Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No nākamās nedēļas visiem jaundzimušajiem veiks skrīningu vēl četrām slimībām

No 2019.gada 1.jūlija visiem jaundzimušajiem bērniem Latvijā no bērna 48. līdz 72.dzīves stundai tiks veikts asins piliena skrīnings sešām slimībām līdzšinējo divu vietā, informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Austra Straume.

Viņa informēja, ka asins parauga paņemšanu no bērna papēža veiks visas dzemdību nodaļas Latvijā, nosūtot asins paraugu uz Bērnu slimnīcas laboratoriju, kas piecu darba dienu laikā pēc parauga saņemšanas veiks analīzes fenilketonūrijas, iedzimtas hipotirozes, cistiskās fibrozes, iedzimtas virsnieru garozas hiperplāzijas, galaktozēmijas un biotinidāzes deficīta agrīnai diagnostikai.

Fenilketonūrija ir reta, pārmantota vielmaiņas slimība, hipotireoze - vairogdziedzera slimība, ko nosaka daļējs vai pilnīgs vairogdziedzera hormonu trūkums, cistiskā fibroze - ģenētiska slimība, kas skar vairākas orgānu sistēmas, iedzimta virsnieru garozas hiperplāzija - ģenētiska slimība, kas izpaužas ar traucētu virsnieru garozas hormonu ražošanu, galaktozēmija - iedzimta vielmaiņas slimība, kad organisms nespēj šķelt piena cukuru, bet biotinidāzes deficīts ir iedzimts vielmaiņas traucējums, kad organisms nespēj pārstrādāt vitamīnu B7.

Kā skaidroja pediatre ar specializāciju retajās slimībās Madara Kreile, dažiem bērniem, kuri piedzimstot izskatās veseli, vēlāk var attīstīties slimības pazīmes, kas ir potenciāli bīstamas dzīvībai. Šī iemesla dēļ, pēc pediatres paustā, esot būtiski tās savlaicīgi atklāt, lai sāktu ārstēšanu, jo savlaicīga šo slimību ārstēšana var nodrošināt bērnam iespējami labāku dzīves kvalitāti.

Straume informēja, ka līdz šim Latvijā tika veikts skrīnings divām slimībām - fenilketonūrijai un iedzimtai hipotireozei. Papildu vēl četru slimību diagnostika tiks veikta no tā paša asiņu parauga, kuru līdz šim izmantoja šo divu slimību skrīningā. Asins parauga paņemšana bērnam nerada nekādu kaitējumu, uzsvēra slimnīcā.

Vēl Straume norādīja, ka skrīnings jaundzimušajiem ir valsts apmaksāts, un tas jāveic arī mājdzemdībās dzimušiem bērniem. Par sīkāku informāciju par skrīningu jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Slimnīcā norādīja - ja skrīninga analīzes radīs aizdomas par kādu no šīm sešām slimībām, par to bērna mammu un ģimenes ārstu informēs Reto slimību koordinācijas centra māsa, kura aicinās bērnam veikt atkārtotas asins analīzes, lai pārliecinātos par rezultātu patiesumu. Atkārtotas analīzes varēs veikt tuvākajā dzemdību nodaļā vai arī Bērnu slimnīcā.

Kreile piebilda, ka skrīninga analīzes vēl slimības diagnozi neapstiprina, to izmaiņu gadījumā vajadzīgi dažādi papildu izmeklējumi. "Aicinām vecākus nesatraukties, ievērot Reto slimību koordinācijas centra māsas norādījumus, lai veiktu visus nepieciešamos pasākumus diagnozes izslēgšanai vai apstiprināšanai," sacīja pediatre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits