Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diena ceļo stāsti: Ideju un romantikas pilsēta

Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas pievilcība atklājas pamazām, gluži kā izsaiņojot dāvanu – vispirms jāatraisa spilgtā lente, tad jānoņem krāsainais iesaiņojuma papīrs, pēc tam jāatver kaste un tad ieraugāma pati dāvana.

Sākotnējais iespaids par Kopenhāgenu ir tāds, ka šī pilsēta piedzīvojusi garu, raibu mūžu. Jau pirmajās te pavadītajās stundās Kopenhāgenas vēsturiskās saknes ir spēcīgi izjūtamas – skatam paveras veclaicīgas ēkas, apkārt vijas senatnīgu ielu labirints, turklāt valda tā īpašā noskaņa, kas piemīt vien pilsētām, kuru liktenis mērāms daudzu gadsimtu garumā. Un tā jau arī ir! Turklāt tieši šis, 2017. gads Kopenhāgenai ir jubilejas gads – pirms 850 gadiem tālaika politiķis, garīdznieks un, kā mēs šodien teiktu, cilvēks ar globāla mēroga ambīcijām bīskaps Absalons Zēlandes salas zvejnieku pilsētiņu pārveidoja par plašu un tiem laikiem modernu tirdzniecības ostu. Pirmais pilsētas nosaukums bijis vienkārši osta – Havn, bet vēlāk pilsēta ieguvusi vārdu – Tirgotāju osta – København, tātad Kopenhāgena.

Ņemot vērā Kopenhāgenas attīstības ciešo saistību ar kuģniecību un ūdens ceļiem, pilsētu vērts apskatīt, braucot ar kuģīti. Tā atklājas nākamā Kopenhāgenas rakstura līnija – kļūst skaidrs, ka šī ir kontrastu pilsēta. Karalisko piļu spožums te kontrastē ar hipiju filozofiski apcerīgo vidi, Nyhanv jeb Jaunās ostas kvartāla ēku krāsainās fasādes – ar Dānijas Nacionālās bibliotēkas, ko sauc par Melno dimantu, tumšo, mirdzošo fasādi. Marmora baznīcas iespaidīgais kupols, kas atgādina Romas Svētā Pētera baziliku, veido kontrastu ar Kristiānhanvnas baznīcas smailo, augsto torni. Gleznainie tiltiņi, zem kuriem pabraucot kuģītim tā pasažieriem jāpieliec galva, kontrastē ar plašajiem skvēriem un ainaviskajiem pastaigu celiņiem. Gan vizinoties ar kuģīti, gan dodoties pastaigā, iespējams nonākt pie Kopenhāgenas slavenākā simbola – pieminekļa Mazajai Nāriņai, Hansa Kristiana Andersena pasakas varonei, kas atklāj nākamo – romantisko – Dānijas galvaspilsētas rakstura līniju. Kopenhāgena ir patiešām romantiska pilsēta!

Kristiānija atklāj Kopenhāgenas rakstura nākamo līniju – radošo brīvību, jo šī pilsēta savā īpašajā, skaitļos un faktos neizsakāmajā veidā spēj iedvesmot radošam darbam un nojaukt tās baiļu un konservatīvisma barjeras, kas traucē jaunradei

Reiz ceļotāji no Latvijas jautāja Kopenhāgenas iemītniekiem, kāpēc pilsēta par simbolu izvēlējusies varoni no pasakas par nepiepildītu mīlestību, bet kopenhāgenieši paskaidroja, ka vajag pamatīgāk iedziļināties šajā Andersena pasakā, tad kļūšot skaidrs, ka Mazā Nāriņa ir mīlestības sīkstuma un izturības simbols, bet jebkāds sīkstums un izturība, arī mīlestības sīkstums un izturība Ziemeļvalstīs, to vidū Dānijā, tiekot vērtēti augstu. Tā nu sapņainā Mazā Nāriņa, kura, uz ūdens apskalota akmens sēžot, raugās tālumā, atgādina – Kopenhāgenā jābauda romantika – sakura pavasarī, rozes vasarā, saulriets jūras malā, poētiski parki un romantiskas kafejnīcas. Romantikas aura apvij arī Universitātes jeb Latīņu kvartālu un Dānijas karalieņu vārdos nosauktās majestātiskās rezidences – Šarlotenborgas un Amalienborgas pili. Droši vien būs arī tādi cilvēki, kuri romantisku noskaņu saskatīs Kopenhāgenas hipiju brīvpilsētas Kristiānijas rajonā. ī pilsēta savā īpašajā, skaitļos un faktos neizsakāmajā veidā spēj iedvesmot radošam darbam un nojaukt tās baiļu un konservatīvisma barjeras, kas traucē jaunradei.

Kopenhāgena palīdz materializēties idejām, kuras lolo uz radošiem sasniegumiem noskaņoti cilvēki – mākslinieki, dizaineri, arhitekti, literāti, mūziķi un vēl daudzi citi, kuri savā dzīvē necenšas vienmēr braukt pa ierastajām sliedēm, bet gan ienest inovatīvus akcentus. Ar radošu garu saistīts arī modernās mākslas muzejs Louisiana, kas atrodas uz ziemeļiem no Kopenhāgenas un ir redzēšanas vērts, lai pārliecinātos, ka tik fascinējošs un neparasts vispār var būt muzejs. Turklāt, ja reiz sanācis nokļūt Zēlandes salā, var doties vēl tālāk uz ziemeļiem, līdz Helsingērai. Tur atrodas Viljama Šekspīra slavenās lugas varoņa Hamleta vārdā dēvētā pils (oficiālais nosaukums ir Kronborgas pils). Šī pils iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un tas, kā zināms, ir patiesas vērtības apliecinājums. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko