Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Diena ceļo stāsti: Sanktpēterburga prot patikt

Nekādas politikas, tikai skaistums. Tas ir vadmotīvs, apmeklējot Krievijas rietumu metropoli.

Iespaidīgie tilti, kuru skaits mērāms simtos un kuru daudzveidīgie silueti pilsētas panorāmā iezīmē gleznainus akcentus. Krāšņie baznīcu torņi, kuru zvanu skaņas pārmāc intensīvās satiksmes troksni. Debesis, kas nesatumst vasaras saulgriežu nedēļā, ļaujot izbaudīt baltās naktis, un lepojas ar spožām zvaigznēm ziemas saulgriežos. Muzeji, kas ar saviem plašajiem mērogiem apbur kultūras vērtību cienītājus. Pilis, ap kurām vijas pārsteidzošas leģendas un vēl pārsteidzošāki, reālos faktos balstīti likteņstāsti. Parki, kuru daudzkrāsainie ziedi reibinoši smaržo no pavasara līdz rudenim. Upju un kanālu labirinti, kas vienlīdz ainaviski izskatās gan vasarā, kad šūpo ekskursiju kuģīšus, gan ziemā, kad slēpjas zem mirdzoši baltas ledus kārtas. Tāda ir Sanktpēterburga. 

Šīs pilsētas identitāte ir tik spēcīga, ka nevienu nepārsteidz tas, ka tās iemītnieki, satikti ārzemēs, teic, ka ir no Pēterburgas, nevis no Krievijas. Tāpat nepārsteidz arī tas, ka Latvijas finanšu sektora speciālisti, kas devušies dzīvot un strādāt uz Sanktpēterburgu, uzsver – viņi mīt Pēterburgā, ne Krievijā. Sanktpēterburga ir pilsēta, kas prot patikt, jo eiropeiska elegance te notušē austrumnieciskas ārišķības, mūžam uz rietumiem vērstais pilsētas skats garantē sakoptību, savukārt pilsētnieku slavenās intelektuālās ambīcijas sekmē interesanta piedāvājuma nodrošināšanu tūristiem.

Kā jau ikvienā lielpilsētā – un Sanktpēterburgai ar tās miljonos mērāmo iedzīvotāju skaitu un kādreizējo Krievijas galvaspilsētas statusu neapšaubāmi piemīt lielpilsētas plašums –, te var pavadīt daudzas dienas un tā arī nepagūt izpētīt visus uzmanības vērtos pilsētas vaibstus. Ja iespējams aplūkot tikai vienu muzeju, vērts doties uz Ermitāžu. Tās apmeklējums prasa daudzas stundas un intelektuālu piepūli, bet ieguldītais laiks ir tā vērts, jo ieguvums ir bagātīgi, mākslas pasaules radīti iespaidi, kas neizdzēšami iespiežas atmiņā. Ja ir tik vien laika, lai izpētītu vienu Ņevas tiltu, uzmanību var veltīt Pils tiltam – slavenam Ziemeļu Venēcijas simbolam. Ja laiks atļauj pamatīgi izzināt tikai vienu Sanktpēterburgas ielu, jāpievēršas Ņevas prospektam, kurā mīt gan iespaidīgs grāmatu veikals, kas plašumā pārsniedz daudzas bibliotēkas, gan tirdzniecības centrs, kura saknes sniedzas līdz XVIII gadsimtam. Ņevas prospekta kolorītu veido arī kafejnīcas – rietumnieciskas un austrumnieciskas, dārgas un lētas, izsmalcinātas un askētiskas. Taču nav tikai veikali un krodziņi vien. Jāpiemin arī tas, ka XVIII gadsimtā Ņevas prospektā tika būvēti dažādu konfesiju dievnami. Tādēļ prospekts tika iesaukts par Tolerances ielu un lepojas ar pareizticīgo dievnamu – Kazaņas katedrāli, Sv. Pētera luterāņu baznīcu, Sv. Katrīnas katoļu baznīcu un vēl citiem dievnamiem. 

Ja jāraksturo Sanktpēterburga tikai ar vienu vārdu, tad šis vārds ir "skaista", bez ironijas un banalitātes

Ja gribas kādā Sanktpēterburgas dievnamā pakāpties tuvāk debesīm, tad jādodas prom no Ņevas prospekta uz Sv. Īzaka katedrāli, kuras zeltaini mirdzošais kupols labi pamanāms no liela attāluma. Tieši no šīs katedrāles skatu laukuma paveras valdzinoša pilsētas panorāma, kas apliecina – ja jāraksturo Sanktpēterburga tikai ar vienu vārdu, tad šis vārds ir "skaista", bez ironijas un banalitātes. Šī pilsēta ar raibo likteni vairāk nekā trīs gadsimtu gaitā pratusi izkopt savu unikālo skaistumu.

Lai arī reģionā, kurā ietilpst Sanktpēterburga, par tūrisma sezonu ierasts uzskatīt gada siltākos mēnešus, uz Ziemeļu Venēciju droši var braukt arī ziemā. Tad novakarēs ielas, namu fasādes un skatlogus rotā krāsainas gaismas, koku lapotnes neaizsedz pieminekļus parkos un tūrisma objektos nedrūzmējas milzīgi apmeklētāju pūļi. 

Turklāt, ja vērtē pilsētvides estētiskās pievilcības aspektā, man Jaunā gada sagaidīšana tieši Sanktpēterburgā palikusi atmiņā ar visskaistākajām jebkad redzētajām gadumijas ainavām – salūtu, kas spoguļojās Ziemas pils logos, spožām zvaigznēm, kas atmirdzēja šampanieša glāzēs, eņģeļa skulptūru uz kolonnas Pils laukumā, kas tinās dejojošu sniegpārsliņu virpulī.

Un aizmirstiet politiku, tur nav Krievija, tur ir Pēterburga! Tā pati pilsēta, kam veltīta filma ar bezgala romantisko nosaukumu Pēterburga. Tikai ar mīlestību. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko