Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Diena ceļo stāsti: Mozaīka saulrieta spēlēs

"Tas bija pozitīvs piedzīvojums, esmu laimīgs," atzīst jaunuzņēmējs un digitālās komunikācijas praktiķis, Latvijas jaunuzņēmuma Tactile Eyesight līdzdibinātājs Mareks Matisons, kurš šā gada septembrī pabija Telavivā un piedalījās Izraēlas vēstniecības atbalstītajā un Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas StartIn.lv realizētajā konkursā Start TelAviv.

Lai arī jaunuzņēmumu konferences un citu ar to saistīto pasākumu lietišķais grafiks bijis visai saspringts, par Telavivu šajā Eiropas, Āfrikas un Āzijas saskares punktā Marekam savs iespaids ir radies.

Telavivas centrs neesot liels, izstaigājams teju 20 minūtēs, šajā laika posmā pagūstot ielūkoties arī senās ostas pilsētas Jafas teritorijā, kuru Telaviva savulaik apsteidza izaugsmes ziņā.

"Kas mani Telavivā patiešām pārsteidza, tad tā ir ļoti straujā kvartālu maiņa. Telavivā ir centrs – smalkais rajons –, kas koncentrējas ap Rotšilda bulvāri, un trīs četrus simtus metru no vietas, kurā ir pieejami visas pasaules modes uzņēmumu veikali, butiki un visdārgākie restorāni sabiedrības krējumam, blakus atrodas pilsētas dienvidu daļa – kvartāls, kas ir pārapdzīvots, ārkārtīgi nolaists. Pilsēta tagad mēģina šo apkaimi atdzīvināt," stāsta Mareks.

Pirms 20 gadiem tur bijusi pilsētas autoostas teritorija. "Tagad – padibene. Izgāztuve gan tiešā nozīmē, gan no tāda viedokļa, ka tur acīmredzot ir lēta dzīvošana un koncentrējies daudz ekonomisko bēgļu. Šajā dienvidu kvartālā ir problēmas ar noziedzību – vakaros tur labāk neiet ārā, un tas viss tikai dažu simtu soļu attālumā no milzīgā šika! Pilsētā ir atsevišķi rajoni, pa kuriem tu pārvietojies foršajā Izraēlas sabiedriskajā transportā un domā – cik labi, ka neeju kājām... Bet tad tu šķērso krustojumu un iebrauc gluži vai Venēcijā ar ļoti gaumīgām itāļu stila celtnēm, apzaļumotām teritorijām, kur valda pilnīgi cita noskaņa," stāsta Mareks un piebilst – kontrasti šajā pilsētā esot ļoti izteikti.

Viņu pārsteidzis arī pilsētas dzīves ritms gadalaikā, kad dienā gaisa temperatūra uzsilst līdz plus 35 grādiem ēnā, naktī "nokrīt" līdz plus 30. "Cilvēki dodas paēst vakariņas, sākot no astoņiem, desmitiem vakarā. Šajā laikā socializējas, atpūšas. Bērni vienpadsmitos vakarā kopā ar vecmāmiņu un suni spēlējas izgaismoto strūklaku šļakatās. Ja esi ārā kādos divos naktī, neviens tevi neuzskatīs par dauzoņu vai piedzīvojumu meklētāju. Tā ir normālā pilsētas ikdiena, un tā mani visvairāk pozitīvi pārsteidza," atzīst jaunuzņēmējs.

Mareks Telavivā iepazinis veco Jafu, brīnišķīgi skaisto Telavivas ostas rajonu, Sarona market rajonu, apskatījis arī Telavivas Universitāti. "Tur valda daudz un dažādu arhitektūru sajaukums, kas šķiet kā milzīgs rasols, bet šī vārda labajā nozīmē – ar ēkām, kas, šķiet, pirms vairākiem gadsimtiem holandiešu celtas, bet Izraēla taču ir jauna valsts, tātad ēka ir maksimums 60 gadu veca. Turpat blakus atrodas debesskrāpis, kas izskatās kā 'atpakaļ nākotnē'. Kontrasti ir ļoti interesanti," stāsta Mareks Matisons.

Te varētu filmēt jebkuru romantisko kino

Vēl nesen šajā pilsētā Izraēlas ļaudis nemaz negribējuši dzīvot, labāk Jeruzalemē, ko paši ebreji joprojām uzskata par savas valsts galvaspilsētu. Tagad Telaviva attīstās. "Tā kļuvusi ļoti skaista un sakopta. Tiekoties ar vietējiem uzņēmējiem un pilsētas vicemēru izglītības jautājumos, secināju, ka viņi ļoti lielu uzsvaru liek uz to, lai iedzīvinātu pilsētas atpalikušos rajonus un attīstītu drošību. Viņi meklē arī alternatīvus veidus, kā iedzīvināt pie mums jau pazīstamo mūžizglītības jēdzienu. Starp citu, šobrīd Izraēlā labākais izglītības pakalpojumu piedāvātājs ir valsts, privāto skolu un augstskolu ir pavisam nedaudz. Viņiem ir daudz pozitīvi ambiciozu ieceru, kā vēl uzlabot iedzīvotāju zināšanas par dzīvi, ekonomiku, plānošanu," atklāj Mareks. 

Vai Telavivu var uzlūkot kā biznesa pilsētu, kurā romantiskā stīga paslēpta aiz veiksmīgo biznesa stāstu atslēdziņas? "Gan jā, gan nē. Kādā vakarā netālu no Rotšilda bulvāra es ilgi fotografēju saulrietu un saulrieta atspulgus māju logos, to ēnas uz trotuāra. Te varētu filmēt jebkuru romantisko kino, cilvēkiem patiktu. Šī ir tā pilsētas romantiskā puse. Viena Telavivas daļa ir izteikti industriāla, otra – apzaļumota, ar palmām un pēc būtības vairāk līdzinās Sicīlijai," izjūtas raksturo Mareks Matisons. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko