Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Grāmatas Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā atvēršanas svētki

Ceturtdien, 26. septembrī, Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejā notika grāmatas "Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā" svinīgā atvēršana. Pasākums pulcēja veselības aprūpes speciālistus, medicīnas nozares ekspertus, izglītības iestāžu pārstāvjus un citus interesentus, apliecinot izdevuma nenovērtējamo nozīmi un aktualitāti medicīnas nozarē.

Šis ir unikāls izdevums Latvijā un piedāvā visaptverošu ieskatu laboratorisko izmeklējumu nozīmībā dažādu slimību diagnostikā. Grāmata, kuru izstrādājusi augstas raudzes speciālistu komanda, kalpos par svarīgu resursu gan ārstiem, gan citiem veselības aprūpes profesionāļiem, sniedzot padziļinātas zināšanas par mūsdienu diagnostikas iespējām un pielietojumu praksē. Izdevumā iekļautie klīniskie gadījumi un pētījumu apkopojumi palīdzēs ārstiem uzlabot diagnostikas precizitāti un izvēlēties personalizētāku pieeju pacientu ārstēšanā.

Nozares speciālistus grāmatas atvēršanas svētkos uzrunāja Centrālās laboratorijas valdes priekšsēdētāja Zane Kaktiņa, autoru kolektīva vadītāja “Centrālās laboratorijas” padomes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko, grāmatas zinātniskā recenzente un viena no grāmatas līdzautorēm  –  profesore Ludmila Vīksna, grāmatas līdzautore, asociētā profesore Jana  Žodžika, kā arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Jeļena Storoženko pateicās grāmatas autoru un recenzentu komandai, izceļot lielo ieguldījumu un nesavtīgo darbu: "Pirmā sapulce, kur izklāstījām grāmatas ideju, notika pirms trim gadiem. Toreiz bija virkne jautājumu, kur diskutējām par mērķiem, grāmatas nepieciešamību un lomu. Mēs sapratām, ka mūsu mērķis ir praktiski palīdzēt ārstiem, kā rezultātā no idejas par mazu grāmatiņu tapa šis apjomīgais izdevums. Ir ieguldīts liels un varonīgs darbs. Un šodien varam būt gandarīti par paveikto, jo esam radījuši ko medicīnas nozarē paliekošu un ietekmi radošu," savā uzrunā klātesošajiem pauda asociētā profesore.

Savukārt "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Zane Kaktiņa atzīmēja: “Tieši laboratorisko izmeklējumu rezultāti sniedz vērtīgo informāciju, kas palīdz ārstiem visā pacienta aprūpes ciklā: sākot no skrīninga izmeklējumiem līdz diagnozei, atveseļošanās prognozei, terapijai un ārstēšanas uzraudzībai. “Centrālās laboratorijas” mērķis ir paplašināt un pilnveidot sniegto pakalpojumu pieejamību, veicinot labas prakses standartus, kas nodrošina izmeklējumu rezultātu ticamību un salīdzināmību, kā arī būt zinošiem priekšgājējiem laboratorās medicīnas attīstībā un laboratorijas speciālistu izaugsmē Latvijā. Esam gandarīti par iespēju atbalstīt šī projekta īstenošanu un ticu, ka šī grāmata kalpos kā nenovērtējams palīgs ārstu ikdienas darbos.”

Tāpat AS “AB City” stratēģiskās un veselības politikas direktore Kristīne Jučkoviča runas laikā izcēla: "Akadēmiska izcilība un zināšanu pārnese ir svarīgs darbs, ko mūsu uzņēmumu grupa jau trīsdesmit gadus iegulda pakalpojumu kvalitātes un biznesa vides izcilības vārdā. Pateicamies profesorei Jeļenai Storoženko un autoru kolektīvam par šo nozīmīgo devumu un rosinām veidot jaunus projektus!"

Svinīgajā ceremonijā asociētā profesore Jeļena Storoženko pasniedza grāmatas eksemplārus Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes bibliotēkām, tā vēlreiz nostiprinot izdevuma ilgtermiņa nozīmību ne tikai nozares speciālistu auditorijā, bet arī sabiedrībā kopumā.

Grāmatas "Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā" autoru kolektīva vadītāja ir asoc. prof. Jeļena Storoženko. Grāmatu recenzējuši prof. Aivars Lejnieks, prof. Sandra Lejniece, prof. Ludmila Vīksna.  Autori ir prof. Aivars Lejnieks, prof. Sandra Lejniece, prof. Ludmila Vīksna, prof. Ilze Konrāde, asoc. prof. Aleksejs Derovs, asoc. prof. Simona Doniņa, asoc. prof. Anna Miskova, asoc. prof. Ieva Tolmane, asoc. prof. Jana Žodžika, doc. Elga Bataraga, doc. Sniedze Laivacuma, doc. Sergejs Ņikuļšins, doc. Juris Plonis, doc. Ineta Grantiņa, doc. Olga Plisko, endokrinoloģe Betija Jurģe, ģenētikas speciāliste Ilze Radoviča-Spalviņa, laboratorijas ārste un transfuzioloģe Gunta Šmite, anestezioloģe reanimatoloģe Inga Orleāne, laboratorijas ārste Evija Skrode, reimatoloģe Evija Stumbra-Stumberga. Grāmata tapusi ar SIA “Centrālā laboratorija” atbalstu, tās izdevējs  SIA “Medicīnas apgāds”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits