Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Aizvien vairāk stresa nomāktie izvēlas klosteru mieru

Stress, slapjdraņķis un pilnīgs apnikums - jātiek prom. Jābrauc uz dienvidiem, kur bez sirdsapziņas pārmetumiem var slinki gulēt pludmalē un uzpildīt nepieciešamo D vitamīna devu. Tā darījām līdz šim. Taču tagad aizvien vairāk cilvēku izvēlas negaidītu alternatīvu - klosteri. Vairākums apmeklētājiem atvērto klosteru jau pielāgojušies cilvēku prasībām un piedāvā ne tikai lūgšanas, mieru un fizisku darbu, bet arī plašu labsajūtas programmu - sākot no masāžām, beidzot ar jogu.

Divas tūkstošgades klosteri bija zināšanu, garīguma un varas centrs - lielākoties noslēgti no ārpasaules. Šodien aizvien vairāk šo miera ostu atver vārtus stresa nomāktajiem viesiem. ASV iekšējās pasaules sakārtošanai ir atvērts apmēram 1000 klosteru. Ģeogrāfiski tuvākajā Vācijā brīvdienas piedāvā pavadīt apmēram 260 no kopumā 3000 katoļu klosteriem un 40 protestantu namu. Visvairāk apmeklētājiem draudzīgo klosteru Vācijā ir Bavārijas austrumos, kur atvaļinājumu sezonā vairākos klosteros piedāvātā Atpūta ar mūkiem ir izpārdota jau vairākus mēnešus pirms kursu sākšanās.

Bez datora un telefona

Viesmīlība kristīgajā domāšanā jau no pašiem pirmsākumiem ir ieņēmusi nozīmīgu lomu. Tā mūsdienu klosteros ir saglabājusies, pat ja viesiem vairs netiek olīveļļā mazgātas kājas. Taču aicināts ir ikviens - neatkarīgi no reliģiskās piederības. Vairākumu atvērto klosteru var apmeklēt visu gadu, un lielākoties pirmajai spēku uzkrāšanai pietiek pavadīt klosterī garāku nedēļas nogali.

Klosteru piedāvātā programma ir dažāda, taču visus vieno dzīves ritms, kas pašos pamatos, gadu tūkstošiem ejot, nav mainījies - celšanās līdz ar gaiļiem un laikus gulētiešana. Lūgšanas un fizisks darbs - ora et labora. Mobilie telefoni, datori un televizori ir svešķermeņi klostera mūros. "Tā man bija pilnīgi jauna pieredze," stāsta atpūtniece Evelīna Šulte. "Bez televizora, radio, mobilā telefona. Tikai grāmatas." E.Šulte Marijas Zvaignes franciskāņu klosterī Augsburgā pavadīja divas nedēļas. "Vairāk laika sev, pilnīgā mierā atbrīvot garu un uzpildīt no jauna. Vienkārši paplašināt redzesloku."

Joga komplektā ar tēvreizi

Lai pavadītu atvaļinājumu klosterī, vairs nepietiek kā senos laikos vienkārši pieklauvēt pie sētas vārtiem. Iepriekš vajadzētu rūpīgi izpētīt klosteru piedāvāto atpūtas programmu, iesaka klosteraufzeit.de. Vairāki klosteri apmeklētajiem piedāvā sakārtot savu iekšējo pasauli arī fiziskā darbā. Atpūtniekiem ir iespēja strādāt klostera dārzos vai maiznīcās. Vieni liek uzsvaru uz sarunām, lūgšanām un mierīgām pastaigām, citi mēģina piesaistīt apmeklētājus, izmantojot mūsdienu popkultūrai tuvos garīguma apzīmējumus - jogu vai ājurvēdu, kas tiek piedāvāta kopā ar tēvreizi.

Lai gan vairākums klosteru turas pie senā benediktiešu principa, kas paredz katru viesi uzņemt kā pašu Jēzu, jārēķinās, ka lielākajā daļā gadījumu tomēr nāksies šķirties no zināmas naudas summas. Klosteros, kuros apmeklētāji palīdz mūkiem un mūķenēm ikdienas darbos, cenas būs zemākas. Pārnakšņošanas cenas no EUR 15. Taču, piemēram, Svētā Ulriha un Afras benediktiešu klosterī Nēresheimā, kas piedāvā plašu work shop un meditācijas kursu programmu, par divām diennaktīm klosterī jāšķiras no EUR 187. Cenā "viss iekļauts". "Tikai par dzērieniem jāmaksā atsevišķi," piebilst klostera vadītāja Silvija Erharte.

***

Joga ar Dieva svētību

Ārenbergas klosteris

"Atpūsties, satikties, sadziedēt" ir Ārenbergas klostera moto. Klosteris jau 50 gadu piedāvā plašu garīgās un ķermeniskās atjaunošanās programmu. Apmeklētāji aicināti relaksēties 29 grādus siltajā baseina ūdenī vai saunā, piedalīties lūgšanās, nodarboties ar ūdensaerobiku un qigong un ļauties spa procedūrām un masāžām. www.klosterarenberg.de.

Franciskāņu klosteris Dītfurtē piedāvā dzen un tai chi meditāciju. www.meditationshausdietfurt.de

Benedikta sēta

Piedāvā plašu kursu programmu - no ēst gatavošanas līdz jogai, kā arī iespēju piedalīties garīgos semināros un lūgšanās. www.benediktushofholzkirchen.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko