Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vienkārši padomi suņa ķepu aizsardzībai ziemā

Sniegs, sals un uz ielām kaisāmais sāls ir kombinācija, kas nevēlami ietekmē ne tikai tavu ziemas zābaku izskatu, bet arī suņu ķepiņas. Taču daži vienkārši triki var nodrošināt nepieciešamo aizsardzību, lai pastaigas ziemā būtu tikpat drošas kā vasarā.

Dino zoo veterinārārste Kristīne Dumpe un dzīvnieku speciāliste Zane Zagorska stāsta, ka suņu ķepu spilventiņi, tāpat kā cilvēku roku un sejas āda, ziemas laikā ir īpaši jutīgi un laikapstākļu ietekmē var kļūt sausi un saplaisājuši.

Speciālistes aicina gada aukstajā laikā pievērst pastiprinātu uzmanību mīluļa ķepu stāvoklim: “Suņa ķepas ieteicams regulāri pārbaudīt – ja tās ir sausas, tās, visticamāk, ir arī jutīgas un var sākt plaisāt. Ja ķepu spilventiņi ir uzpampuši un apsārtuši, nekavējoties jāvēršas pie vetārsta, kas nozīmēs nepieciešamo ārstēšanu.’’

Veterinārārstes iedrošina, ka suņa ķepu kopšana nemaz nav tik sarežģīta, un noteikti nevajadzētu sagaidīt, kad situācija kļuvusi kritiska – tāpēc, lūk, daži vienkārši padomi, ko ieviest savā un suņa ikdienā, lai ziemu pavadītu bez raizēm.

Ķepu skalošana

Pilsētas suņu ķepu lielākais drauds ir uz ielām kaisāmais sāls. Pilsētvidē no šī pretslīdes līdzekļa ir grūti izvairīties, tāpēc ir ļoti svarīgi pēc pastaigas noskalot suņa ķepas ar siltu ūdeni un nosusināt tās dvielī. Tā izdosies vienkārši atbrīvoties no sāls un citiem netīrumiem, turklāt arī pasargāsi mīluli no potenciālas saindēšanās, kas varētu rasties, sunim mēģinot sāli nolaizīt. Liels sāls daudzums dzīvniekam ir kaitīgs, turklāt nereti ielu kaisīšanai izmanto arī dažādus piemaisījumus, kam noteikti nebūtu jānonāk dzīvnieka organismā.

Ja esi saimnieks dzīvniekam ar īsām kājām, ieteicams pēc pastaigas nomazgāt arī suņa vēderu vai vismaz sarūpēt sunim jaciņu, ar kuru doties pastaigās. “Nereti gadās, ka arī vēders tiek apsaldēts un iekaist. Ja uz vēdera nav apmatojuma, tas var iekaist no sāls, kas nokļūst uz ādas un to kairina,”  informē veterinārārste Kristīne Dumpe.

Aizsarglīdzekļu lietošana

Par ķepām var labi parūpēties, izmantojot mitrinošus aizsarglīdzekļus. Dino Zoo veikalos pieejami lietošanai ērti zīmulīši, ar ko iespējams ātri apstrādāt suņa ķepas. Tāpat populāras ir arī ziedes tūbiņās, dažādi krēmi, spreji un vaski. Tie ne tikai pasargā ādu no izžūšanas un plaisāšanas, bet arī nodrošina fizisku barjeru starp mīksto ķepas spilventiņu un apkārtējo vidi. Šī iemesla dēļ vaskus ir vērts izmantot arī preventīvi, lai nepieļautu sausas ādas veidošanos un plaisāšanu nākotnē.

Aizsarglīdzekļus var izmantot arī tad, ja āda uz suņa ķepām jau kļuvusi sausa. Tomēr, izvēloties produktu, pievērs uzmanību, lai tā sastāvā būtu ne tikai medus un bišu vasks, bet arī urīnviela, kas iedarbojas mīkstinoši un dziedējoši. Suņa ķepas ar līdzekli ieteicams apstrādāt vismaz 10 – 15 minūtes pirms došanās ārā, un pēc pastaigas tās jānoskalo kā parasti. Ķepu aizsardzība ir īpaši nozīmīga īsspalvainajiem suņiem, jo viņu ķepu spilventiņi ir kaili un daudz jutīgāki pret ārējās vides ietekmi.

Zābaciņu vai zeķīšu valkāšana

Zābaciņi vai zeķītes ir vislabākais veids, kā rūpēties par četrkājainā drauga ķepu veselību, jo tie pasargās suni ne tikai no sāls un sala, bet arī asiem priekšmetiem, kas varētu slēpties zem sniega. Tiesa gan, ne visi suņi labprātīgi zābaciņu valkās. “Lai pieradinātu suni pie apavu valkāšanas, būtu labi to sākt darīt jau no kucēna vecuma, tomēr arī pieaudzis suns var ar tiem sadraudzēties. Vispirms ieteicams sākt ar zeķītēm, jo tās ir vieglākas. Tās var mīlulim vilkt mājās, sunīti slavējot un cienājot ar kārumiem, lai viņš saprastu, ka izdarījis ko labu,” iesaka Dino Zoo dzīvnieku speciāliste Zane Zagorska.

Zābaciņi noteikti būtu jāvelk, ja ir konstatēta kāda problēma – piemēram, hroniski sausa āda, kas plaisā, vai kāda brūce. Izvēloties zābaciņus, vēlams priekšroku dot tādiem modeļiem, kam ir regulējams platums un speciālas zoles ar protektoru, lai dzīvnieks nezaudētu stabilitāti un kustību brīvību.

Apģērbs

Lai ziemas pastaigas būtu patīkamas un drošas, ir vērts paturēt prātā sakarību: ja auksti ir tev, visticamāk, salst arī sunim. Džemperīši vai jaciņas suņiem ar īsu un plānu apmatojumu ziemas laikā ir ļoti nepieciešami, turklāt īpaši no aukstuma jāsargā kaili suņi, kucēni un suņi ar pazeminātu svaru - tiem džemperītis būtu jāvelk jau sākot no +10°C.

Suns jāpasargā arī lietainā laikā, tāpēc ir svarīgi, lai šajos laikapstākļos apģērbs būtu ūdensnecaurlaidīgs – kokvilnas vai vilnas apģērbs mitrā laikā nebūs pati labākā izvēle, jo tas ātri paliks mitrs, kā rezultātā dzīvnieks sals vēl vairāk. Labāks risinājums būtu atstarojoša veste ar polsterējumu, kas uzlabos arī dzīvnieka redzamību tumsā.

Esi sava mīluļa labākais draugs un parūpējies par viņa veselību un labsajūtu - suņu apģērbu, ķepu aizsarglīdzekļus un dažādus atstarojošos elementus meklē www.dinozoo.lv !

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti