Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ar disku pa grozu! Mežaparkā darbojas disku golfa trase

Mežaparks jau gadiem ir rīdzinieku un Rīgas viesu iemīļota atpūtas vieta siltajos mēnešos - aizbraukt tur ir vienkārši, nav jāizmanto personīgā automašīna, kas īpaši aktuāli ekonomikas krīzes apstākļos, turklāt Mežaparks piedāvā neskaitāmas izklaides iespējas. Lai arī ilgus gadus slējušies karuseļi šogad vairs nepriecē ekstrēmāku sajūtu cienītājus, kuriem metāla konstrukciju čīkstēšana un grabēšana vien piedeva izklaidei asumu, bērniem ir kur izvērsties - izveidoti rotaļu laukumi.

Mierīgākas atpūtas cienītāji var doties aplūkot zvēriņus, sportiskāk noskaņotie - doties uz Aktīvās atpūtas centra atrakcijām, savukārt tie, kuri līdzi nav paņēmuši sporta apavus un apģērbu, aktīvi var atpūsties disku golfa laukumā.

Disku birums


Laiskā svētdienas pēcpusdienā pa galveno aleju dodoties Ķīšezera virzienā, mūs pārsteidz divi atraktīvi jaunieši, kuri visus garāmgājējus aicina izmēģināt savus spēkus diska mešanā. Disks - lai arī atgādina frisbija šķīvīti, izmēros ir nedaudz mazāks. Jāatzīst, ka netrenētai rokai to trāpīt īpašajā ķēžu grozā ir samērā sarežģīti. Taču pēc vairākiem mēģinājumiem interese rodas - kāpēc gan neiziet disku golfa trasi!

Disku golfa principi neatšķiras no tradicionālā golfa, tikai bedrīšu vietā ir paaugsti grozi un bumbiņas vietā tiek izmantoti diski, ko jāizmet ar roku.

Instruktors mums katram ļauj izvēlēties pa diskam, ieteicams katram izvēlēties to citā krāsā, lai spēles laikā nerastos pretenzijas vienam pret otru. Mēs trasi grasāmies iet divatā, īpaši būtiski atšķirīgi diski ir tad, ja spēlē bariņā. Tiek izdalīti standarta diski, bet, kā izrādās, pieredzes bagāti spēlētāji trasē dodas, apbruņojušies ar vairākiem diskiem, kas var palīdzēt izdarīt precīzākus metienus. Ir īpaši tālās, vidējās un tuvās distances diski, citi lido taisnāk, citi vairāk uz kreiso vai labo pusi. Disku pareizāko izmantojumu gan dos tikai pieredze, ne paļaušanās uz ražotāja apgalvojumiem.

Mežzemenes un pīļumāte


Kad rokas iesildītas pie izmēģinājuma groza, mūs aizved pie starta līnijas. Katram iedod trases karti, kurā atzīmēti visi deviņi grozi, kopējais trases garums ir ap kilometru. Starts ir zemē noklāts gumijas paklājiņš, no kura arī jāizdara metiens. Grozs atrodas samērā patālu, un kļūst skaidrs, ka mežs kā trases vieta nav izvēlēta nejauši - skatu aizsedz gan reljefs, gan arī koki. Instruktors paskaidro noteikumus - no sākuma katram jāizdara metiens groza virzienā. Tā kā gandrīz vai nereāli, ka ar pirmo metienu izdosies disku iedabūt grozā, nākamajā kārtā pirmais met tas spēlētājs, kura disks piezemējies vistālāk no mērķa - tas tādēļ, lai jaunizceptie diskgolferi neapdraudētu cits citu. Pēc katra metiena tas jāatzīmē kartītē, lai nenojuktu punktu skaits - beigu beigās uzvarētājs būs tas, kurš būs izgājis visu trasi ar vismazāko metienu skaitu. Pie nākamā groza iekarošanas var doties vien tad, kad disks ielidojis iepriekšējā. Tā nu virzāmies cauri trasei, īpaši nesteidzoties - ir laiks gan izbaudīt glāsmainos saules starus, kas laužas cauri priežu zariem, gan nogaršot pa meža zemenei, kas trāpās ceļā. Ar katru izieto grozu trase kļūst sarežģītāka. Pa vidu trāpās arī piedzīvojums - disks iekrīt krūmos un pazūd skatienam. Tā meklējumos pavadām krietnu laiciņu, līdz pavisam nejauši ieraugu - zem kājām ir kas pelēkbrūns un spalvains! Zaros un zālē ieslēpusies pīļumāte sēž uz olām un izliekas, ka viņas nemaz tur nav, mēs šīs paslēpes respektējam, klusi atrodam disku un lavāmies prom.

Lai arī viens no īsākajiem, tomēr sarežģītākais ir pēdējais - devītais posms - tur skatu uz grozu aizsedz sīki kociņi, un vai katrs diska izmetiens beidzas, atsitoties pret koku. Taču trasi esam izgājuši, kopumā tas prasījis ap stundu. Protams, to var izdarīt arī krietni ātrāk, arī laikā, kamēr paši bijām mežā, mums paskrēja garām vairākas komandas - bet tad pastāv draudi neieraudzīt ne zemenes, ne pīles. Dodoties pie instruktoriem, lai atdotu diskus, saskaitām punktus - mana šķībā roka savākusi veselus piecdesmit piecus, kamēr partnera - vien trīsdesmit trīs. Kā izrādās, tas esot labs rādītājs, jo pat pieredzējuši frisbija mētātāji reti kurš spēj mazāk par trīsdesmit savākt.

Āķis lūpā, jābrauc vēl - turklāt pozitīvi, ka šīm aktivitātēm nav nepieciešams sporta apģērbs, līdz ar to var iesaistīties jebkurš, kurš vēl pirms piecām minūtēm par ko tādu pat nav domājis. Vien jārēķinās, ka roka un plecs nākamajā dienā var būt pastīvi, ja nav pierasts pie šādas slodzes.

***

Disku golfa trase


Maksa par diska nomu un spēles laukuma izmantošanu:

vienam spēlētājam Ls 2, par katru nākamo spēlētāju - Ls 1. Trase strādā brīvdienās no plkst. 13 līdz 20, vairāk informācijas www.diskugolfs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko