Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietota vai jauna auto iegāde - priekšrocības un trūkumi

Kad pienācis laiks iegādāties jaunu automašīnu, ir ļoti daudz aspektu, kas jāizvērtē - ne tik vien jāizvēlas automašīnas marka un modelis, bet arī jāsaprot, ko iegādāties - lietotu vai jaunu auto. Jebkurā gadījumā automašīnas iegāde ir nopietns lēmums, kas turpmāko gadu laikā var būtiski ietekmēt ne tikai ikdienas komfortu, bet arī finanses.

Kam tad dot priekšroku - lietotam vai jaunam auto?

Jaunas automašīnas iegādes priekšrocības

Pirmkārt, jaunai automašīnai ir ražotāja sniegta garantija. Ne visām lietotājām automašīnām tāda ir. Tāpat lielākajai daļai jaunu automašīnu pirmajos gados nebūs jāveic nozīmīgs remonts, pietiks tikai ar ierasto tehnisko apkopi.

Jauna automašīna izskatās lieliski - bez skrāpējumiem, traipiem un citiem defektiem gan auto virsbūvē, gan salonā. Un, kas nav mazsvarīgi, tās salonā nav nekādu specifisku aromātu.

Vēl viena būtiska jaunas automašīnas priekšrocība ir tāda, ka jaunākie auto modeļi ir aprīkoti ar mūsdienu tehnoloģijām, kas nozīmē drošāku un komfortablāku braukšanu, samazinātas emisijas, mazāku degvielas patēriņu un citus labumus.

Jaunas automašīnas iegādes trūkumi

Viens no vērā ņemamiem faktoriem ir automašīnas cena. Jauns auto maksā daudz vairāk par mazlietotu auto, bet tā vērtība būtiski krītas teju uzreiz, kā auto tiek izbraukts no salona. Savā ziņā tas nozīmē, ka Tu krietnu naudas summu samaksāsi tikai par to, ka vari iekāpt pilnīgi jaunā, tikko no rūpnīcas atgādātā automašīnā. Šis aspekts ir īpaši būtisks tad, ja tiek automašīnas iegādei tiek noformēts auto kredīts. Vienmēr ir svarīgi izvērtēt, kādas ir finansiālās iespējas un vai tiešām jauna auto iegāde konkrētajā situācijā ir visracionālākais lēmums.

Lietotas automašīnas iegādes priekšrocības

Lietota automašīna maksā daudz mazāk. Tas arī ir viens no galvenajiem faktoriem, kas liek lemt par labu lietota auto iegādei. Pat mazlietota automašīna ar nelielu nobraukumu būs vairākas reizes lētāka nekā pilnīgi jauns auto.

Lietotas automašīnas iegādes trūkumi

Ja pērkot pilnīgi jaunu automašīnu, ir visnotaļ droši, ka tās stāvoklis ir teicams, turklāt visām jaunajām automašīnām tiek piešķirta garantija, tad iegādājoties lietotu auto, Tu nekad nevari būs simtprocentīgi drošs, ko saņemsi. Pat ja šķietami viss ir kārtībā, nekad nevar zināt, kādas problēmas var parādīties pēc laika. Ir dzirdēti daudzi stāsti, ka automašīnas pārdevējs slēpj kādus faktus par automašīnas vēsturi, sagroza odometra rādījumus, lai uzrādītu mazāku nobraukumu.

Tātad viens no būtiskākajiem trūkumiem ir tāds, ka lietotai automašīnai netiek izsniegta garantija, ka tai pēc mēneša vai diviem neradīsies kādi nopietni bojājumi. Un, pat ja tādi radīsies, auto pārdevējs par to uzņemsies jebkādu atbildību.

Piedāvājumu izvērtēšana

Lai saprastu, kurš no variantiem būs piemērotākais, jāveic izpēte. Ir skaidrs, ka jauns automobilis izskatīsies prestižāk, sākumā nebūs vajadzīgs tik daudz ieguldīt automašīnas remontā, turklāt šāda izvēle arī sniegs pārliecību, ka auto ripos labi, un uz ceļa negadīsies nekādas tehniskas ķibeles. Bet tas attiecīgi prasa arī lielākus sākotnējos ieguldījumus, turklāt jauna auto cena strauji krītas tieši pirmajos divos gados.

Lietota spēkrata cena ir mazāka, bet tā uzturēšana arī prasīs papildu līdzekļus - agri vai vēlu ar regulāro tehnisko apkopi vairs nepietiks, būs vajadzīgi arī remontdarbi. Otrkārt, izvēloties lietotu automašīnu, jāņem vērā arī apdrošināšanas izmaksas. Viens no faktoriem, kas ietekmē auto apdrošināšanas polises cenu, ir automašīnas izlaiduma gads. Vecākiem auto modeļiem apdrošināšana lielākoties ir dārgāka.

Lai arī lietotu automašīnu tirgus ir visnotaļ liels, plānojot veikt šādu pirkumu, svarīgi veikt rūpīgu izpēti, lai gūtu pārliecību, ka izvēlētais auto kalpos ilgi un labi.

Kā ietaupīt naudu, iegādājoties auto?

Neatkarīgi no tā, ko izvēlies - lietotu vai jaunu auto, ir vairāki ieteikumi, kas palīdzēs ietaupīt, iegādājoties automašīnu.

  • Izvēlies labu automašīnu tāliem pārbraucieniem - daudzi cilvēki kā prioritāti uzstāda automašīnas izskatu. Kādā krāsā tā būs? Kā tā izskatīsies? Tas arī, protams, nav mazsvarīgi, tomēr kā galveno uzdevumu vajadzētu izvirzīt laba, uzticama auto iegādi, ar ko varēsi braukt vismaz 10 nākamos gadus. Tas ir svarīgi, jo vairumā gadījumu automašīnas iegāde paredzēts kā ilgtermiņa ieguldījums;
  • Ja nepieciešams auto kredīts vai līzings, nesteidzies izvēlēties pirmo piedāvājumu - veic vairāku variantu salīdzināšanu, īpašu uzmanību pievēršot procentu likmēm un citiem līguma nosacījumiem. Veicot izpēti, noslēgt izdevīgāko darījumu būs daudz vienkāršāk;
  • Pērc automašīnu pie uzticama pārdevēja - īpaši tas attiecas uz lietota auto iegādi. Ja plāno sadarboties ar auto dīleri, noteikti iepazīsties ar citu auto pircēju atsauksmēm. Ja iegādājies auto no privātpersonas, pirms tam pameklē informāciju par viņu internetā - tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Automašīna daudziem šobrīd ir dzīves nepieciešamība, un ir svarīgi, lai tā uzticami kalpo visās dzīves gaitās. Pirms lem par labu kāda auto iegādei, izvērtē visus par un pret, lai pieņemtu gudrāko lēmumu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti