Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vai Tev ir neregulāri ienākumi? 6 ieteikumi budžeta plānošanai!

Veiksmīgai budžeta izveidei svarīgi divi pamatnosacījumi: rūpīga plānošana un regulāri ienākumi. Tomēr, ja pirmo var paveikt ikviens, ar otro ne vienmēr ir tik vienkārši. Cilvēki, kuriem ir neregulāri ienākumi, nereti uzdod sev jautājumu: ‘’Vai man vispār ir vērts plānot budžetu?’’ Jā, ir vērts! Un tas ir pat ļoti ieteicams.

Budžeta plāns ir vienkāršs veids, kā izvērtēt, cik naudas vajadzētu tērēt ikdienā un efektīvs instruments, kā nodrošināt, ka noteiktais limits netiktu pārtērēts. Neatkarīgi no ienākumu regularitātes un apmēra, budžeta plānošana var palīdzēt nodrošināt finansiālo stabilitāti ilgtermiņā – īpaši svarīgi tas ir brīžos, kad rodas neparedzēti tēriņi vai ir aktuāls aizdevums. Turpinājumi seši ieteikumi, kas palīdzēs saplānot budžetu pat tad, ja Tavi ienākumi katru mēnesi ir atšķirīgi.

1. Izvērtē savus izdevumus

Tie, kuri katru mēnesi var rēķināties ar noteikta apmēra ienākumiem, šo summu var sadalīt pa kategorijām. Taču tiem, kuru ienākumi nav tik prognozējami, jārīkojas citādāk un īpaša uzmanība jāpievērš tieši izdevumiem. Ja ienākumi ir nestabili, tad izdevumiem jābūt stabiliem un prognozējamiem.

Visus izdevumus var iedalīt trīs kategorijās:  svarīgās, prioritārās un citas. Vispirms jāizvērtē svarīgie izdevumi – pārtika, komunālie un citi obligātie maksājumi, transporta izdevumi un citi tēriņi, ar kuriem jārēķinās. Nākamā kategorija ir prioritārās izmaksas, piemēram, apģērbs, saimniecības preces u.c. Beidzamajā kategorijā jāieraksta summa, ko tērē restorānu un kafejnīcu apmeklējumam, cita veida izklaidei, saviem hobijiem utt.

2. Ievies nepieciešamās korekcijas

Paredzamo izdevumu plānošana ir īstais brīdis padomāt, vai kādā kategorijā tēriņus nevajadzētu samazināt. Ikdienā, nesekojot līdzi, kam un cik daudz tiek tērēts, nemaz nevar just, ka tiek nopirkts daudz kas tāds, bez kā varētu iztikt. Lai saprastu reālo situāciju, ir vērts kādu laiku (piemēram, divas nedēļas vai mēnesi), pierakstīt visus savus izdevumus. Iespējams, atklāsi, ka, piemēram, regulārā  kafijas dzeršana ārpus mājas nav pārāk racionāls naudas tērēšanas veids.

3. Izveido vairākus bankas kontus

Vairāku bankas kontu izveide palīdzēs vienkāršāk sekot līdz ienākumu un izdevumu plūsmai. Atkarībā no vajadzības var izveidot, piemēram, divus bankas kontus:

  • Uz pirmo tiek pārskaitīti visi ienākumi. No šī konta var tikt veikta regulāro nodokļu atmaksa;
  • Otrs bankas konts nepieciešams ikdienas (svarīgo, prioritāro, citu) tēriņu segšanai. Uz šo bankas kontu var pārskaitīt tikai iepriekš noteiktu summu, tādā veidā nodrošinot, ka netiks iztērēts vairāk, kā plānots. Tāpat uz šo kontu varēsi pārskaitīt kādu bonusu, ko, iespējams, vēlēsies sev piešķirt, kad ienākumi pārsniegs cerēto.

4. Veido iekrājumus

Pēc tam, kad esi samaksājis sev ikdienas tēriņiem nepieciešamo summu, kādu daļu no pamata bankas konta vajadzētu novirzīt uzkrājuma veidošanai. Summu, ko tam atvēlēt, var izvēlēties pēc saviem ieskatiem, taču jāņem vērā, ka optimālais uzkrājuma apjoms, ko vajadzētu sasniegt, ir vismaz 6 mēnešu neto ienākumi. Uzkrājumu vajadzētu izmantot tikai:

  • Darba zaudējuma gadījumā;
  • Ja radušās veselības problēmas;
  • Citu nopietnu izdevumu gadījumā (piemēram, nepieciešams automašīnas remonts, steidzami jālabo mājas jumts u.c.)

5. Atceries par neregulāriem  maksājumiem

Plānojot budžetu, jāņem vērā arī tie maksājumi, kas nav regulāri, tomēr ir obligāti, piemēram, ikgadējie vai pusgada  nodokļu, apdrošināšanas un citi maksājumi. Arī tam paredzēto naudas summu var nolikt atsevišķi un tad izmantot pēc nepieciešamības. Līdzīgi var ieplānot arī tēriņus, kas saistīti ar izglītību (Tavu vai bērnu), lielākiem pirkumiem, ceļojumiem u.c.

6. Izmanto papildu iespējas

Mūsdienās ir daudz dažādu iespēju, kā plānot budžetu, piemēram, izmantojot papīru un pildspalvu vai excel tabulu. Tāpat var izmantot arī īpaši šim mērķim paredzētās mobilās aplikācijas, kas daudz vienkāršāk ļaus sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem. Iespējas ir tik daudzveidīgas, ka katrs noteikti var atrast savām prasībām un dzīvesveidam piemērotāko risinājumu.

Tas arī viss! Sekojot šim plānam, varēsi izveidot pamata budžetu un turpmāk vienmēr zināt, kur paliek Tava nauda… neatkarīgi no tā, no kurienes tā nāk.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti