Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Jokojam, ka VP kapteinei Gundai Šabanovai būs grūti apprecēties, jo viņai jau ir visuzticīgākais draugs pasaulē, ar kuru nekad nav garlaicīgi, un viņai nav brīva laika

Dienesta suņi ķepu nedod

Jau esmu ceļā uz sarunāto interviju, kad Valsts policijas Rīgas Reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes (VP RRP KPP PPP) Kinoloģijas nodaļas priekšniece kapteine Gunda Šabanova piezvana – viņa ar suni Nato devusies uz izsaukumu un nevar pateikt, kad īsti atgriezīsies. Satiekamies pēc pāris stundām Valsts policijas Kinoloģijas nodaļā, kas atrodas zaļā meža ielokā Imantā. Gunda ir neliela auguma sportiska tumšmate ar ciešu rokas spiedienu. Viņas darba biedrs un kompanjons vācu aitu šķirnes suns (VAS) Nato ar saulē mirdzošu melnu apmatojumu acīmredzami ir gandarīts par izbraukumā gūtajiem rezultātiem, suņa kalsnais augums vibrē no prieka. Gunda apstiprina – Nato kriminālpolicijas darbiniekiem veiksmīgi palīdzējis. Suns spriņģo mums apkārt pa pielijušo jūnija zāli, tad pieskrien klāt un es saku – dod ķepu! Nekā nebija! Gunda smej: "Dienesta suņi ķepu nedod!"

Nekad nepiekāpsies

Latvijā par dienesta suņiem nedzirdam bieži. Šad tad uzzinām masu medijos, ka kinologi ar suņiem atklājuši noziegumu vai ar uzvaru atgriezušies no nozīmīgām starptautiskām sacensībām. 

Tas arī mūsu tikšanās iemesls. Jūnijā VP RRP KPP PPP komandas pārstāvji dienesta suņu biatlona sacensībās Beļģijā Leopoldsburgā 24 komandu konkurencē no Latvijas, Lielbritānijas, Polijas, Šveices, Beļģijas, Vācijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Francijas, Luksemburgas, kā arī no NATO kopvērtējumā ieguva 5. vietu.  Savukārt policijas kapteine Gunda Šabanova ar Nato  triumfēja sieviešu  konkurencē, izcīnot visaugstāko vietu. 

Skaidrs, ka balvu nedod par graciozu  pastaigu pa 10 km garo trasi ar gudru suni pavadā. Gundai acīs spridzīgs smaids: "Jāskrien, jāizpilda dažādas sarežģītības uzdevumi, ieskaitot lēkšanu pāri šķēršļiem, līšanu cauri tunelim, šaušanu ar dienesta ieroci, suņa paklausības iemaņu demonstrēšanu, peldēšanu, skriešanu, aizturēšanu, pat  suņa nešanu uz rokām (Nato sver 40kg). Vērtē arī kinologa un suņa  savstarpējo sapratni un abu fizisko sagatavotību."
Gunda starptautiska mēroga kinologu sacensības  gaida ar prieku, jo tā ir jauna pieredze, pozitīvs noskaņojums, zināšanas, sacensību gars,  adrenalīns, iespēja  sastapties ar citu valstu kolēģiem un izrunāt aktualitātes un jaunumus kinoloģijas jomā. Vai  arī  Nato  biedrojas ar citiem suņiem? "Nekāda brāļošanās suņu starpā nenotiek, jo katrs ir personība, katrs ar savu raksturu un katrs grib dominēt, otram nepiekāpsies!"

Suns jāizaudzina pašam

Sapnis strādāt par kinologu Gundai bija jau sen, mīlestība pret suņiem kopš bērnības: "Esmu no Smiltenes, ģimenē izaugām četri bērni, un tikai es viena esmu kinoloģe. Vecāki sākumā nebija sajūsmā, bet tagad priecājas par mani, atbalsta."

Simpātiskā policijas kapteine beigusi Valsts policijas koledžu un  Rīgas Stradiņa universitāti: "Kopš bērnības zināju, ka visu mūžu strādāšu par kinologu. Te esmu savā vietā un  pagaidām viss iet, kā iecerēts. Man darbs ir sirdslieta, gūstu gandarījumu, ka varu  palīdzēt atklāt noziegumus."

Kinologs pats izaudzina sev suni. Kucēnu ņem aptuveni divu mēnešu vecumā: "Tad notiek pirmā testēšana – vai kucēns nav bailīgs, cik ātri adaptējas jaunos apstākļos. Testē arī  pusgada vecumā – notiek potenciālā dienesta suņa veselības pārbaude, vērtē, vai suns nebaidās  no trokšņiem, no augstuma, no kustīgām virsmām,  vai ir labi instinkti." 
Sunim  jāmāca primārā paklausība, jāattīsta meklēšanas un paklausības funkcijas,  jābūt ciešā  kontaktā ar kinologu, jāapgūst personu aizturēšanas specializācija, kas ir ļoti būtiska policijas sunim, jo dienesta suņus izmanto ne tikai meklēšanā, bet arī masu pasākumos sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Apmācības procesā un arī praktiskajā darbā mīlestībai un stingrībai jābūt  līdzsvarā.

Gunda pilda  dienesta pienākumus VP RRP KPP PPP Kinoloģijas nodaļā ar pašas apmācītiem suņiem – septiņus gadus veco beļģu aitu suni Orsi un  Nato, kuram ir pieci gadi. Nato iemācīts meklēt cilvēkus,  var aizturēt  bīstamas personas,  bet specializējies viņš uz narkotisko vielu meklēšanu. Cilvēki nereti domā, ka narkotiku meklētāji suņi ir narkomāni. Gunda skaidro: "Tas ir mīts. Apmācība notiek, tikai izmantojot ožu, kas sunim ir daudz spēcīgāka nekā cilvēkam."

Kopš Gunda iecelta par VP RRP KPP PPP Kinoloģijas nodaļas priekšnieci, brīva laika viņai atliek vēl mazāk. Šabanova vada un koordinē nodaļas darbu, apmāca jaunos kinologus un viņu suņus, kā arī sadarbojas ar citām Valsts policijas struktūrvienībām.

Līdz pēdējam sirds pukstam

Daudziem jauniešiem patīk suņi, un gribētāju kļūt par kinologiem, šķiet, netrūkst. Gunda oponē: "Jā, cilvēki atnāk, saka – man patīk suņi, gribu būt kinologs. Ja ir tikai patikšana, es atbildu – tad jums jāiet strādāt patversmē. Darbs policijā prasa stingru motivāciju, gribasspēku un pacietību, sportisku rūdījumu. Apmācības rezultāts būs redzams darba apstākļos. Turklāt policistiem jāstrādā arī brīvajā laikā, ar to jārēķinās. Ir jābūt gatavam, ka arī ārpus darba laika tevi var izsaukt uz darbu nakts vidū, kad būs ciešākais miegs. Arī suni  pēc nostrādātām stundām nenoliksi kā dienesta mašīnu garāžā, ar viņu jārēķinās gan brīvdienās, gan atvaļinājumā. Dienesta suns ir pilntiesīgs ģimenes loceklis. Kinologs ar savu suni ir kopā viņa dzīves lielāko daļu, un, kad dzīvnieks noveco, viņš paliek kopā ar saimnieku, ir uzticīgs viņam līdz pēdējam savas sirds pukstam."

Ja viss būs, kā cerēts, augustā VP RRP KPP PPP  komanda, arī  Gunda ar Nato dosies uz sacensībām Holandē. Pirms sacensībām notiek intensīvāki treniņi. Tad jau Gundai uz atvaļinājumu nav ko cerēt? Kapteine  smaida: "Es nekad neeju atvaļinājumā vasarā, jo tad daudz var pastrādāt ar suni. Man atvaļinājuma laiks ir rudens, ziema." 

Top komentāri

Rabelais
R
Tekla Šaitere acīmredzot iedvesmojusies no Umberto Eko sarakstu karuseļa. Iespējams, arī no personāžu uzskaitījuma Vecās derības sākumā, kā arī no Fransuā Rablē daiļrades. Erudīta žurnāliste.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas