Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Ziemas riepas ar radzēm: nozares speciālista viedoklis

Internetā un arī citviet iespējams dzirdēt dažādus viedokļus par radžotām ziemas riepām, taču patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu – šo riepu izvēle ir atkarīga no autovadītāja ikdienas vajadzībām un ceļu apstākļiem. Lai arī ziemas riepas ar radzēm ir drošs variants īpaši izaicinošos apstākļos, tās ne vienmēr ir labākā izvēle visiem autobraucējiem. Ko par ziemas riepām ar radzēm domā speciālists no Riepu garāžas? To vari uzzināt raksta turpinājumā!

Kādos braukšanas apstākļos ziemas riepas ar radzēm ir pareizā izvēle?

Ziemas riepas ar radzēm nodrošina papildu drošību un optimālu veiktspēju īpaši izaicinošos apstākļos, piemēram, uz melnā ledus. Melnais ledus ir viena no bīstamākajām ziemas parādībām, jo tas ir grūti pamanāms un ļoti slidens. Radžotas riepas uz melnā ledus palīdz nodrošināt optimālu saķeri, tādējādi samazinot avārijas risku. Tādēļ, ja bieži jābrauc pa šādiem ceļiem, riepas ar radzēm ir labs ieguldījums.

Radzes ir patiešām efektīvas galvenokārt uz ledus klātiem vai sniegotiem, pieblietētiem reģionālajiem ceļiem. Taču tās var būt noderīgas arī gadījumos, kad ziemas laikā ir nepieciešams izkļūt no piesnigušiem pagalmiem vai šķērsot tiltus un viaduktus, uz kuriem var veidoties apledojums arī pie 0 grādiem. Riepas ar radzēm bieži tiek ieteiktas mazāk pieredzējušiem autovadītājiem. Tomēr jārēķinās, ka radzes nav kā brīnumnūjiņa, kas nodrošina perfektu veiktspēju neatkarīgi no citiem apstākļiem. Būtiska ir droša braukšana, kā arī jāizvēlas uzticami riepu zīmoli.

Kādas ir radžotu riepu priekšrocības?

Runājot par priekšrocībām, riepas ar radzēm vislabāk darbojas uz reģionālajiem un lauku ceļiem, kur bieži vien ir mazāk regulāra sniega tīrīšana un lielāks risks sastapties ar apledojušu vai ar sablietētu sniegu klātu ceļu. Šādās situācijās radzes būtiski palielina drošību – tās ieurbjas sniegā vai ledū un sniedz lielāku stabilitāti un uzlabo saķeri pat uz biezas sniega kārtas vai ledus. Ziemas riepas ar radzēm arī nodrošina labāku uzrāvienu.

Radžotas riepas ne vienmēr ir labākā izvēle

Nozares speciālisti atzīst, ka ziemas riepas ar radzēm nav nepieciešamas visiem. Piemēram, ja autovadītājs ikdienā pārvietojas tikai pa pilsētu, piemēram, Rīgu, un nelieto auto agros rītos, kad ceļi var būt īpaši apledojuši, tad radžotās riepas, visticamāk, nav vajadzīgas. Pilsētās, kur lielākā daļa ceļu tiek regulāri tīrīti un kaisīti, šādas riepas nenodrošina būtiskas priekšrocības, vairāk izceļot dažādus to trūkumus, par kuriem parunāsim nedaudz vēlāk, raksta turpinājumā.

Ziemas riepas ar radzēm drīkst izmantot tikai konkrētā periodā

Latvijā ir noteikts laiks, kad drīkst izmantot ziemas riepas ar radzēm – no 1. oktobra līdz 1. maijam. Tas nozīmē, ka pavasarī tās jānoņem savlaicīgi, lai nebojātu ceļa segumu un izvairītos no soda. Jāatzīmē, ka daudzās Eiropas valstīs radžotas riepas ir pat aizliegtas, piemēram, Polijā, tādēļ, dodoties uz šo valsti ar auto ziemas periodā, radžu riepas nav risinājums.

Arī Igaunijā un Lietuvā pastāv ierobežojumi, kas attiecas uz riepām ar radzēm. Lietuvā radžotas riepas nedrīkst izmantot no 10. aprīļa līdz 1. novembrim, bet Igaunijā to lietošana ir atkarīga no laikapstākļiem. Tādēļ, plānojot ceļojumu uz kaimiņvalstīm un citviet ziemas sezonā, ir būtiski pārbaudīt vietējos ceļu satiksmes noteikumus par radžu lietošanu.

Kādi ir radžotu riepu trūkumi?

Ziemas riepām ar radzēm ir arī savi trūkumi. Pirmkārt, tās ir skaļākas, jo radzes veido troksni, it īpaši braucot pa asfaltu, kuru neklāj sniega vai ledus kārta. Otrkārt, uz slapja asfalta radzes var veicināt riepu slīdēšanu, tādēļ braukšana ar tām ne vienmēr būs komfortabla, īpaši pilsētas apstākļos. Arī degvielas patēriņš var būt lielāks, jo radžotas riepas rada lielāku rites pretestību. Tādēļ, pirms izvēlēties ziemas riepas ar radzēm, ir jāapsver, vai šie faktori netraucēs braukšanai.

Kādas ir alternatīvas, izvēloties riepas ziemas periodam?

Ja vēlies ziemas riepas ar radzēm, bet nevari atrast sev piemērotu modeli, pastāv arī variants pirkt radžojamas riepas (redzamas attēlā), kurām pēc tam servisā tiek veikta riepu radžošana. Bargos laikapstākļos optimālu veiktspēju spēs piedāvāt kvalitatīvas mīkstā sastāva jeb Skandināvijas tipa ziemas riepas, kurām ir izteikti asa protektora kante, kā arī mīksts gumijas sastāvs, lai riepa nepaliktu cieta arī lielos mīnusos.

Maigākos apstākļos, piemēram, uz mitra vai sausa ceļa un slapjā sniegā der cietāka sastāva jeb Eiropas tipa ziemas riepas. Vissezonas riepas var būt laba alternatīva, ja brauc galvenokārt pa labi tīrītiem pilsētas ceļiem. Šīs riepas ir piemērotas visa gada garumā, un tās nodrošina pietiekamu drošību gan maigas ziemas, gan vasaras apstākļos.

Kas vēl jāņem vērā, izvēloties riepas?

Runājot par riepu izvēli, svarīgs faktors ir to izmērs, ātruma un slodzes indekss un citi parametri, kurus atradīsi uz riepas sāna. Piemēram, ziemas riepas R16 ir ļoti populāras starp autovadītājiem, jo tās piedāvā labu balansu starp veiktspēju un komfortu, taču šāda rādiusa riepas drīkst uzstādīt tikai tad, ja auto ražotājs to ir paredzējis un ir atbilstoši diski.

Ja esi riepu meklējumos, ņem vērā, ka Riepu garāža piedāvā plašu riepu klāstu, tostarp ziemas riepas ar radzēm. Turklāt šeit pieejamas ne tika ziemas riepas R17 un daudzos citos izmēros – Riepu garāžā iespējams saņemt arī riepu montāžas, uzglabāšanas, radžošanas un citus pakalpojumus, kas saistīti ar riepām. Speciālisti palīdzēs atrast labāko risinājumu tavai automašīnai, lai nodrošinātu maksimālu drošību ziemas apstākļos!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Navigācija kriptovalūtu regulējumos

Tā kā kriptovalūtu popularitāte un ietekme ir pieaugusi, valdības un regulējošās iestādes visā pasaulē ir centušās izveidot sistēmu, lai pārraudzītu to izmantošanu.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti