Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

2007.gada labākā būve — tipogrāfija Britania

Latvijas arhitektūra ir mūsdienīga, jaunbūves tiek veidotas saskaņā ar apkārtējo vidi, redzami veiksmīgi mēģinājumi izmantot ilgtspējīgas metodes, - tik atzinīgi Latvijas arhitektūras 2007.gada balvas konkursa starptautiskās žūrijas dalībnieki sarunā ar Dienu novērtēja nozares ainu, ko rāda 55 fināla vērtēšanai izvirzītie projekti. Kārtējās skates pozitīvie signāli - top labas sabiedriskās būves, kurās ir valsts ieguldījums, aizvien vairāk tiek domāts par ēkas un apkārtnes harmoniju.

Labs birums


Pagājušais gads arhitektūrā bijis ļoti labs, ar uzslavām neskopojas nozares eksperte Ieva Zībārte. "Te bija spēcīga labu projektu konkurence. Domāju, daudzi var teikt - kāpēc neuzvarēja tas vai tas projekts, jo vairāku nomināciju pieteikumi ir līdzvērtīgi," viņa atzīst.

Latvijas arhitektu darbi atbilst pasaules līmenim, uzsver žūrijas pārstāvis Olegs Hamans, Čehijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs. Polijas Arhitektu savienības vadītājs Jerži Gročulskis, kurš konkursa žūrijā nepiedalās pirmo reizi, uzsver iesniegto projektu atbilstību Eiropas valstu līmenim.

Lietuvas Arhitektu savienības valdes pārstāvis Audrus Ambrass uzsver sīvo konkurenci sabiedrisko ēku grupā, kur vairāku būve finansēta arī no valsts maka. Līdzīgi procesi notiek arī ziemeļos - Igaunijas Arhitektu savienības valdes loceklis Tenu Laigu teic, ka projektētāji un būvnieki tur cīnās par valsts un pašvaldību pasūtījumiem, jo mājokļu būvniecība pierimusi. Kā pozitīvs minams faksts, ka šogad visi žūrijas ārvalstu eksperti ir praktizējoši arhitekti.

Saskaņa ar vidi


Šogad konkursam tika iesniegts 81 pieteikums, otrajai kārtai izvirzīja 55 darbus. Žūrijas dalībnieks Jānis Alksnis, 2006.gada konkursa uzvarētājs, Dienai stāsta, ka šogad bijis ļoti labs piedāvājums sabiedrisko būvju grupā, bet pārsteidzoši maz - dzīvojamo un privātmāju, kas var būt saistīts ar norisēm mājokļu tirgū.

"Vērtēšanā svarīga ne tikai ēkas forma un krāsa, bet arī mijiedarbība ar vidi, ainavas konteksts, ietekme uz apkārtni - vai būve to uzlabo un papildina. Tipogrāfijai Britania piemīt ne tikai tīra arhitektoniskā ideja, bet arī veiksmīgs tehniskais un vides risinājums, tā ir daudzpusīga kvalitāte," uzvarētāja izvēli pamato arhitekts.

Darbus var apskatīt Jūrmalas pilsētas muzejā līdz 23.maijam.

***

Jānis Alksnis, žūrijas dalībnieks


Pozitīva iezīme ir augošais kvalitatīvu sabiedrisko ēku skaits, kur redzams arī valsts un pašvaldību ieguldījums. Cerams, ka valsts sāk apzināties savu lomu kvalitatīvas arhitektūras veicināšanā. Lai arī lielās balvas ieguvējs bija skaidrs uzreiz, vērtēšana bija ilga un rūpīga, izšķirties nebija viegli. Domāju, ka konkursa augošā kvalitāte nākamgad liks pieteikt vēl vairāk labu objektu, un nebūs jāšaubās, vai žūrija redz un izvēlas no visiem labākajiem.

***

citi uzvarētāji


Nominācijā Restaurācijas - Amatu māja Ventspilī, SIA Nams 3

Nominācijā Iekštelpu dizains - Ventspils brīvostas prāmju termināļa komplekss, SIA Chilli, Vilmārs Terbets

Nominācijā Projekti - ēka Grēcinieku ielā 25, Rīgā, birojs ARHIS

Atzinības raksts SIA Substance par inovatīvo pieeju Majoru pamatskolas sporta laukuma būvei

Atzinības raksts birojam Arhitekts Agris Padēlis-Līns par pilsētvides sakārtošanu Spīķera pārbūvē Liepājā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko