Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Mobilitātes palīglīdzekļi: Veidi, priekšrocības un pielietojums

Mobilitātes palīglīdzekļi ir ierīces, kas izstrādātas, lai palīdzētu cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām baudīt lielāku brīvību un neatkarību. Palīglīdzekļi ir dažādi – sākot no kruķiem, beidzot ar invalīdu ratiņiem. Tas, kurš no risinājumiem piemērotākais, atkarīgs no diagnozes un citiem individuāliem aspektiem. Turpinājumā vairāk par dažiem populārākajiem palīglīdzekļiem un to pielietojumu.

Kruķi

Viens no populārākajiem palīglīdzekļiem ir kruķi. Tie palīdz pārnest svaru no kājām uz ķermeņa augšgalu, tādā veidā atvieglojot pārvietošanos. Kruķus var izmantot pa vienam vai abus divus – atkarībā no nepieciešamības. Ir vairāku veidu kruķi, piemēram:

  • Paduses kruķi – šos kruķus visbiežāk izmanto īslaicīgi, kamēr notiek atlabšana no kādas traumas. Lai netraumētu padusēs esošos nervus, īpaši svarīga ir šo kruķu pareiza izmantošana;
  • Elkoņa kruķi – ieteicami, ja nepieciešama ilgstoša ārstēšanās. Pierast pie šāda tipa kruķu lietošanas ir grūtāk, taču tie sniedz lielāku kustību brīvību.

Lai izvēlētos piemērotākos kruķus, konsultējies ar ārstu vai citu ārstniecības personu, kas sniegs ieteikumus arī pareizā kruķu lietošanā.

Staigāšanas rāmji un staiguļi

Staigāšanas rāmji nodrošina stabilāku pārvietošanos, sniedzot patstāvību. Parasti tiem ir četras kājas. To darbības princips ir vienkāršs – turoties pie rāmja, cilvēks virza to pa priekšu un tad, balstoties uz tā, sper soļus uz priekšu.

Staiguļi ir palīglīdzeklis no metāla karkasa – parasti tam ir trīs vai četras kājas, kas papildinātas ar ritenīšiem. Šāda tipa palīglīdzekļus izmanto gan gados veci cilvēki, gan personas ar kustību traucējumiem un dažādām citām saslimšanām. Staigulis ļauj kontrolēt pārvietošanos un atpūsties, kad tas nepieciešams.

Pieejami dažādi staiguļu un staigāšanas rāmju modeļi, tādēļ katrs var izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko variantu.

Invalīdu ratiņi

Viens no labi zināmiem mobilitātes palīglīdzekļiem ir invalīdu ratiņi. Tie palīdz pārvietoties un tikt galā ar dažādiem uzdevumiem, tādā veidā veicinot slimnieka patstāvību un neatkarību. Tos izmanto cilvēki, kuriem nav ieteicams likt svaru uz kājām, kā arī personas, kas kāda iemesla dēļ nespēj staigāt. Personām ar kustību traucējumiem ratiņi var palīdzēt veikt lielākus attālumus.

Nopērkami dažādu veidu ratiņi:

  • Universālie – viens no populārākajiem risinājumiem, ērti pārvadājami;
  • Multifunkcionālie – šāda tipa ratiņi nodrošina lielāku komforta līmeni, vairāk funkciju un iespēju;
  • Vieglie ratiņkrēsli – izgatavoti no īpaši viegla materiāla, vienkārši saliekami;
  • Pastiprināti invalīdu ratiņi – piemēroti personām ar lielāku ķermeņa svaru

Atkarībā no modeļa ratiņus invalīdiem var manuāli virzīt persona pati vai arī tos var stumt kāds cits. Pieejami arī elektriskie ratiņkrēsli.

Lai saprastu, kāda veida ratiņi piemērotākie, jāizvērtē vairāki faktori:

  • Personas mobilitāte un veselības stāvoklis – kādas ir pārvietošanās, piecelšanās, apsēšanās iespējas;
  • Stabilitāte – cik lielā mērā persona var patstāvīgi ieņemt un noturēt stabilu pozu;
  • Personas augums un svars – ratiņiem jābūt atbilstošiem gan ķermeņa svaram, gan auguma garumam;
  • Personas ādas stāvoklis – jāizvērtē, vai personas ādas stāvoklis pieļauj ilgstošu atrašanos ratiņkrēslā. Īpaša uzmanība jāpievērš tām ķermeņa zonām, kas, atrodoties ratiņkrēslā, pakļautas lielākam spiedienam – gurnu apakšējai daļai, mugurkaulam, ceļu aizmugurējai daļai

Izvēloties ratiņus, ieteicams konsultēties ar ārstu, kurš ieteiks labāko risinājumu konkrētajā situācijā.

Ar palīglīdzekļu izmantošanu saistītie riski

Kaut arī mobilitātes palīglīdzekļi nodrošina daudz priekšrocību, tomēr ar to izmantošanu saistās arī dažādi ievainojumu riski. Piemēram, lietojot padušu kruķus, var rasties pārāk liels spiediens uz padušu nerviem. Nepareiza palīglīdzekļu izmantošana var izraisīt arī citas traumas, tādēļ svarīgi konsultēties ar speciālistu par piemērotu palīglīdzekļu izvēli un izmantošanu.

Plaša palīglīdzekļu izvēle veikalā Kid-Man.lv

Ratiņi invalīdiem, staiguļi, kruķi un daudzi citi risinājumi pacientu ērtībām pieejami interneta veikalā Kid-Man.lv. Uzņēmums nodarbojas ar rehabilitācijas un aprūpes tehnikas ražošanu un piegādi, nodrošinot plašu piedāvājumu klāstu gan privātpersonām, gan slimnīcām un uzņēmumiem.

Izvēlei ne vien Eiropas kvalitātes standartiem atbilstoši mobilitātes palīglīdzekļi, bet arī gultas cilvēkiem ar specifiskām vajadzībām, matrači, kušetes, kā arī dažādi citi risinājumi aprūpei un rehabilitācijai. Pieejama arī tehnisko palīglīdzekļu noma. Pasūtījumiem virs 80 eiro tiek nodrošināta bezmaksas piegāde visā Latvijas teritorijā. Ieskaties un uzzini vairāk – www.kid-man.lv!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti