Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Kas ir aizdevums pret auto ķīlu un kā tas darbojas?

Situācijā, kad nepieciešami naudas līdzekļi, taču ar personīgajiem līdzekļiem nepietiek, tradicionālie aizdevuma veidi kādu iemeslu dēļ nav pieejami un īpašumā ir personīgais auto, viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem risinājumiem ir aizdevums pret auto ķīlu. Tomēr jāņem vērā, ka šāds aizdevuma veids paredz zināmus riskus, tādēļ, lai vajadzības gadījumā varētu pieņemt gudru lēmumu, esiet informēts - šajā rakstā stāstām, kas ir aizdevums pret auto ķīlu un kā tas darbojas.

Kas ir aizdevums pret auto ķīlu?

Aizdevums pret auto ķīlu ir aizdevuma veids, kur kā ķīlas objekts kalpo nevis nekustamais īpašums (kā tas ir kredīta pret ķīlu gadījumā), bet gan auto. Aizdevums pret auto ķīlu visbiežāk paredz aizdevuma summu, kas ir 70-90% no auto vērtības ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem. Lai saņemtu konkrētu aizdevuma pret ķīlu piedāvājumu, sākumā aizdevējs veic auto novērtējumu. Lai varētu saņemt aizdevumu pret auto ķīlu, auto ir jābūt aizņēmēja likumīgam īpašumam - nav iespējams ieķīlāt auto, kas pieder tuviniekam vai paziņai.

Aizdevums pret auto ķīlu var būt optimāls risinājums sekojošās situācijās:

  • Tiek plānota jauna auto iegāde. Šis ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki izvēlas šo aizdevuma veidu. Turklāt, ieķīlāt var arī to auto, kuru tiek plānots iegādāties - tādā gadījumā auto sākotnēji tiek reģistrēts uz aizdevēja vārda, taču, kad aizdevums godprātīgi atmaksāts, auto nonāk aizņēmēja īpašumā. Šādā situācijā auto ķīla var būt iemesls draudzīgākiem aizdevuma nosacījumiem, t.sk. lielākai aizdevuma summai.
  • Ja ir negatīva kredītvēsture, taču nepieciešami naudas līdzekļi. Tā kā auto kalpo kā sava veida garants aizdevējam, tad aizdevumu pret auto ķīlu nereti var saņemt arī cilvēki ar negatīvu kredītvēsturi, kuriem tradicionālie aizdevuma veidi nav pieejami. Tomēr šādā situācijā aizdevuma nepieciešamība un savas iespējas to godprātīgi atmaksāt jāizvērtē īpaši rūpīgi.
  • Tiek plānots veikt kredītu pārkreditāciju. Aizdevums pret auto ķīlu var palīdzēt pārkreditācijas gadījumā jeb situācijā, kad tiek plānots esošos kredītus apvienot vienā, ilgtermiņa aizdevumā, tādējādi atvieglojot kredītu pārvaldību un mazinot budžeta slogu.
  • Tiek plānoti citi lielāki tēriņi. Aizdevums pret auto ķīlu var būt noderīgs arī situācijā, kad tiek plānoti citi lielāki tēriņi, piemēram, neliela nekustamā īpašuma iegāde, mājokļa labiekārtošana, uzņēmējdarbības attīstīšana u.c.

Aizdevumam pret auto ķīlu ir vairākas būtiskas priekšrocības:

  • Individuāls piedāvājums, kas atkarīgs no aizņēmēja situācijas un piedāvātās auto ķīlas, jo aizdevējs katru pieteikumu izvērtē ļoti rūpīgi;
  • Var būt zemākas procentu likmes nekā citiem aizdevuma veidiem, jo auto ķīla kalpo kā sava veida garants aizdevējam, tādējādi kopējā atmaksājamā summa ir mazāka;
  • Var būt elastīgi atmaksas nosacījumi, jo auto ķīla kalpo kā sava veida garants aizdevējs, piemēram, garāks aizdevuma atmaksas termiņš, kas nozīmē mazāku ikmēneša kredītmaksājumu un mazāku slogu budžetam, un agrīna aizdevuma atmaksas iespēja;
  • Auto var turpināt izmantot savām ikdienas vajadzībām par spīti tam, ka auto ir ieķīlāts, tādējādi neapgrūtinot savas ikdienas gaitas;
  • Noformējams ērti un vienkārši, jo nepieciešams vien aizpildīt pieteikumu aizdevēja mājaslapā.

Kā darbojas aizdevums pret auto ķīlu?


1.Pieteikuma iesniegšana

Nepieciešams izvēlēties aizdevēju un aizpildīt pieteikumu tā mājaslapā. Pieteikuma aizpildīšana prasīs aptuveni 5-10 Jūsu laika, un tajā būs jānorāda informācija par Jums un Jūsu ienākumiem. Lai apliecinātu maksātspēju, pieteikumam būs nepieciešams pievienot bankas konta izrakstu par pēdējiem 6-12 mēnešiem.

2.Ķīlas novērtēšana

Aizdevējs izvērtēs auto, kuru Jūs piedāvāsiet kā ķīlu. Atkarībā no izvēlētā aizdevēja, auto vērtēšana var notikt gan attālināti, gan klātienē. Vērtējot auto, visbiežāk tiek ņemti vērā sekojoši faktori: auto vizuālais un tehniskais stāvoklis, auto tirgus vērtība, auto nobraukums, auto izlaiduma gads.

3.Pieteikuma izvērtēšana un piedāvājuma sagatavošana

Ņemot vērā informāciju, kuru norādījāt aizdevuma pieteikumā, un auto novērtējumu, aizdevējs sagatavos Jūsu situācijai individuālu piedāvājumu. Šajā solī aizdevējs arī veiks Jūsu kredītvēstures pārbaudi.

4.Informēšana par lēmumu

Neatkarīgi no tā, vai aizdevēja lēmums būs pozitīvs vai negatīvs, aizdevējs sazināsies ar Jums, lai informētu par pieņemto lēmumu. Šajā solī Jūs varat uzdot aizdevējam visus sev interesējošos jautājumus un, ja lēmums ir pozitīvs, tad arī diskutēt par aizdevuma nosacījumiem.

5.Līguma parakstīšana

Ja aizdevējs sagatavotais aizdevuma piedāvājums Jūs apmierina, varat parakstīt aizdevuma līgumu. To varat izdarīt attālināti, jebkurā sev ērtā vietā un laikā, izmantojot eParaksts. Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, šajā solī ieteicams vēlreiz rūpīgi no A līdz Z pārlasīt aizdevuma līgumu.

6.Naudas saņemšana

Kad aizdevuma līgums parakstīts, atliek vien sagaidīt naudu savā bankas kontā. Pārskaitījuma ātrums atkarīgs no aizdevēja un Jūsu bankas, taču vairumā gadījumu nauda ienāk kontā aptuveni 15 minūtes pēc aizdevuma līguma parakstīšanas.

Lai varētu saņemt aizdevumu pret auto ķīlu, aizņēmējam jāatbilst vairākiem aizdevēja nosacījumiem. Visbiežāk tie ir sekojoši:

  • Vecumā no 18 līdz 75 gadiem;
  • Ar regulāriem, pietiekamiem un oficiāliem ienākumiem;
  • Pastāvīgam Latvijas Republikas iedzīvotājam;
  • Ar derīgu e-pasta adresi un tālruņa numuru;
  • Ar derīgu bankas kontu kādā no Latvijas bankām;
  • Ar īpašumā esošu auto.

Cilvēkiem ar negatīvu kredītvēsturi var būt grūtāk saņemt aizdevumu, jo tas norāda uz kavētiem maksājumiem vai nespēju izpildīt uzņemtās saistības, savukārt tas rada augstāku risku aizdevējam. Par laimi, naudas kredīts pret ķīlu var būt risinājums šādā situācijā.

Kā ir ar citiem aizdevuma veidiem? Šajā rakstā stāstām, vai pieejams patēriņa kredīts ar sliktu kredītvēsturi. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, kuras būs jāatmaksā, tādēļ, aizņemoties ar negatīvu kredītvēsturi, savas iespējas jāapdomā īpaši rūpīgi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ziemas riepas ar radzēm: nozares speciālista viedoklis

Internetā un arī citviet iespējams dzirdēt dažādus viedokļus par radžotām ziemas riepām, taču patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu – šo riepu izvēle ir atkarīga no autovadītāja ikdien...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti