Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mudina novērtēt bišu lomu

Pieci jautājumi biškopim Jānim Kronbergam.

20. maija tiek svinēta Pasaules bišu diena. Neticami, bet katrs trešais pārtikas kumoss, ko apēdam, ir tapis kā bišu un pārējo apputeksnētāju nopelns. Par to, ko vērtīgu ikviens varam paveikt bišu labā, sarunājamies ar biškopi, Latvijas Biškopības biedrības programmas Bišu draugs vadītāju Jāni Kronbergu.

Kāda ir bišu nozīme dabā un ar ko tās ir īpašas?

Bišu ietekme dabā ir ļoti liela. Pētnieki ir secinājuši, ka arī mūsu ikdiena vistiešākajā veidā ir atkarīga no bitēm. Tā kā bites veicina augu apputeksnēšanu, tad tās faktiski palīdz sagādāt katru trešo kumosu, ko mēs apēdam. Tā ir trešdaļa no pārtikas, ko lietojam. Protams, mēs nerunājam tikai par medus biti, kas ir nozīmīgs apputeksnētājs, bet arī par savvaļas bitēm, kamenēm, lapsenēm un citiem apputeksnētājiem. Mūsu pārtikas ķēde, līdzsvars dabā atkarīgs no visiem apputeksnētājiem, kas mums ir apkārt. Tieši medus bites spēlē lielu lomu šajā procesā, jo to saimju skaits arī ir ievērojams.

Medus bišu saimes ir apbrīnojamas ar to, ka tās ir kā superorganisms, kurā pastāv savi principi un noteikumi. Tās spēj pielāgoties dažādiem izaicinājumiem un izdzīvot, jo komandā ir spēks. Dabā ir arī apputeksnētāji, kas darbojas vieni, piemēram, vientuļās bites, kas pārziemo atsevišķi kādā koka dobumā vai vecā šķūnī.

Bites, kas dzīvo stropos, spēj paveikt neiedomājam us darbus. Vizuāli ģeogrāfiskā orientēšanās ir pamats, kā bites atpazīst vietas, jo to ierastais areāls ir trīs kilometru rādiusā, taču bites spēj aizlidot arī desmit kilometru attālumā. Piemēram, Rīgā dzīvojošās bites spēja aizlidot arī līdz Pierīgai. Interesanti, ka medus bites savā starpā sazinās ar deju. Ir bites izlūki, kas pirmās izlido no stropa, lai izpētītu apkārtni, atrastu nektāra vai ziedputekšņu vietas. Lai par tām pastāstītu pārējām bitēm, viņas stopā veic riņķveida kustību, tādu kā deju, tādējādi nododot citām bitēm informāciju par virzienu un attālumu līdz nektāram.

Ik gadu tiek runāts arī par bišu populācijas samazināšanos pasaulē. Kādi ir galvenie bišu izzušanas iemesli?

Pasaulē kopumā bioloģiskā daudzveidība samazinās, taču tas ir galvenais priekšnosacījums, lai bitēm un citiem apputeksnētājiem būtu nepieciešamā barības bāze. Pavasarī redzam skaistus laukus, kuros iesēta viena monokultūra, taču pēc ziedu noziedēšanas tajā vietā iestājas zaļais tuksnesis, jo lauks paliek zaļš, kaut kas tur aug, bet bitēm nepieciešamā nektāra vairs nav. Intensīvā lauksaimniecība un dabas daudzveidības samazināšanās ir vieni no iemesliem. Otrkārt, ne mazāk būtisks iemesls ir dažādu augu aizsardzības līdzekļu lietošana. Gan insekticīdu, gan fungicīdu izmantošana lauksaimniecībā. Bišu stropus biškopji var pārvietot uz vietām, kur bitēm ir vairāk nektāra, taču savvaļas kukaiņi, vientuļās bites, kamenes cieš no šo līdzekļu izmantošanas, jo tās nespēj mainīt savu dzīvesvietu. Treškārt, klimata pārmaiņas, kas ietekmē dabu. Tie var būt īslaicīgi, bet lieli karstuma viļņi vai lietavas. Tas viss negatīvi ietekmē apputeksnētāju spēju izdzīvot.

Kāda ir bišu situācija Latvijā?

Ja runājam par medus biti Latvijā, mūsu zemes reljefā, meža nostūros, grāvmalās, puduros mūsu bites spēj sev nodrošināt vajadzīgo nektāru. Ja paskatāmies statistiku, tad medus bišu saimju skaits gan Latvijā, gan citviet Eiropā pieaug. Tas skaidrojams ar to, ka pēdējos gados ir palielinājies hobija biškopju skaits, kuri ierīko bišu stropus savas mājas tuvumā. Arī Latvijas Biškopības biedrība regulāri rīko dažādus seminārus, kuros var apgūt šo arodu. 

Faktors, kas uz biškopības nozari atstāj negatīvu ietekmi, ir medus pakaļdarinājumi jeb viltojumi. Tādi produkti, kuros nav īsta medus, vai tikai daļēji medus, kas savienots ar citiem saldinātājiem. Tā rezultātā tirgū ieplūst zemas cenas medus, radot cenas stagnāciju un pat kritumu, lai arī šobrīd pastāv augsta inflācija. Šis faktors tiešā veidā negatīvi ietekmē profesionālos biškopjus, kuru pamatdarbs un iztikas avots ir medus ražošana. Pastāv risks, ka šo biškopju skaita samazināšanās ietekmēs biškopības apjomus, līdz ar to arī medus bišu skaitu tuvākajos gados.

Kā ikviens no mums var palīdzēt aizsargāt bites un citus apputeksnētājus?

Sadarbības programmā Bišu draugs ir izveidoti ieteikumi, kā varam palīdzēt bitēm un citiem apputeksnētājiem mums apkārt. Viens no veidiem ir, piemēram, ierīkot kukaiņu viesnīcu. Kopš pērnā gada, kad sāka darboties Bišu draugs, esam īstenojuši vairāk nekā 50 meistarklases, kurās rādām un stāstām, kā veidot kukaiņu viesnīcu. Esam patīkami pārsteigti par cilvēku interesi. Mēs aicinām arī pabarot medus biti un citus apputeksnētājus, iestādot dārzā vairāk dažādu ziedošu, ar nektāru bagātu augu. Palīdzēt bitēm varam arī, retāk pļaujot zālāju vai atstājot kādu nostūri dārzā nenopļautu, kur apputeksnētājiem mieloties. Svarīgi arī dalīties ar savām zināšanām citam ar citu.

Būtisks veids, kā varam aizsargāt medus biti, ir patērēt dabisku medu, tādējādi atbalstot šo nozari kopumā. Daudz noderīgas informācijas varat atrast mūsu mājaslapā, kā arī tie, kuri vēlas novērot bišu ikdienu, kā rit dzīve stropā, to var redzēt tiešsaistē – sadarbības programmas ietvaros izveidotā Bišu vēstniecībā, ko mums palīdz nodrošināt mobilais operators Bite.

Kādi šogad pasākumi paredzēti, atzīmējot Pasaules bišu dienu?

Šogad turpinām attīstīt mūsu programmu Bišu draugs, kā arī sākam jaunu informatīvu kampaņu, sabiedrībā popularizējot medu kā gardu un videi draudzīgu pārtikas produktu. Kā redzam no pētījuma, ko esam veikuši Latvijā, tad pie mums ir daudz patērētāju, kuri lieto uzturā medu regulāri, taču ir ne mazums tādu, kuri atklāj, ka medus viņiem negaršo, un to nelieto. Te gan jāteic, ka medus ir dažāds un dažādas ir tā garšas: viršu, pieneņu, liepu, griķu un vēl citas. Tādējādi mūsu mērķis ir popularizēt dažādās medus garšas, lai katrs varētu atrast sev piemērotāko. Iesakām mēģināt, garšot un atrast savu medu. Mājaslapā Medus.lv ir atrodama sadaļa Mana medus garša. Atzīmējot tajā garšas, kas katram patīk, tiek piedāvāti medus veidi, kuri konkrētam cilvēkam varētu patikt. Ikviens var izvērtēt, vai kāds no šiem medus veidiem ir jau lietots vai varbūt ir tādi, kurus vērts izmēģināt. 

Tāpat aicināsim un sniegsim ieteikumus, kā medu varam pielietot ikdienā, piemēram, pievienojot dažādiem ēdieniem. Ja katru dienu karoti medus lietojam enerģijai vai labam noskaņojumam, tas jau ir daudz. Tā ka medus popularizēšanas kampaņa būs ap šo medus karoti un medus garšām. Turpināsim daudzināt bites un arī par medu nepiemirsīsim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Ziņas

Vairāk Ziņas