Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kļūdas, kuras mēdz pieļaut pat pieredzējuši autovadītāji

Vai atceries to dienu, kad saņēmi savu autovadītāja apliecību? Tā brīnišķīgā sajūta, ka tu beidzot pats varēsi vadīt savu auto, ir neaprakstāma. Tajā brīdī lielākā daļa domā – jā, es būšu atbildīgs šoferis, ievērošu visus noteikumus un neradīšu bīstamas situācijas uz ceļa! Laikam ejot, tu uzkrāsi pieredzi, piedzīvojot dažādas situācijas, iespējams, arī negadījumus. Pēc vairākiem gadiem, kas pavadīti, vadot auto, liksies, ka nekas vairs tevi nespēj pārsteigt un ka tu jau visu zini. Taču patiesībā pieļaut kļūdas var ikviens, neatkarīgi no pieredzes.

Neatkarīgi no tā, vai ir vasara, rudens vai ziema, drošībai vienmēr ir jābūt pirmajā vietā. Un tā nenozīmē tikai atbildīgu un uzmanīgu braukšanu. Drošība ir arī visu nepieciešamo piederumu vadāšana līdzi, piemēram, ziemā tā var būt sniega lāpsta utt. Un, protams, lai tu, šoferīt, justos droši, nekad neaizmirsti par obligāto apdrošināšanu jeb OCTA. Pārbaudi savējo – iespējams, tās termiņš tuvojas beigām! Turklāt, ja vēlies atrast lētas OCTAS, tās visērtāk meklēt internetā, lieki nekavējot laiku. Un kā ir ar tevi? Vai tu vari teikt, ka nekad nepieļauj kļūdas, braucot ar auto? Ieskaties šajā sarakstā un uzzini, kur visbiežāk kļūdās pat pieredzējuši šoferi. 

  • Vēlme “pārskriet” ceļam pie dzeltenās gaismas.Šoferi nereti mēdz aizdomāties, kā arī steigties, šķērsojot ceļu pie dzeltenās gaismas jeb pēdējā brīdī. Taču, ja tā padomā, šāda rīcība nav riska vērta. Padomā, cik daudz laika tu patiesībā ietaupi, pasteidzoties un pārbraucot ceļam, kamēr luksoforā deg dzeltenais signāls? Šeit mēs runājam par vienu vai divām minūtēm. Vai tiešām šim laika periodam tavā dzīvē ir tik liela nozīme? Turklāt, ja, piemēram, būsi iebraucis krustojumā, kad iedegsies sarkanais, tu riskē ar soda iegūšanu, kā arī negadījuma izraisīšanu. 
     
  • Nepielāgošanās laika apstākļiem. Ir šoferīši, kuri uzskata, ka “normāla” braukšanas uzvedība ir vienlīdz pieņemama gan vasarā, gan rudenī un ziemā, nepievēršot uzmanību tam, kāds ir attālums starp paša un priekšā braucošo auto utt. Taču šāda uzvedība ir nepareiza. Katrai sezonai un laika apstākļiem ir raksturīgi savi riski un, lai no tiem izvairītos, nepieciešams pielāgot savu uzvedību. Piemēram, ja sausā un labā laikā mašīnai nepieciešamas aptuveni trīs sekundes, lai apstātos, tad rudenī un ziemā šis laiks var būt pat 10 sekundes. Tieši šī iemesla dēļ ir nepieciešams drošu distanci starp savu un priekšā braucošo transportlīdzekli.
     
  • Vizuālo mājienu neizmantošana. Kam gan negadās piemirst parādīt pagrieziena signālu, it īpaši, ja braucam pa sen zināmu ceļu? Taču šie signāli ir svarīgas ziņas, kas informē citus satiksmes dalībniekus par to, ko tu grasies darīt. Tāpat, vienmēr atceries par priekšējām gaismām, tās ne tikai tev palīdzēs labāk pārredzēt apkārt, bet arī paziņos citiem satiksmes dalībniekiem par tavu esamību uz ceļa. 
     
  • Zināšanu atsvaidzināšana. Cik daudz laika pagājis, kopš tu devies uz drošas braukšanas skolu? Varbūt tu tur vispār nekad neesi bijis? Ja vēlies justies droši, esot uz ceļa, ir svarīgi ik pa laikam atsvaidzināt savas zināšanas, turklāt, jo mazāk negadījumus izraisīsi, jo lētāk tev izmaksās OCTA polise.
     
  • Blakus nodarbes braukšanas laikā. Ja tu daudz sava laika pavadi pie stūres, zvanīšana pa telefonu, kā arī atbildēšana uz ziņām var būt visai vilinoša, turklāt nereti tev nav citas izvēles kā atbildēt, jo tas saistīts ar darbu utt. Taču, par spīti darbam un citām svarīgām lietām, pirmajā vietā ir jābūt ceļam, pa kuru tu brauc. Pat tad, ja tu pa konkrēto ielu esi braucis tūkstošiem reižu, atraujot skatienu no brauktuves, tu vari nonākt bīstamā situācijā, jo, kā zināms, situācija uz ceļa nav atkarīga tikai no mums. 

Lai arī hands-free zvanu sistēma tiek uzskatīta par drošāku alternatīvu, nevajadzētu muļķot sevi, domājot, ka nepārtraukta runāšana pa telefonu neietekmēs tavas reakcijas spējas, esot pie stūres. Braukšana ar auto nav joks, un tā jāuztver nopietni, jo pretējā gadījumā var ciest ne tikai tavi pasažieri un tu pats, bet arī citi satiksmes dalībnieki. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti