Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Mēness kalendārs dārzkopim

Mēness kalendārs dārzkopim septembra otrajai pusei:

Sakņu dārzeņu kopšana 

Lai novāktā raža labi saglabātos visu ziemas sezonu (sakņaugi var sagaidīt pat aprīli), svarīgi to pareizi sagatavot un novietot pareizā vietā. Protams, jo mazāk dārzeņi traumēti vai inficēti, jo labāk tie glabāsies. Svarīgi, lai dārzeņi būtu tīri – bez augsnes daļām un dažādiem citiem aplipušiem netīrumiem, taču nedrīkst augus dauzīt un spēcīgi berzēt, lai netīrumus nokratītu – tie jānotīra saudzīgi. Lapas sakņaugiem jānogriež, un, ja tās nav inficētas, var mest  kompostā. Ja nav piemērota pagraba, bet ir liela saldētava, burkānus, bietes, arī sakņu pētersīļus varat sagriezt gabaliņos un sasaldēt. Tā tie neaizies postā, bet uzturvērtība saglabāsies maksimāli daudz. Gatavojot ņem un met uzreiz zupā, tāpēc saldējiet porcijās.  
 

Lapu dārzeņu kopšana 

16. un 17. septembrī sadaliet un pārstādiet rabarberus – labi iesakņosies! Šajās dienās labi glabāsies novāktie ziedkāposti, brokoļi un sarkanie kāposti. Baltos, ja galviņas lielas un stingras, arī varat griezt nost. Mēģiniet skābēt, šajās dienās labi izdosies. Lai uzlabotu augsni, varat mēģināt iesēt zaļmēslojumu tur, kur nākamgad gribēsiet sēt rudenī vācamos dārzeņus.  
 

Augļu koku un ogulāju kopšana

No 17. līdz 19. septembrim stādiet avenājus, stādiet augļu kokus un krūmus. Ne tikai tradicionālos, ierastos, bet pameklējiet arī ko eksotiskāku – varbūt plūškoku vai interesantas šķirnes pīlādzi, aronijas? Smiltsērkšķi? Ja nezināt, ko īsti meklēt, dodieties uz stādu gadatirgu. 16. septembrī tāds notiek Salaspilī, Nacionālajā botāniskajā dārzā. Varat arī doties ciemos uz kādu no saimniecībām. Bioloģiskajā saimniecībā Lielkalni Alojā aug zelta jāņogas, irbenes, lielaugļu lazdas, smiltsērkšķi, melnais plūškoks, citronliānas, aktinīdijas, ēdamie sausserži un vēl citi interesanti augi. Sazinoties var sarunāt ekskursiju un uz vietas iegādāties produkciju.  
 

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana 

14. un 15. septembrī stādiet sīpolpuķes, kas ziedēs pavasarī – narcises, tulpes, hiacintes, muskares, krokusus un citas. Stādiet ap kokiem, košumkrūmu tuvumā, peoniju dobēs. Varat stādīt pamīšus vai veidot monostādījumus. Izplānojiet, kas augs un ziedēs šajās dobēs tad, kad sīpolpuķu ziedēšanas sezona būs galā. Kombinējiet dažādas šķirnes un krāsas – lai interesantāk. Vāciet noziedējušo gladiolu sīpolus, aprūpējiet vēl ziedošos augus – krizantēmas, miķelīšus, dālijas. Arī rozēm laiks domāt par miera periodu – apgrieziet noziedējušās daļas un pabarojiet rozes ar rudens mēslojumu, izvēloties iespējami videi draudzīgu komplekso mēslojumu, kura sastāvā ir kālijs un fosfors. Istabas puķes, ja nepieciešams, pārstāda un pirms ziemas samēslo ar piemērotu mēslojumu. Amariļļus liek tumšā vietā ziemas guļā, nelaista līdz pavasarim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits