Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Risinājumi pagraba telpas iekārtošanai

Pavisam lēni, taču rudens tuvojas, tāpēc ir darbi, ko varam sākt darīt jau šodien. Viens no tādiem ir pagraba sagatavošana ziemai. Ja esi tikko izveidojis jaunu pagrabu vai arī vēlies pārveidot esošo, tad šie ieteikumi Tev noteikti noderēs.

Un tā - pirmais, kas jāņem vērā, veidojot pagrabu, ir telpas temperatūra un gaiss. Protams, ir svarīgs arī pamatnosacījums - kas šajā pagrabā tiks uzglabāts (āboli, kartupeļi, sīpoli, ķiploki, bietes, kāposti, ievārījumi), jo no tā izrietēs visi pārējie nosacījumi veiksmīgai krājumu uzglabāšanai. Gaiss pagrabā nedrīkst būt ļoti sauss, kā tas gadās, ja caur pagrabu iet apkures trubas. Augļi šādos apstākļos sasvīdīs un ātrāk sabojāsies. Gaisam jābūt mazliet mitram un gaisa temperatūrai aptuveni no 0 līdz 7 grādiem.

Ja pagrabs kādu laiku nav lietots, tad tas noteikti ir jāatbrīvo no satrūdējušiem plauktiem vai to detaļām un citiem liekiem priekšmetiem un atkritumiem. Pagrabu ieteicams arī dezinficēt, tam ir radīti speciāli līdzekļi, vai, ja nelieto ķīmiju, tad pagrabu var izkvēpināt arī, piemēram, ar kadiķu zariņiem. Tāpat jāizveido pārdomāta pagraba ventilācijas sistēma, jo tas ir ļoti būtiski. Pagrabu šad tad ieteicams arī pavēdināt ar atvērtām durvīm, lai telpā ieplūst arī svaigs gaiss, bet to var darīt līdz mirklim, kad sākas salnas.

            Svarīgi parūpēties, lai pa ziemu krājumus un ražu neapstrādātu sīkie grauzēji - peles un žurkas. Tie ir spējīgi sagrauzt ne tikai ābolus un kartupeļus, bet pat betonu un sienās vai grīdā izveidot savus midzeņus, lai tikai ziemā būtu siltāk. Ir jācenšas apzināt visas spraugas un pirms ziemas tās aizvērt, aizpūst vai kā citādi likvidēt. Ja arī tas grauzējus nav spējis atturēt un tie ir iemitinājušies, tad būs jāiegādājas speciāla inde grauzēju iznīcināšanai. Mūsdienās pieejami gan pulveri un slazdi, gan tabletes un arī speciālas līmes, kur kaitēkļiem pielipt. Taču esi piesardzīgs un indi vai citus iznīcināšanas līdzekļus izvieto tikai tur, kur tas neapdraud mājdzīvniekus.

            Tālāk nepieciešams padomāt par to, kā ērti un pārredzami izvietot krājumus. Šeit labs palīgs būs grīdas plaukti. Tos iegādājoties jau gatavus vai veidojot pašam, noteikti jāpadomā par plauktu izmēriem, tā lai vari tajos ielikt gan 0.5 litru tilpuma ievārījuma burciņas, gan arī trīs litru burku ar marinētiem gurķīšiem. Ja uzglabā, piemēram, mājas vīnu vai bērzu sulas ļoti liela tilpuma traukā, tad tos varbūt vari glabāt uz pagraba grīdas, jo to svaru koka grīdas plaukti var ilgtermiņā neizturēt. Tad zaudējumi būs gan salauzts plauktiņš, gan saplēsts vīna trauks.

Grīdas plaukti Tev būs nepieciešami viennozīmīgi, jo tas ir labākais risinājums, lai pagrabs būtu ērti pārredzams. Papildus vari pagraba sienas nokrāsot baltā krāsā, tas būs liels pluss. Un, protams, nepieciešams padomāt arī par labu apgaismojumu - tas viss ļaus pagrabu viegli pārredzēt. Kvalitatīvus un katra gaumei atbilstošus grīdas plauktus atradīsi interneta veikalā 220.lv!

            Un, protams, padomā kārtīgi, kas būs tie gardumi, kurus marinēsi un konservēsi burciņās. Noteikti nevajag pārcensties un 3 cilvēku ģimenei sarūpēt 400 burciņas ar marinētiem gurķiem vien. Jācenšas tā, lai krājumi pietiktu vienai ziemai un īpaši nepaliktu pāri, jo vasarā ēdam svaigas meža un dārza veltes, bet nākošajai ziemas gribas salikt visu svaigu no jauna. Internetā pieejamas ļoti daudz un dažādas salātu, marinējumu un ievārījumu receptes. Ķeries tik klāt un lai izdodas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti