Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Apbalvoti jaunāko klašu finanšu pratības konkursu Mana vārdnīciņa un Biznesa pasakas laureāti

Noslēdzies izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar Latvijas Banku un veikalu tīklu Pepco organizētais finanšu pratības konkurss 1.-4. klašu skolēniem Mana vārdnīciņa un 5.–9. klašu skolēniem Biznesa pasakas. Šogad mācību gada laikā konkursiem tika iesniegtas 328 finanšu terminu vārdnīcas un 454 biznesa pasakas no 62 Latvijas skolām.

Junior Achieviement Latvia vadītājs Jānis Krievāns: “Tagad visi procesi un darījumi ar naudu kļūst arvien vairāk digitalizēti.  Maksājumi ar skaidru naudu notiek retāk, veicot norēķinus lietojam kartes un pat telefonus.  Tas viss rada bērniem vēl neskaidrāku priekšstatu par to, kā nauda rodas un kā tiek tērēta. Tādēļ jo svarīgāk ir par to runāt, mācīt izprast.  Lai saņemot savu pirmo naudu, bērns rīkojas pārdomāti, izprotot naudas vērtību jau agrā vecumā”. 

Par labāko darbu konkursā Mana vārdnīciņa 2022 1.–2. klašu grupā atzīts Kalnciema vidusskolas skolnieces Patrīcijas Staņevičas  veikums, bet 3.–4. klašu grupā – Liepājas Ezerkrasta sākumskolas skolnieces Annijas Tramdakas darbs. Jaunāko klašu skolēnu konkursā tika vērtēti skolēnu skaidrojumi tādiem ekonomiskajiem jēdzieniem kā darbs, alga, profesija, tirgus, cena, peļņa, ģimenes budžets un citi. Būtiska bija gan skaidrotā termina izpratne, gan sniegtie papildu piemēri vai paskaidrojošie zīmējumi. 

Pamatskolas skolēnu konkursā Biznesa pasakas vērtēšanas kritēriji bija pamatskolēnu ideju novatorisms un oriģinalitāte, kā arī finansiāli drosmīgākie darbi. Finālā apbalvoti 50 radoši interesantākie darbi. 

Latvijas Bankas Finanšu pratības daļas vadītājs Kaspars Kravinskis: “Pirmā saskarsme ar naudu pašiem mazākajiem jau bērnībā rodas ģimenē un bieži mēdz sacīt, ka pirmo iespaidu otrreiz vairs neatstāt. Svarīgi, lai ģimenē sarunas par naudu notiktu un konkurss Mana vārdnīciņa 2022 ir lielisks pamudinājums šādām sarunām starp vairākām paaudzēm. Ikviens, kas veidojis savu vārdnīciņu, pārrunājis dažādus ekonomikas jēdzienus, noteikti uzzinājis daudz jauna un caur šo mācīšanos arī veicinājis savas naudas prasmes.”

 “Kvalitatīva brīvā laika pavadīšana, bērnu personības attīstības iespējas un, protams, arī izglītība ir Pepco sociālo aktivitāšu prioritātes. Tādēļ esam gandarīti sadarboties ar Junior Achievement, lai veicinātu Latvijas skolēnu finanšu pratību. Esam pārliecināti, ka ekonomikas pamatus ir nepieciešams zināt ikvienam skolēnam un vēl labāk, ja to apgūšanu var veicināt jau no mazotnes. To dara projekts Biznesa pasakas – skolēni vieglā, sev saprotamā veidā tiek iepazīstināti ar ekonomiku, tirgu un tā darbības pamatprincipiem. Turklāt šis projekts ne vien izglīto, bet arī dažādo skolēnu brīvo laiku, paplašina pasaules redzējumu un rosina interesi par jaunām lietām. Šādi projekti veido nākotnes līderus, tāpēc esam priecīgi, ka kā uzņēmums varam dot arī savu ieguldījumu šajā procesā," stāsta veikalu tīkla Pepco pārstāve Marta Butkevič-Repšė .

Finanšu pratības konkursu darbus vērtēja finanšu ekspertu žūrija. Mana vārdnīciņa darbus  - Latvijas Bankas speciālistu žūrijas komisija, bet Biznesa pasakas - pārstāvji no Latvijas Ekonomikas attīstības foruma un Eiropas Parlamenta deputātes Prof. Dr. oec. Ineses Vaideres Latvijas biroja, LR Konkurences padomes, LR Patentu valdes, Latvijas Nacionālā teātra, a/s Latvijas valsts meži, Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociācijas, Rīgas Koučinga skolas un Dienas mediju žurnāla Ilustrētā Junioriem.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits