Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bohemian Rhapsody - 40

Vienam no visu laiku iecienītākajiem un savdabīgākajiem sacerējumiem - britu grupas Queen skaņdarbam Bohemian Rhapsody - 31.oktobrī aprit 40.gadskārta.

Teju sešas minūtes garā mini rokopera bija Queen līdera Fredija Merkūrija (Freddie Mercury) ideju apkopojums. Grupas ģitārists Braiens Mejs (Brian May) sarunā ar BBC atcerējies, ka sarežģītās dziesmas tapšanas laikā nekad nebija detalizēta plāna - Merkūrijs studijā nāca klajā ar vienu ideju pēc otras, tās atzīmējot uz mazām lapiņām. Arī Bohemian Rhapsody dzirdamo spēcīgo ģitāras partiju sacerējis tieši viņš, sākotnēji to nospēlējot uz klavierēm. Idejas takti pa taktij fiksējuši visi pārējie grupas mūziķi.

Dziesmas ieraksts notika sešās studijās, līdz pēdējai iespējai izmantojot tā laika ierakstu tehniskās iespējas. Dziesmas vidus daļas operas stila dziedājuma ieraksti dublējot pat 180 reizes. Ieraksta lente šajā procesā bijusi nolietota līdz caurspīdīgumam. Bohemian Rhapsody kopš sacerēšanas tika izpildīta teju visos turpmākajos grupas šovos, taču dziesmas sadaļa ar operas stilā ieturēto dziedājumu nekad netika izpildīta "dzīvajā", tā laikā grupas dalībnieki atstāja skatuvi, atgriežoties pēc brīža līdz ar ģitāras solo un turpmāko dziedājumu.

Bohemian Rhapsody ieguva arī tam laikam vērienīgu video. Klips tapa četru stundu laikā un bija paredzēts iesniegšanai raidījumam Top of the Pops, kas, kā atzīst Mejs, mūziķu vidū nebija iecienīta teritorija. Šajā šovā dziesmas "dzīvajā" bieži izpildītas, skanot fonogrammai un atrodoties uz muļķīgas kastveida skatuves. Tomēr mūziķiem nācās to paciest, jo parādīšanās šajā šovā veicināja sacerējuma komerciālu veiksmi.

Visus šos 40 gadus ļaudis ir jautājuši, kā saprast un interpretēt Bohemian Rhapsody tekstu. Mejs atturējies to izklāstīt, jo šī sacerējuma savdabības dēļ varbūt analīze nav nepieciešama. Tiesa, Merkūrijam vienmēr patikušas interpretācijas par Bohemian Rhapsody teksta skaidrojumu.

Mejs atzinis, ka šo četru dekāžu laikā par Bohemian Rhapsody runāts ļoti daudz un cilvēku interese par šo sacerējumu ir saprotama, tāpēc viņš neiebilst par to stāstīt vēl un vēl. Arī pats Mejs, izdzirdot dziesmu pa radio, piemēram, braucot ar auto, vienmēr pagriež skaļāk uz klausās. "Ģitārpēli klausoties gan neimitēju, tam esmu par vecu," viņš smejoties piebildis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko