Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kāpēc automašīnai svīst logi - kā novērst šo problēmu?

Klāt jau rudens, un tas nozīmē, ka dienas kļūst arvien vēsākas. Līdz ar to arī no rītiem gaiss kļūst vēsāks un mitrāks. Iespējams, ka liela daļa autovadītāju no rītiem saskaras ar to, ka automašīnai ir aizsvīduši logi. Šīs problēmas dēļ nākas nedaudz ilgāk uzkavēties mājās, līdz ar to arī braukšana ikdienas darīšanās aizkavējas. Tomēr vissliktākā situācija rodas tad, kad, braucot ar auto, sāk svīst logi ciet, kas apgrūtina redzamību. Šādās situācijās jābūt ļoti uzmanīgam, jo var iekulties ceļu satiksmes negadījumā.

Kāpēc automašīnai svīst logi?

Iespējams, ka lielu daļu autovadītāju nomoka šis jautājums. Ne visiem autovadītājiem ir zināma informācija, kāpēc tā notiek. Automašīnai svīst logi, jo siltais un mitrais gaiss nonāk saskarē ar automašīnas stiklu, kas, mašīnai stāvot uz vietas, ir kļuvis auksts. Tāpat arī cilvēka elpa un ķermeņa siltums palielina mitruma līmeni automašīnas salonā, līdz ar to sāk rasties kondensāts, kas pēc tam nosēžas uz auto logiem.

Kā ātri un efektīvi tikt vaļa no aizsvīdušiem logiem?

Ir vairākas darbības, ko nepieciešams veikt, lai atbrīvotos no aizsvīdušajiem logiem, piemēram:

  • nepieciešams noslaucīt logu ar tīru lupatiņu vai arī ar mitrumu uzsūcošu drāniņu. Šis variants būs viens no ātrākajiem, tomēr tas tāpat neapturēs kondensāta veidošanos. Turklāt logu slaucīšana ar lupatiņu, var atstāt neglītas svītras uz stikla, kas var pasliktināt redzamību. Tāpēc vislabāk, ja ir iespēja izmantot ventilācijas sistēmu.
  • nākamais solis – nepieciešams pilnībā atgriezt vaļā ventilatoru, kā arī pārliecināties, ka gaisa plūsma tiek novirzīta uz priekšējo stiklu. Sākumā nepieciešams uzstādīt zemu temperatūru, pretējā gadījumā var veidoties vēl lielāks kondensāts. Ventilatora radītais gaiss tāpat būs siltāks par vējstikla temperatūru, kas palīdzēs pēc iespējas ātrāk vējstiklu nožāvēt. Kad ilgāku laiku ventilators būs jau darbojies, varēs paaugstināt temperatūru.
  • ja automašīnā ir kondicionieris, tad nepieciešams to ieslēgt. Ar kondicioniera palīdzību mitrais gaiss ātrāk tiks izvadīts laukā no automašīnas salona.
  • pats pēdējais variants, ko vērts izmēģināt – logu atvēršana. Šo darbību ieteicams veikt tajās automašīnas, kurās nav klimata kontroles. Atverot logus, iespējams ātrāk nožāvēt stiklus.

Kā novērst kondensāta rašanos?

  • Nepieciešams notīrīt logus. Ūdens mēdz pieķerties pie netīrumu daļiņām. Lai samazinātu šādu iespējamību, nepieciešams biežāk tīrīt logus.
  • Nevajag automašīnā atstāt slapjus priekšmetus, piemēram, virsdrēbes, lietussargus, dvieļus.
  • Iegādājies gaisa sausinātāju. Daudzos auto rezerves daļu veikalos ir iespējams to iegādāties.
  • Pārliecinies, ka salona gaisa filtri ir darba kārtībā.
  • Nereti automašīnām var būt problēma, ka tajās iekļūst ūdens, pateicoties aizsērējušām drenāžas caurulēm. Pārliecinies, ka Tavam auto ar caurulēm nav nekādu problēmu. 
  • Vēl nepieciešams pārbaudīt durvju blīvgumijas, vai tās ir labā stāvoklī.
  • Arī automašīnām, kurām ir rūsa, rodas problēmas ar kondensāta veidošanos. It sevišķi, ja ir sarūsējusi automašīnas grīda. Ja Tev ir vecāka gada gājuma automašīna un šur tur sāk manīt rūsu, tad nepieciešams doties uz autoservisu un pārliecināties, vai grīdā nav kāds caurumiņš, pa kuru ieplūst ūdens. 

Tuvojoties gada beigām, lielai daļai automašīnu beidzas tehniskā apskate un OCTA polise. Lai cīnoties ar kondensāta veidošanās novēršanu, neiekultos lielākās nepatikšanās, nepieciešams sekot līdzi arī tehniskās apskates un apdrošināšanas beigu termiņam. Pārbaudīt OCTA derīguma termiņu iespējams mājaslapā polisubanka.lv. Tāpat tur iespējams iegādāties jaunu apdrošināšanas polisi.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti