Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

08.08.08. būšot tāds pats kāzu bums kā pērn 7.jūlijs

"Pagājušajā gadā pasmējāmies par cilvēkiem, kas precas 07.07.07 Tagad - paši," pasmaida Līga Briede. Viņa ir viena no simtiem līgavu, kuras tieši 08.08.08 izies pie vīra. Līgas topošais vīrs Uldis Kamols stāsta, ka viņi neprecas trīskāršā astoņnieka datuma dēļ. Tas izvēlēts pēc tam, kad Uldis pērn 18.

novembrī Skotijā Līgu bildināja. Jokojoties par pagājušā gada septiņnieku bumu, abi izmetuši, ka nu, tad mums vajag 08.08.08. Un kāpēc ar ne? "Skaists skaitlis. Pagriežot noteiktā leņķī, iznāk bezgalības zīme. Ne sākuma, ne beigu," teic Uldis. Dzimtsarakstu nodaļās šis datums esot tāds pats kāzu bums kā pērn 7.jūlijs.

Pieteicās jau janvārī


Kopumā 2007.gadā salaulājās 15 ar pusi tūkstošu pāru. Jūlija mēnesis bija rekordists - tajā apprecējās 2794 pāri, un tieši pateicoties 07.07.07. Cik pāru šajā dienā apprecējās, gan precīzi nav zināms. Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ārija Niklāva prognozē, ka "gaidāmais 08.08.08. datus atkal uzsitīs uz augšu." "Jau tagad visas Rīgas, Jūrmalas, Limbažu, Saulkrastu dzimtsarakstu nodaļas ir pateikušas, ka tās uz šo datumu ir pilnas un gribētājus vairs nevar pieņemt," saka Ā.Iklāva.

Daudzviet pāri šo datumu mēģinājuši rezervēt uzreiz pēc 7.jūlija, taču reāli to izdarīt varēja tikai ziemā. Ziemeļu rajona dzimtsarakstu nodaļas inspektore Agnese Dementjeva teic, ka piektdien darbu sāks jau 9, kad tiks laulāts pirmais pāris no kopumā 17 pāriem, kas pieteikušies šajā nodaļā. "Viņi jau janvārī pieteicās. Tiem, kas atnāca vēlāk, vietas vairs nebija," saka A.Dementjeva.

Arī Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Inta Abramenko secina, ka šogad ap trīskāršo astoņnieku ir tāda pat ažiotāža kā pērn par septiņnieku: "Pie mums precas 16 pāru. Ņemot vērā pagājušā gada pieredzi, nolēmām, ka pārāk daudz arī nevar šajā dienā paņemt, jo katram pārim tas tomēr ir īpašs brīdis. Tādēļ visus gribētājus nepaņēmām." Savu vēlmi iestūrēt laulības ostā tieši šajā datumā, pāri motivējot dažādi: "Citiem astoņnieks kā cipars ir nozīmīgs attiecībās - iepazīšanās datums utt., ir pāri, kam astoņnieks ir abu dzimšanas dienu datumos, bet vairāk jau saista tas maģiskais, ka visi trīs cipari ir astoņnieki," saka I.Abramenko.

Savs īpašais datums


Sociālantropoloģe Aivita Putniņa spriež, ka vēlmi apprecēties šajā datumā varētu izskaidrot ar cilvēku vēlmi gadījumu, kuru svin, papildus iemūžināt ar īpašu lietu vai sakritību. Viņa norāda, ka cilvēkiem vispār tagad patīk "īpašie datumi" - katram ir savi laimīgie datumi, pāri skaita laiku no iepazīšanās brīža utt. "Tas ļauj un palīdz to laiku sadalīt noteiktās laika vienībās, kas iezīmē personiskas nozīmes," skaidro A.Putniņa. Tieši tas ir iemesls, kāpēc Armands Ozoliņš ar savu draudzeni Līgu precas 08.08.08. "Mēs neskrienam līdzi baram, mums 8.augusts ir īpašs datums. Tieši 8.augustā pirms pieciem gadiem kļuvām par pāri. Pagājušajā gadā 8.augustā viņu arī bildināju," skaidro A.?Ozoliņš. Sociologs Viesturs Celmiņš atzīmē arī to, ka Austrumu kultūrā astoņnieks ir nozīmīgs skaitlis. Ķīniešiem tas ir laimes skaitlis. "Cilvēki meklē stāstus, kuriem pievienoties. Šajā gadījumā tas ir eksotiski - Latvijā 888 neko nenozīmē, bet tā tu pievienojies starptautiskam notikumam," spriež V.Celmiņš.

Latvijas Astrologu asociācijas prezidente Gita Priede lēš, ka, spriežot pēc astroloģiskā dienas fona, cilvēki, kuri izvēlas savas laulības slēgt 08.08.08., attiecībās vēlās dinamiku, spilgtumu un attiecīgu spriedzes devu.

Izvēloties šādu datumu par kāzu dienu, jārēķinās arī ar problēmām. Kā stāsta kāzu aģentūras Mīlestība vadītāja Dace Miezīte, pērn trīskāršā septiņnieka diena organizētājiem bijusi vienas galvassāpes: "Visi pakalpojumi - fotogrāfi, operatori, muzikanti, viesu mājas - ir divreiz dārgāki. Visur, kur braucam, jau priekšā ir jaunie pāri. Uz viena tilta - trīs līgavas, Rundāles pilī vispār vienuviet bija kādas 15. Un kā tad lai ievēro krievu tradīciju, ka līgava ceļā nevar sastapt citu līgavu?" Tādēļ šogad pāriem, kas vēlējušies kāzas rīkot trīskāršā astoņnieka datumā, D.Miezīte ieteikusi labi padomāt, vai ir vērts tikai par datumu maksāt dubultā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

Atklāj arī olimpiādi


Datums 08.08.08 un laiks 08.08 pm Ķīnā izvēlēts arī olimpisko spēļu atklāšanai. Ķīniešu kultūrā astoņņieks ir laimes skaitlis

Precas arvien vairāk


Noslēgto laulību skaits

1980 24 611

1990 23 619

2000 9211

2005 12 544

2006 14 616

2007 15 486

2008.g. I pusgadā 4556

Avots: Centrālā statistikas pārvalde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko