Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Stila iedvesma – Rita Erdmane

Rita Erdmane ir stiliste, grāmatas “Viņš. Veiksmīga vīrieša apģērbs” līdzautore. Savulaik viņa dibinājusi Latvijas modes mākslinieku veikalu “Klase”, kur varēja iegādāties latviešu dizaineru modes kolekcijas. Šobrīd Ritas daudzo gadu pieredze modes un stila lauciņā mudina viņu būt arvien apzinātākai, veidot savu un klientu garderobi ilgtspējīgu – daudziem gadiem uz priekšu.

Mūsējie iedvesmo

“Mēs dzīvojam interesantā laikmetā, kad modē ir viss, bet reizēm šķiet, ka mode nav modē,” atzīst Rita Erdmane. “Vienā dienā modes blogeri paziņo, ka šis ir neaktuāls, bet nākamajā to redzam “Pradas” skatē. Mēs varam iedvesmoties no filmām un slavenībām: smelties idejas vai kopēt – tas ir mūsu ziņā.

Man ļoti patīk iepirkties pie latviešu modes māksliniekiem, satikt pašus māksliniekus, aprunāties ar viņiem. Mums Rīgā tā ir ekskluzīva iespēja, kuru piedzīvot iedrošinu ikvienu. Bieži vien nopērku kādu paraugu no modes skates, kas netiks ražots un attiecīgi ir vienīgais eksemplārs, vai ar ļoti lielu atlaidi – paraugu izpārdošanā, vai arī reizēm palūdzu uzšūt tieši man.

Šogad man īpaši patīk Unas Bērziņas un “Jodo” kolekcijas. Taču mana klasika ir “Cinnamon Concept”, “Vaskala” un “Natālija Jansone”. Savukārt manas stila iedvesmas ir arhitektes un mākslinieces, jo viņas ģērbjas tik interesanti, individuāli un pašas ir kā mākslas darbi.”

 

Izturējuši laika pārbaudi

“Diezgan labi atpazīstu kvalitatīvus audumus un lietas, kuras ir vērts iegādāties, jo zinu, ka tās izturēs laika pārbaudi. Laika gaitā arī manā garderobē tādas ir sakrājušās. Netērēju naudu lietām, kuras sabojāsies ātrāk, nekā apniks.

Pamazām veidoju savu vintage kolekciju, sākot no vecmāmiņas mantotām rotaslietām un mammas sudraba krāsas svārkiem, kurus viņa sev uzšuva “Burdas” skolā deviņdesmito gadu sākumā.”

 

Mērķtiecīgi veidot savu stilu

“Šo principu ievēroju pati un iesaku klientēm garderobes revīzijās – mērķtiecīgi veidot savu stilu un garderobi. Izveidot savu ikdienas komplektu bāzi, lai nav ilgi jādomā, ko vilkt. 

Savu garderobi katru gadu pārdomāti papildinu ar lietām, kas to pilnveido, vadoties no sezonas aktualitātes. Šovasar mani jaunumi ir rozā leoparda zeķītes no “For lovers and trees” un gaiši zils bikškostīms no “BeaA”. Lietas, kuras šobrīd nevēlos valkāt, nolieku skapī dziļāk, līdz atkal pienāks to laiks.

Reizēm dodos “šopingā” uz vīra drēbju skapi pēc žaketēm un baltajiem krekliem, uz bērnu skapi – pēc kedām, T krekliem un džinsa jakām, lai uz brīdi aizņemtos kādu no svaigajām modes kaprīzēm.

Kopš esmu veļas mašīnā sabojājusi draudzenes dāvinātu, fantastisku šokolādes krāsas zīda kleitu un vienā piegājienā visus vīra baltos kreklus nokrāsojusi rozā, ļoti uzmanīgi darbojos ar apģērba mazgāšanu. Šaubu gadījumā to nesu uz ķīmisko tīrītavu.”

 

 

Ritas ilgtspējīgā garderobe

 

Dažas mīļas lietas, kuras Rita iegādājusies jau sen un valkā gadiem ilgi atkarībā no noskaņojuma.

Kleita: “Dāvids”

Rita: “Ļoti vasarīga un gaisīga. Esmu to vilkusi uz ballītēm ar papēžu kurpēm, ceļojot ar balerīnām kājās un mugursomiņu plecos, šovasar vilkšu ar kedām un džinsa jaku.”

 

Rita ir viena no tām sievietēm, kura demonstrē savu individualitāti neatkarīgi no modes tendencēm. Viņa valkā savu iecienīto kleitu atkal un atkal, mainot tikai detaļas. To pašu varētu teikt arī par modes tendencēm. Izveido savu garderobes kodolu, kas raksturo tieši viņu, bet tendences, kas mainās kā laikapstākļi, integrē skapī dozēti, tādējādi demonstrējot aktualitātes, bet nepazaudējot sevi.

Kimono kleita: “Narciss”, bikses: “Keita”, apavi: “Dr. Martens”, soma: “Vaskala”

 

Rita: “Valkāju kā kleitu ar kurpēm, kā vasaras mēteli virs citas kleitas vai biksēm. Esmu iecienījusi melnu apģērbu, un tieši melnajā man patīk kombinēt visdažādākās faktūras un materiālus. Ir bijis arī pelēkais periods, kad uz pelēkā minimālisma izcēlās rudie mati un zaļās acis.”

 

Piekrītu Ritas sacītajam – ja esi iecienījusi vienas krāsas apģērbu, tad interesantākam koptēlam eksperimentē ar faktūrām – zīdu, satīnu, mohēru, velvetu, džinsu, linu, tillu, organzu.

 

Žakete: individuāli šūta, somiņa un tops, pirkti vintage veikalos Rīgā pirms pāris gadiem, bikses ir pavisam jaunas – šīs vasaras kārums: “BeaA”, iešļūcenes: “Vagabond”, džemperis, kuru Rita uzadījusi 1993. gadā

 

Rita: “Toreiz šo džemperi valkāju cītīgi un bieži, jo tas bija mans vienīgais skaistais vasaras džemperis. Un tad, iegūlies plauktā uz dažām desmitgadēm, tomēr sagaidīja šo vasaru, lai iemirdzētos no jauna.

Viens no maniem iecienītajiem apģērba gabaliem šobrīd un jau pāris gadu ir šī vīriešu žakete. Patīk tumši brūnais tonis, kā tas saskan ar violetu, gaiši zilu un citiem brūniem toņiem. Niansētāka nekā melnā un reti sastopama.”

 

Klientes arvien vairāk atgriežas pie individuālas šūšanas pakalpojumiem un adīšanas. Varu ieteikt zīmola “Dafne knits” online adīšanas meistarklases. Šobrīd arī mana draudzene ada skaistu jaku vasaras vakariem. Savukārt individuālas vēlmes šūšanā palīdzēs realizēt tērpu māksliniece Ieva Ādamsone, pie kuras ne reizi vien klientēm tapušas skaistas kleitas un kostīmi. Labas atsauksmes par šūšanas pakalpojumiem, audumu pieejamību esmu saņēmusi arī par “Chiffon Latvia”.

 

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits