Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Airvina Velša niknuma likumi

Zaudējot savaldību, mēs vienmēr zaudējam… Tā ir bijusi gara un lielākoties sāpīga dzīves mācība, taču es esmu iemācījies, ka niknums, gluži tāpat kā bailes, ir emocijas, ko publiski labāk apspiest, britu laikrakstā The Guardian raksta deviņdesmito gadu kulta autors Airvins Velšs, kas kļuva slavens pēc sava pirmā romāna Trainspotting uzrakstīšanas.

Tajā aprakstīta grupiņas jaunu skotu ikdiena A.Velša dzimtajā pilsētā Edinburgā, ko caurauž narkotikas, bezdarbs un kriminalitāte. A.Velša darbi bieži tiek saistīti tikai ar narkotikām, taču patiesībā to spektrs ir daudz plašāks. Viņš daudz raksta par strādnieku klases ikdienu, skotu identitāti, futbolu, huligānismu, seksu, apspiesto homoseksualitāti, brīvmūrniekiem un emigrāciju. Tagad slavenais autors pievērsies vienai no dzīvnieciskākajām cilvēku īpašībām - niknumam.


Kas attiecas uz niknumu, cilvēka rīcība maz atšķiras no citu zīdītāju reakcijas uz patiesu vai iedomātu apdraudējumu. "Lieliski to var novērot uz ceļiem, kur cilvēki reti apdomā savu rīcību, jo jūtas kada apdraudēti un viņu impulsīvā reakcija ir veids, kā atbildēt uz šo apdraudējumu," Discovery News norāda Ņūdžersijas Medicīnas skolas neiroloģijas profesors Alans Sīgels. Tiesa, vairumā gadījumu impulsīvā rīcība rada lielāku apdraudējumu pašam, nevis šķietamajam apdraudētājam, bilst A.Sīgels.

Pieci likumi


Varētu domāt, ka kaut kas tik spontāns un ekplozīvs kā niknums nepakļaujas likumiem, taču tā nebūt nav, apgalvo A.Velšs, iepazīstinot lasītāju ar saviem pieciem niknuma likumiem.

Pirmais likums - neradiet kaislības vai naidu. Niknums ienīst izlikšanos - tādēļ mums riebjas vairākums profesionālo visziņu, kas stāsta par pasaules problēmām. Patiesībā mēs zinām, ka viņi dzīvo ļoti komfortabli un viņu teiktais nav domāts nopietni. Tādēļ esiet nikni no sirds. Neļaujiet sabiedrības spiedienam vai alkoholam sabojāt veiksmīgu piespēli. Nav nekā sliktāka, kā sākt uzbrukumu un tad attapties, ka trūkst tvaika to eleganti pabeigt.

Otrais - kādēļ jāizmanto liels āmurs, lai sadauzītu mazus riekstus? Proti, ja niknuma apjoms ir nesamērīgs vai vērsts pret nepareizo merķi, tam var radīties neparedzamas sekas. Piemēram, ja zaudējat savaldību un sākat kliegt uz satiksmes organizētāju, jūs savu rīcību varat attaisnot ar dusmām uz muļķīgiem likumiem, valdību vai sistēmu kopumā. Taču no malas jūs, visticamāk, izskatīsieties pēc lielas, uzpūtīgas cūkas, kurš uzbrūk kādam, kura par mērenu atalgojumu veic ļoti atbildīgu darbu.

Treškārt, jāatceras, ka niknums var aizvest uz dažādām bīstamām vietām. Tad nu ir jāuzdod sev jautājums vai jūs esat pietiekami traks/stulbs, lai uz šīm vietām tiešām dotos?

Ceturtais likums ir vienmēr saglabāt izejas stratēģiju. Jūs nevarat izmainīt otru cilvēku, un strīda turpināšana tikai nozīmēs, ka jūs kļūsiet dusmīgāks un trakāks. Tādēļ bieži vien, kad esat pateikuši savu sakāmo un izlikuši žulti, labāk ir vienkārši aiziet. Vai aizmukt.

Pedējais likums - ja konfrontācija nav izbēgama, labāk uzbrūciet, pirms uzbrūk jums. Vairākums cilvēku vienkārši apstulbs, un ar to arī stāsts būs galā. Tiesa, bus tādi, kas neapstulbs. Tādā gadījumā vēlreiz apskatiet trešo likumu.

Niknuma anatomija


Vairākums psihologu kā visbiežāko piemēru nekontrolētam niknumam min niknuma lēkmes uz ceļa. Lielākā daļa šoferu ir kādreiz nolamājuši kādu neizveicīgu braucēju vai parādījuši vidējo pirkstu tās automšīnas vadītajām, kurš jums nozog stāvvietu. Šāda reakcija tiek uzskatīta par normālu, taču, tai eskalējot, psihologi jau runā par saraustītiem ekplozīviem uzvedības traucējumiem (IED). Šie traucējumi ir agresīva reakcija uz ikdienas stresu, kas var novest pie ļoti nopietnām niknuma izpausmēm. Šādas niknuma lēkmes var kaitēt jūsu veselībai un sociālajai dzīvei No šiem traucējumiem cieš vismaz 16 miļoni amerikāņu, vēsta marylandpsyciatrics.com. Lielākā niknuma problēma - tā reti ir laba ideja, bet bieži šķiet vienkārši izcila, rezumē A.Velšs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko