Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielākās finanšu kļūdas, ko pieļauj jaunie vecāki

Jauna cilvēkbērna audzināšana ikdienā ietver tik daudz izaicinājumu, ka jums kā jaunajiem vecākiem bieži vien atliek maz brīva laika, lai padomātu arī par savu un ģimenes finansiālo nākotni. Bet, ja tas tiek pilnībā aizmirsts un netiek darīts, tad tas var jums un jūsu ģimenei ilgtermiņā izmaksāt vairāk nekā cerēts. Tāpēc vēlējāmies vērst uzmanību uz lielākajām ģimenes finanšu pārvaldīšanas kļūdām, ko pieļauj jaunie vecāki, un kurām būtu jāsāk pievērst uzmanība pēc iespējas drīzāk.
  • Dzīvošana bez drošības tīkla un uzkrājumiem ārkārtas situāciju fondā

Atbildiet sev pavisam godīgi – vai jums ir pieejama ātra nauda jeb pengar snabbt vai vismaz pietiekami daudz naudas līdzekļu, ko jūs varētu tērēt, lai apmaksātu ikdienas rēķinus un segtu jūsu ģimenes mēneša uzturēšanās izdevumus, ja jūs vai jūsu partneris pēkšņi zaudētu savu darbu vai visus ienākumu avotus? Tagad, kad ģimenē ir ienācis bērns, jums ir vēl viena mute, ko barot un par ko rūpēties, tāpēc šis jautājums ir īpaši svarīgs. Ja uz to varat atbildēt tikai ar pliku “Nē!”, tad jums jādara viss iespējamais, lai ārkārtas situāciju fonda izveidi padarītu par vienu no savas ģimenes svarīgākajiem finanšu mērķiem. Uzsākt un iekustināt šo paradumu ir pavisam vienkārši – jums ir jāatver krājkonts, kas jūsu bankā, visticamāk, būs absolūti bez maksas, un jāpārskaita uz šo krājkontu vismaz 25 eiro no katras algas. Šī, protams, ir minimālā, ieteicamā summa, bet jūs pavisam noteikti varat iemaksāt arī vairāk, citi pāri izvēlas šim kontam novirzīt 10% no ģimenes ienākumiem, bet jūs varat sasaukt nelielu ģimenes sapulci un kopīgi ar savu partneri izlemt, kāda summa vislabāk atbilstu jūsu finansiālajai situācijai. Ņemiet vērā, ka finālā jums šāds drošības spilvens ir jāizaudzē vismaz līdz trīs līdz sešu mēnešu izdevumu apmēram, lai tos varētu segt no fonda minētajās ārkārtas situācijās, jo īpaši, ja ģimenē ir tikai viens pelnītājs. Tam vajadzētu “nopirkt” jums mirkli laika, kamēr meklējat jaunu darbu vai atgūstaties no kādām medicīniska rakstura komplikācijām.

Tātad – šīs problēmas ātrais risinājums: izveidojiet ārkārtas līdzekļu fondu.

  • Uzkrājumu konta atvēršana uz jūsu bērna vārda

Kad, bērniņam ienākot jūsu ģimenē, radinieki un draugi jums sadāvina naudu “bērna nākotnei vai turpmākajai izglītībai”, vilinošs šķiet risinājums atvērt bērna aizgādības krājkontu. Tas ir skaists žests un norāda, ka domājat par sava bērna nākotne, bet, lūk, kāpēc jums to nevajadzētu darīt: ja pēkšņi jūsu ģimenē radīsies nepieciešamība piekļūt ekstra naudas līdzekļiem, tad ar šo naudu jūs rēķināties nevarēsiet, jo tai piekļūt varēs tikai pats bērns tad, kad būs sasniedzis pilngadību. Tā vietā noguldiet šo naudu vienkāršā krājkontā, pie kura satura, ārkārtas vajadzības gadījumā, varēsiet piekļūt trīs dienu laikā un nebūs vajadzības vērsties pie kredītdevējiem, lai varētu tā vietā aizņemties 5000 bez kredītinformācijas (låna 5000 utan uc). Nauda krājkontā būs drošībā un pat pelnīs papildus procentus, bet tanī pašā laikā nebūs neaizskarama, ja jūsu bērnam dažādu iemeslu dēļ šo naudu varētu ievajadzēties vēl pirms 18 gadu vecuma.

Šīs problēmas ātrais risinājums: atveriet krājkontu uz sava vai partnera vārda.

  • Jūs ignorējiet savas vecumdienas un došanos pensijā.

Pārāk daudz Latvijā dzīvojoši vecāku dzīvo tādā kā vāveres ritenī – no vienas algas līdz otrai, ignorējot pensionēšanās vecuma iestāšanos un finanšu plānošanu vecumdienām. Mēs it kā paļaujamies uz valstī garantēto pensiju, lai gan jau šobrīd mēs zinām, ka tā būs niecīga un nākotnes vajadzību apmierināšanai nepiemērota. Šodien jūs vienmēr varēsiet aizņemties naudu, ja būs jāapmaksā jūsu bērna izglītība, bet jūs nevarēsiet aizņemties naudu jūsu nākotnes pensijai. Tāpēc atlieciet jums komfortablu daļu no ikmēneša ienākumiem jūsu vecumdienām. 

Šīs problēmas ātrais risinājums: sāciet veikt uzkrājumus privātajā 3. pensiju līmenī, jo ātrāk, jo labāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti