Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PlayStation 5 vai Xbox Series X – kuru izvēlēties?

Novembris bija nozīmīgs mēnesis tehnoloģiju, īpaši spēļu konsoļu cienītājiem, jo pasaulē, arī Latvijā, oficiāli iznāca jaunās spēļu konsoles - PlayStation 5 un Xbox Series X. Līdz ar jauno konsoļu izziņošanu sākās spraiga konkurentu cīņa par to, kura no konsolēm ir labāka, turklāt cīņa turpinās arī tagad.

Abas jaunās konsoles piedāvā neticamu ātrumu, augstu jaudu, plašu video spēļu klāstu un vēl daudz citas ekstras. Ja arī Jūs esat nolēmis iegādāties kādu no šīm konsolēm, taču nevarat izlemt, Jums noteikti noderēs mūsu ceļvedis!

Spēles

PlayStation 5 un Xbox Series X ir būtiski atšķirīgas pieejas spēļu un aplikāciju krātuvēm, vismaz tā bija konsoļu iznākšanas brīdī.

Lai arī PlayStation 5 spēļu sarakstā figurē populārāki un prestižāki spēļu nosaukumi, tas nebūt nenozīmē, ka piedāvāto spēļu saraksts ir interesantāks nekā Xbox Series X. Ja izvēlaties konsoli, balstoties uz tās spēļu piedāvājumu, noteikti ņemiet vērā, vai piedāvājums atbilst Jūsu interesēm. Kā saka, par gaumi nestrīdas!

Dizains

Lai arī abas konsoles iznāca ar aptuveni nedēļas starpību, dizaina ziņā tās ir pārsteidzoši atšķirīgas. Xbox Series X pēc izskata atgādina melnu matētu datoru, ko var novietot gan vertikāli, gan horizontāli. Tas ir 30 x 25 x 15 cm un sver 4,45 kg. Atšķirībā no iepriekšējām Xbox paaudzēm, jaunajam Xbox Series X nav HDMI izejas vai optiskās izejas.

PlayStation 5 atgādina iepriekšējos PlayStation modeļus, taču izliektās līnijas un spīdīgi baltā apdare piešķir piešķir tai futūristisku noskaņu. Jaunā PlayStation 5 konsole ir milzīga – lai gan tā ir par 1 cm šaurāka nekā Xbox Series X, tā ir 39 cm gara.  Šo konsoli vēlams novietot horizontāli, taču diemžēl izmērs var radīt problēmas tiem, kuriem ir ierobežota vieta, jo īpaši tādēļ, ka jānodrošina papildu vieta gaisa plūsmai.

Tāpat kā Xbox Series X, arī PlayStation 5 ir viens liels ventilators, kas nodrošina optimālu darbības temperatūru, turklāt dara to ļoti klusi. Jāņem vērā, ka PlayStation 5 ir aptuveni par 5dB klusāka nekā Xbox Series X – klusā telpā tas ir jūtams, taču nekādā veidā neietekmē spēļu kvalitāti.

Galu galā, lai gan Xbox Series X konsole dizaina ziņā nav tik moderna kā PlayStation 5 konsole, izmēra dēļ tā noteikti ir praktiskāka. Šajā ziņā atliek vien saprast, kam dodat priekšroku – modernam izskatam vai kompaktam izmēram.

Funkcijas

Abām konsolēm ir 8 kodolu procesors no AMD, šajā gadījumā būtiskākā atšķirība ir diapazons. Xbox Series X diapazons ir 3,8 GHz, kamēr PlayStation 5 diapazons - 3,5 GHz. Abas konsoles izmanto arī SSD diskdzini.

 Neskatoties uz to, ka abi ražotāji, sākot ar izdošanas brīdi, bieži pieminējuši 8K, šāda opcija nav pieejama ne vienas, ne otras konsoles izvēlnē - diemžēl neviena no šīm konsolēm nespēj nodrošināt 8K izšķirtspēju.

No funkciju viedokļa visinovatīvākā ir staru izsekošana. Šī jaunā tehnoloģija ievērojami uzlabo apgaismojumu, ēnas un atspulgus, un tā padara spēles daudz reālistiskākas. Staru izsekošanu atbalsta gan PlayStation 5, gan Xbox Series X.

Arī funkciju ziņā starp abām šīm konsolēm pastāv niecīgas atšķirības - viena un tā pati spēle uz PlayStation 5 un Xbox Series X ir teju vai identiska, tādējādi izvēli visvienkāršāk veikt tad, ja Jums ir iespēja izmēģināt abas konsoles. Lai gan faktiski spēļu veiktspēja ir ļoti līdzīga, atsauksmes par PlayStation 5 funkcijām ir labākas.

Kontrolieris

PlayStation 5 DualSense kontrolieris piedāvā inovatīvus uzlabojumus, kamēr Xbox Series X kontrolieris ir pieticīgs Xbox One kontroliera jauninājums. Lai arī Xbox Series X kontrolieris ir jaudīgs, PlayStation 5 kontrolieris aprīkots ar adaptīvajiem trigeriem, kas spēles laikā pielieto dažādus pretestības līmeņus, nodrošinot unikālu spēļu pieredzi.

Jāatzīst, ka abi kontrolieri funkcionē lieliski, tādēļ šajā ziņā atliek vien saprast, kam dodat priekšroku – individuālai spēlei uz datora (Xbox Series X) vai spēlei divatā uz televizora (PlayStation 5).

Skaņa

Gan PlayStation 5, gan Xbox Series X aprīkots ar 4K Blue-Ray atskaņotāju. Xbox Series X ir pirmā konsole, kas nāca klajā gan ar Dolby Vision, gan ar Dolby Atmos tehnoloģiju, nodrošinot augstas klases dinamisko diapazonu (HDR) un jaudīgu 3D skaņu, ļaujot skaidri noteikt, no kurienes nāk skaņa, savukārt PlayStation 5 atskaņo 3D audio, izmantojot Tempest 3D AudioTech. 

PlayStation 5 nodrošina 3D skaņu ne tikai ar optimizētām 3D bezvadu austiņām, bet arī ar esošajiem TV un skaļruņu iestatījumiem, tādējādi tiek uzskatīts, ka šīs konsoles skaņai ir augstāka kvalitāte, taču atliek vien kārtējo reizi piebilst, ka abas konsoles ir ļoti līdzīgas, un izvēle ir Jūsu rokās.

Abas šīs konsoles nodrošina nepārspējami reālistisku attēla un skaņas kvalitāti, tādējādi sniedzot vēl nebijušu spēļu pieredzi. Izvēle PlayStation 5 vai Xbox Series x pavisam noteikti nav vienkārša, taču mēs garantējam, ka Jūs nebūsiet vīlies.

 Ienāciet 220.lv un iegādājieties savu konsoli jau tūlīt pat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti