Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Svarīgais par mājas aptieciņu mazam bērnam

Parasti, gaidot mazuli, ir sagādāts apjomīgs apģērbu pūriņš, gultiņa, rati un citas visnotaļ vajadzīgas lietas, taču piepeši izrādās, ka piemirsts iegriezties aptiekā. Kas ir pats svarīgākais mājas aptieciņā mazam bērnam, paskaidro “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

“Labi aprīkotā aptieciņā būs viss, lai apkoptu nelielas brūces, izsitumus, kukaiņu kodumus. Tajā jābūt pirmās nepieciešamības medikamentiem un salvetēm, labam termometram, mēles nospiedējam un pat lukturītim. Noteikti jāiekļauj mazgāšanas un ādas kopšanas piederumus. Noderēs zobu šķilšanās rotaļlietas un kāds kolikas mazinošs līdzeklis. Ja tas viss sagādāts, esat labi sagatavojušies!” vajadzīgo uzskaita “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

Ieteikumi it kā pavisam vienkārši, tomēr katra no nosauktajām pozīcijām ietver virkni dažādu medikamentu un priekšmetu. Nereti izrādās, ka tieši tā, ko konkrētā situācijā vajag visvairāk, mājās nemaz nav. Tādēļ ir vērts soli pa solim visu sarakstu pārskatīt speciālista vadībā.

Medicīniskās un pirmās palīdzības preces

“Vispirms ir svarīgi, lai zāles un pirmās palīdzības inventārs būtu vienuviet – speciālā kārbā, sterilā, tieši šim nolūkam paredzētā maisiņā vai kosmētikas līdzekļu makam līdzīgā somā,” pieteic Ērika Pētersone. Tas tādēļ, lai brīdī, kad kaut ko steigšus ievajadzēsies, nebūtu ilgi jāmeklē vai jārakņājas pa plauktiem, pūloties atcerēties, kur kas noglabāts.

Lūk, kas jāievieto labi aprīkotā aptieciņā!

·         Digitālais termometrs.

·         Dezinficējošs šķidrums uz spirta bāzes termometru, pincešu un šķēru notīrīšanai.

·         Pincetes. Tām jābūt vairākām, tostarp ērču noņemšanai.

·         Vates piciņas vai plāksnītes līdzekļu uzklāšanai un priekšmetu apkopei ar dezinficējošo šķidrumu.

·         Pretsāpju zāles, kas atbilst bērna vecumam (ibuprofēns vai paracetamols).

·         Šļirce (tās ir komplektā ar medikamentiem, bet nenāk par ļaunu, ja pa rokai ir arī papildu šļirce).

·         Deguna aspirators gļotu izvilkšanai no aizliktā deguna.

·         Sāls šķīduma deguna aerosols vai fizioloģiskā šķīduma pilieni, lai atbrīvotu gļotas (lieto pirms aspiratora).

·         Antiseptiskas salvetes.

·         Krēms pret kukaiņu kodumiem un izsitumiem.

·         Antibakteriāla ziede griezumiem un skrāpējumiem.

·         Dažādu izmēru un formu (arī “tauriņu”) plāksteri.

·         Marle un marles spilventiņi, lai vajadzības gadījumā izveidotu pārsējus vai izdarītu spiedienu uz griezumiem asiņošanas apturēšanai.

·         Leikoplasts pārsēja piestiprināšanai.

·         Asas šķēres marles un leikoplasta griešanai (tām jāatrodas aptieciņā!).

·         Maigas šķidrās ziepes griezumu un skrāpējumu tīrīšanai.

·         Elektrolītu šķīdums hidratācijai pēc vemšanas.

·         Tūlītēja auksta komprese, lai samazinātu sasituma radītās sāpes un pietūkumu (želejas spilventiņus var glabāt ledusskapī).

·         Neliels lukturītis bērna deguna, ausu un mutes apskatei.

·         Mēles nospiedēji, lai pārbaudītu iekaisušu kaklu.

·         Zīdaiņu/bērnu saules aizsargkrēms.

·         Zīdaiņu/bērnu kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis.

·         Pretalerģijas komplekts, ja bērnam ir dzīvībai bīstama alerģija (konsultējieties ar ģimenes ārstu, lai izvēlētos labāko veidu, kā pasargāt bērnu no alerģiskas reakcijas!).

Farmaceite ieteic arī izdrukāt vai saglabāt saiti uz kādu pirmās palīdzības rokasgrāmatu, lai krīzes brīdī nebūtu drudžaini jāmeklējas internetā pēc palīdzības.

Kopšanas piederumi

Lai arī daudzi no šiem līdzekļiem iegādājami higiēnas un bērnu preču veikalos, laba izvēle ir tos pirkt aptiekās. “Bērnu preces Eiropas Savienības līmenī tiešām tiek labi uzraudzītas, lai būtu drošas un nenodarītu kaitējumu, taču, ja izvēlaties iegādi internetā, tad gan aptieka būs visdrošākā vietne,” uzsver farmaceite.

Kas jāiegādājas jau laikus?

·         Bērnu šampūns vai mazgāšanas līdzeklis.

·         Mīksta drāniņa mazuļa ķermeņa apmazgāšanai un smaganu un topošo zobu kopšanai.

·         Ādu kopjošs mitrinošs losjons.

·         Krēms pret autiņbiksīšu radītajiem izsitumiem.

·         Bērnu nagu knaiblītes vai neliela nagu vīle.

·         Birstīte ar mīkstiem sariem (īpaši noderīga, lai apstrādātu mazuļa galvas ādu, jo sevišķi avotiņa zonā – dzeltenīgas plēksnītes un zvīņošanās šajā rajonā vai uz sejas zīdaiņiem ir normāla parādība).

·         Rotaļlietas smaganām zobu šķilšanās laikā.

·         Pretgāzu pilieni vai cits kolikas mazinošs līdzeklis/ierīce.

·         Grabulis, spilgta, skaņu radoša rotaļlieta, lai vajadzības gadījumā novērstu bērna uzmanību.

Kādas zāles bērnam NEDOT

“Šis ir ļoti svarīgs jautājums,” uzsver “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone, piebilstos, ka pat tad, ja uz iepakojuma rakstīts “dabisks” vai “augu izcelsmes”, tas nebūt nenozīmē, ka preparāts ir droši dodams mazulim. Ja pēc kādu zāļu lietošanas, arī tad, ja tās dotas pareizajā devā un atbilstoši bērna vecumam, rodas izsitumi vai sākas elpošanas grūtības, samaņas zudums vai krampji, steigšus jāvēršas pēc palīdzības. Farmaceite uzskaita medikamentus, kas bērniem var būt bīstami vai kuru lietošanas nepieciešamība noteikti jāapsver ar ārstu.

Aspirīns var bērnam veicināt Reja sindromu – retu slimību ar aknu un smadzeņu bojājumiem, kas var izraisīt nāvi. “Noteikti informējiet farmaceitu, ka pērkat zāles mazam bērnam, jo tas vien, ka preparāts marķēts ar atzīmi, ka nesatur aspirīnu un domāts bērniem, vēl nenozīmē drošu lietošanu agrīnā vecumā. Aspirīns dažreiz tiek norādīts kā salicilāts vai acetilsalicilskābe, tāpēc uzmanīgi lasiet etiķetes vai jautājiet farmaceitam par medikamenta piemērotību tieši jūsu gadījumā,” mudina farmaceite un iesaka vecākiem būt ļoti uzmanīgiem ar jebkuru pretdrudža un pretsāpju medikamentu, pirms lietošanas konsultēties ar ārstu, jo ir virkne nosacījumu, kas jāievēro arī tad, ja tie nesatur aspirīnu.

Rūpīgi apsverama ir bezrecepšu klepus vai saaukstēšanās zāļu lietošana bērniem, kas jaunāki par sešiem gadiem. Pētījumi liecina, ka tās var būt kaitīgas, ja bērns kļūdas dēļ saņem vairāk nekā ieteicamo devu, jo sevišķi, ja preparāts ir sīrupa veidā.

Zāles pret sliktu dūšu. Noteikti nedodiet mazam bērnam medikamentu vemšanas refleksa nomākšanai (kupēšanai)! Vairums vemšanas lēkmju ir diezgan īslaicīgas, un zīdaiņi parasti tiek galā ar tām bez zālēm. Turklāt zālēm var būt blakusparādības, piemēram, miegainība, reibonis, koordinācijas traucējumi, galvassāpes, sausas gļotādas, aizcietējums, neskaidra redze, sirdsklauves un samazināta urīna izdalīšanās. Tiesa, ārsts dažkārt var ieteikt šis zāles, piemēram, ja bērnam vemšanas dēļ draud dehidratācija.

Pieaugušo zāles. Ir bīstami dot bērnam pieaugušajiem paredzētu, bet mazāku zāļu devu. Dažas zāles nekādā daudzumā nav piemērotas bērniem!

Zāles, kas parakstītas citam bērnam. Iespējams, jums ir no iepriekšējas slimošanas reizes pāri palikušas zāles un tās atbilst ārsta izrakstītajām. Tad, ja vien tām nav beidzis derīguma termiņš un preparāts ir uzglabāts atbilstoši lietošanas instrukcijas norādēm, preparāts ir lietojams. Ja neesat pārliecināts, vai medikaments ir tieši tas pats un atbilst arī deva, apspriediet to ar farmaceitu. Ņemiet vērā, ka daudzi zāļu līdzekļi pēc atvēršanas var tikt uzglabāti noteiktu laiku (dienas/mēnešus) un pēc šī termiņā beigām zāles ir pareizi jāutilizē, neskatoties uz to, ka derīguma termiņš vēl nav beidzies. Citai personai, piemēram, mazuļa brālim vai māsai izrakstītās recepšu zāles var nedarboties vai pat būt bīstamas.

Zāles, kas paredzētas citam veselības stāvoklim. Bieži vien vecāki novēro, ka medikamentam ir efekti, kas citā situācijā var būt vēlami, piemēram, ja ārsts ir ieteicis dot bērnam medikamentu, kas mazina alerģiskas reakcijas simptomus un vienlaikus rada miegainību, nedodiet to bērnam ar mērķi palīdzēt aizmigt!

Tabletes. Košļājamās tabletes vai cita veida zāles tablešu vai kapsulu veidā zīdaiņiem un maziem bērniem rada aizrīšanās risku. Pat divus vai trīs gadus veci bērni var aizrīties ar tableti. Nevajadzētu arī tableti sasmalcināt un iebarot ar ēdienu, jo tabletes var nebūt paredzētas smalcināšanai. Labāk konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu, kā vajadzīgās zāles lietot, lai būtu droši, ka mazulis saņem visu terapeitisko devu.

Zāļu lietošanas ieteikumi

·         Rūpīgi ievērojiet devu. Izmantojiet dozatoru – vislabāk tieši to, kas ietilpst konkrēto zāļu iepakojumā. Kārtīgi mazgājiet dozatoru tekošā ūdenī pēc katras zāļu lietošanas reizes.

·         Noskaidrojiet medikamenta lietošanas nosacījumus. Ja ir teikts, ka jālieto tukšā dūšā, dodiet bērnam zāles stundu pirms vai divas stundas pēc ēšanas. Tukšā dūšā lietojamās tabletes nedrīkst sasmalcināt un iejaukt, piemēram, jogurtā vai biezenī, lai atvieglotu preparāta uzņemšanu. 

·         Vienmēr izmantojiet dozatoru, kas ir iepakots kopā ar preparātu (parastās virtuves karotes vai iedzeršana no sīrupa pudeles ir pilnīgi izslēgta!), un, ja uz etiķetes nav norādīta deva, kas atbilst bērna vecumam un svaram, šīs zāles nedodiet.

·         Ja bērns ir izlaidis zāļu devu, nedodiet divas devas, lai to kompensētu.

·         Pārbaudiet, vai medikamentu iepakojums nav bojāts.

·         Glabājiet visas zāles bērniem nepieejamā vietā. Izvēlieties droši aizvākojamu iepakojumu, ko mazulis nespēs atvērt.

·         Nemaldiniet bērnu, ka preparāts garšo labi vai košļājamas tabletes ir konfektes. Jau no agra vecuma māciet bērnu, ka zāles ir tikai slimošanas reizēm vai kādām speciālām vajadzībām. Arī pārdozēts vitamīns (vai zobu pasta, ja izēd veselu tūbiņu) veselībai var nodarīt kaitējumu.

·         Nav lietojamas nekādas un nevienas zāles, kam ir beidzies derīguma termiņš!

“Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone vēl veiksmi visiem vecākiem bērna aprūpē un tuviniekiem, kuri vēl domā par raudzību vai pirmo jubileju dāvanu, iesaka savai izvēlei pievienot aptiekas dāvanu karti, jo ir milzum daudz mazulim vajadzīgu lietu, kosmētikas līdzekļu un preparātu, kas noderēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits