Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Imunitātes sargi – garšaugi

Klāt rudens, un aktuāls kļūst jautājums, kā sevi pasargāt no dažādām sezonai raksturīgām vīrusu infekcijām. Imunitāti var stiprināt ar augu palīdzību – dažādas labas īpašības piemīt gan dabas veltēm, gan atrodamas ikvienā dārziņā. Garšaugi ir ne tikai lieliska piedeva ēdieniem, bet arī ārstniecības augi. Tie ir bagāti ar ēteriskajām eļļām, fitoncīdiem, dažādiem vitamīniem un minerālvielām, tieši šī daudzveidīgo īpašību bagātība rada to spēcīgo garšu un aromātu!

Pētersīlis

Pētersīli bieži izmanto ne tikai ēdiena garšas uzlabošanai. Pētersīlis ir teju vai pārpildīts ar uzturvielām – īpaši bagātīgs ar A, C un K vitamīnu. Šī vitamīnu kombinācija palīdz uzturēt labu kaulu veselību, aizsargā no hroniskām slimībām un nodrošina organismu ar antioksidantiem. Pētersīlis noderīgs arī labai acu veselībai – ne tikai pateicoties A vitamīnam, kas aizsargā radzeni un konjunktīvu, bet arī īpašu ķīmisko savienojumu – luteīna un zeaksantīna – dēļ, kas spēj palēnināt vecuma mākulas deģenerāciju. Pētersīļus viegli iekļaut uzturā, pievienojot tos zupām, salātiem, marinādēm un mērcēm. Izmantojiet kaltētus vai saldētus, bet, kamēr vien var, vislabāk, protams, svaigus.

Baziliks

Baziliks ir piparmētras radinieks, pārmantojis spēcīgu smaržu, kas ir ļoti specifiska un ne ar ko nesajaucama, īpaši Āzijā izplatītās varietātes jeb pasugas. Šī iemesla dēļ šo garšaugu izmanto ne tikai ēdienu gatavošanā, bet arī tējās. Bazilikā nav pārāk daudz uzturvielu, tāpēc nav tik vienkārši spriest par tā veselīgumu. Taču ir veikti pētījumi, kas liek domāt, ka tam piemīt stresu mazinošas, cukura līmeni asinīs kontrolējošas un aspirīnam līdzīgas īpašības. "Lielākā daļa pētījumu veikta ar saldā bazilika paveidu. Šie pētījumi ir pietiekami pārliecinoši, lai ar baziliku nepārspīlētu cilvēki, kas lieto asinsspiedienu vai cukura līmeni regulējošas zāles, jo kombinētais efekts var būt par spēcīgu," atgādina farmaceite Ērika Pētersone. 

Timiāns

Timiāns jeb mārsils sen pazīstams ar savām antibakteriālajām īpašībām – senie ēģiptieši to lietoja mirušo iebalzamēšanas procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram un alkoholam, gan mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja tīrīšanas procesā izmantots timiāns, pievienojot tā ekstraktu vai novārījumu tīrīšanas līdzeklim. Arī mūsdienu zinātnieki apstiprinājuši šīs antibakteriālās īpašības – timiāna tēja var palīdzēt klepus gadījumā un imūnsistēmas stiprināšanai. Timiānā esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību uzlabojošiem efektiem, bet visbiežāk pētījumos apskatīts tā efekts gremošanas trakta veselības uzlabošanā, galvenokārt atslābinot gremošanas trakta muskuļus. Timiāna lapas bieži izmanto gaļas – īpaši putnu un zivju – gatavošanā.

Rozmarīns

Arī šis garšaugs ir rados ar piparmētru un apveltīts ar spēcīgu smaržu. Gatavojot ēdienu, ar rozmarīnu nevajag pārspīlēt, ja nevēlaties, ka viss pārsātināts ar tādu kā skuju un citrona aromātu. Pētījumi parādījuši, ka rozmarīns veicina asinsrites uzlabošanos, īpaši smadzenēs, kas palīdz koncentrēties un uzlabo atmiņu, tāpēc īpaši vērtīgs jauniem cilvēkiem mācību laikā. Rozmarīns vēsturiski bieži izmantots, lai novērstu gremošanas problēmas, tomēr nav atrodami vērā ņemami pētījumi, kas pierādītu šo apgalvojumu. Interesants pētījumu virziens ir rozmarīnā atrodamās karnozīnskābes spēja uzlabot acu veselību, īpaši vecuma mākulas deģenerācijas gadījumā. Rozmarīns labi iederas, gatavojot grauzdētus dārzeņus, pievienojot piena zupām, gaļas ēdienu pildījumos un arī saldēdienos, piemēram, kēksā. Lai uzlabotu garastāvokli un justos možāks, pietiek pāris rozmarīna lapiņu saberzt ar pirkstu galiem un pasmaržot – iedarbosies līdzīgi kā ēteriskās eļļas koncentrāts! Rozmarīnu var pievienot skrubjiem un vannas ūdenim. 

Koriandrs

Koriandrs jeb kinza reizēm pazīstams kā cilantro, jo tā Ziemeļamerikā sauc koriandra lapas un kātiņus (tikai žāvētas sēklas dēvē par koriandru). Pārsteidzošā kārtā koriandra lapas un sēklas ir krasi atšķirīgas pēc smaržas un garšas, tādēļ valstīs, kur tiem ir dažādi nosaukumi, cilvēki bieži nezina, ka tas ir viens un tas pats augs. Koriandra lapās ir ļoti daudz vitamīnu, īpaši A, K un E, kamēr sēklās ir daudz koncentrēta mangāna, dzelzs, magnija un kalcija. Koriandrā atrodams daudz antioksidantu, kas organismā savienojas ar brīvajiem radikāļiem un padara tos nekaitīgus. Šī efekta dēļ pētījumos koriandram konstatētas ādas novecošanos aizkavējošas īpašības. Citos pētījumos novērots, ka koriandrs, iespējams, varētu mazināt sirds slimību riska faktorus, kā arī cukura līmeni asinīs. 

Oregano

Oregano jeb raudene visbiežāk lietota picu un makaronu ēdienu gatavošanā, taču tai ir plašs pielietojums arī salātos, gaļas gatavošanā un mērcēs. Raudene ir īpaši bagātīga ar antioksidantiem, kas padara to par brašu kaujinieku profilakses laukā, cīnoties ar dažādām slimībām, kuras var izraisīt brīvie radikāļi un iekaisumi. Šim augam piemīt ne tikai vieglas antibakteriālas īpašības, bet arī spēja cīnīties ar vīrusiem.  Laboratorijas apstākļos novērots, ka raudenē esošie savienojumi karvakrols un timols spēj inaktivēt (padarīt nekaitīgu) norovīrusu un herpes vīrusu. 

Pētījumos izmanto ārkārtīgi koncentrētu ekstraktu un tie gandrīz vienmēr notiek laboratorijas apstākļos, tādēļ slimības gadījumā medikamentus ar zaļumiem aizstāt nedrīkst! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits