Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Niķojas auto? Uzzini, kas liecina par akumulatora nolietojumu!

Tas tracinošais moments, kad dzinējs “pielec” ar aizturi, atkārtojas no dienas uz dienu? Iespējams, problēmas rodas veca akumulatora dēļ, jo tieši akumulators ir atbildīgs par operatīvu dzinēja iedarbināšanu. Neviens akumulators nekalpo mūžīgi, un ir vismaz piecas pazīmes, kas liecina par to, ka ierīces dzīve tuvojas noslēgumam – izlasi un pārbaudi, vai pienācis laiks doties pēc jauna akumulatora!

1. Problēmas ar ātru auto iedarbināšanu

Autovadītāju sarunas ar mašīnu nemaz nav tik reta parādība, taču kuram gan patiks ik dienu lūgt mašīnu beidzot iegriezt dzinēju? Auto bez tehniskajām problēmām var iedarbināt jau pēc vienas aizdedzes atslēgas pagriešanas vai “Start” pogas nospiešanas, un visas novirzes no šī standarta jau liecina par ķibelēm.

Izplatītākais iemesls, kas aizkavē dzinēja iegriešanu, ir novecojis akumulators. Tieši šī ierīce ir ikviena auto sirds, kas nodrošina transportlīdzekli ar elektroenerģiju. Nolietojušies akumulatori daudz sliktāk pārvada elektrisko strāvu, tāpēc grūtības iegriezt dzinēju visdrīzāk liecina, ka pienācis nomainīt akumulatoru uz jaunu.

2. Akumulatora korozija

Lai gan akumulators ir droši pasargāts no ārējās vides motora nodalījumā, ķīmisko procesu dēļ uz akumulatora savienojumiem tomēr var veidoties korozija. Pamanīt akumulatora koroziju ir ļoti vienkārši – ja uz ierīces korpusa ir parādījušies balti vai gaiši zili pulverveida izdalījumi, akumulatora diagnoze ir skaidra.

Korozija traucē elektroenerģijas apmaiņai, tāpēc akumulators, ko skārusi šāda kaite, nevar nedz labi uzlādēties, nedz pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas. Sprieguma problēmas ietekmē arī automašīnas startēšanu, tāpēc korozija noteikti nav tas, uz ko autovadītājs var pievērt acis.

3. Elektronikas traucējumi

Akumulatori ir atbildīgi ne tikai par auto iedarbināšanu, bet arī par visu elektronisko iekārtu funkcionēšanu. Jo vecāks ir akumulators, jo sliktāk tas piegādā strāvu elektroaprīkojumam:

  • navigācijas sistēmām;
  • signalizācijai;
  • audio sistēmām;
  • apgaismojumam un lukturiem;
  • logu tīrītājiem;
  • apsildes sistēmai.

Ja pamani, ka lukturu gaismas vairs nav tik spožas kā iepriekš, vai arī ka mašīnas radio ik pa laikam atslēdzas, akumulatora mūžs strauji tuvojas beigām. Visdrīzāk, šādas problēmas piedzīvosi reizē ar dzinēja kaprīzēm, jo nolietojies akumulators vairs nevar labi pildīt nevienu no savām funkcijām.

4. Nepatīkama smaka no motora daļas

Skābes akumulatora iekšā ir elektrolīts – sērskābes un destilēta ūdens šķīdums. Sērskābes noplūdi nevar nepamanīt, jo šī viela izplata nepatīkamu, sapuvušām olām līdzīgu smaku. Ja, atvērot motora nodalījumu, novēro šādu problēmu, akumulators noteikti būs jāmaina. Vislabāk to darīt auto remonta centrā, jo tekošais elektrolīts ir bīstams cilvēka veselībai.

5. Brīdinājuma signāls

Ir ne mazums iemeslu, kāpēc ieslēdzas automašīnas brīdinājuma signāli, un reizēm pie vainas var būt arī akumulators. Brīdinājuma signāls iedegas tad, kad zems spriegums neļauj dzinējam darboties kā nākas, un šīs problēmas dēļ mašīna var pat apstāties. Ja tukša vai nepienācīgi uzlādēta baterija un brīdinājuma signāls ir Tavu braucienu bieži pavadoņi, vecam akumulatoram laiks doties pelnītā atpūtā.

Vidējais akumulatora mūžs ir līdz četriem-pieciem gadiem, un jaunu akumulatoru var iegādāties ne tikai specializētajos auto preču veikalos, bet arī internetā, Tev ērtā laikā un vietā. 1a.lv e-veikals piedāvā simtiem akumulatoru modeļu no labākajiem ražotājiem, bet veikt perfektu izvēli Tev palīdzēs meklēšanas filtri un preču apraksti. Sortimentā ir startera un slodzes akumulatori, kā arī akumulatoru uzlādes ierīces – ienāc 1a.lv un izvēlies jaunu aprīkojumu savam auto!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti