materiāla. Šāda tipa pakaiši nebūs dzīvniekam kaitīgi arī tad, ja tas kādu no granulām izdomās pagaršot.

Visas zoo preces vienuviet Dinozoo.lv!

Iegādājies zoo preces savam mīlulim ātri, ērti un izdevīgi dinozoo.lv vai apmeklē kādu no Dino Zoo veikaliem visā Latvijā! Kaķu tualetes, smiltiņas un pakaiši, profesionāla un augstvērtīga kaķu barība, rotaļlietas, modernas un daudzfunkcionālas kaķu mājas un citas zoo preces par vienmēr izdevīgām cenām!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti