Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ar kājām pa Latviju

Austrālietis Greiems Andersons Latvijā pie sievas Anitas vecākiem - latviešiem - viesojas jau septīto reizi. Šo reizi viņš nolēmis padarīt īpašu, 23 dienu laikā kājām šķērsojot Latviju. Kamēr sieva ar jaunāko meitu ir 3x3 nometnē, Greiems izlēmis "nedaudz" pastaigāties un 28.jūlijā no Pasienē, kas atrodas pie Krievijas robežas, sāka aptuveni 700 kilometru garo pārgājienu pāri visai Latvijai. Maršrutam viņš ir izvēlējies mazus lauku celiņus un nomales.

Iepazīt Latvijas laukus


Greiems ir austrālietis un ar ģimeni dzīvo Melburnā, tomēr viņā ir vairāk latvietības nekā dažā labā latvietī. Viņa sieva Anita ir latviete un abas meitas audzinātas latviskā garā. Ar savu vecāko meitu, kurai tagad ir nedaudz pāri 20, Greiems līdz piecu gadu vecumam pat nesarunājās angliski, lai tikai meitas pirmā valoda būtu latviešu. Tagad abas meitas pie katras izdevības raujas uz Latviju.

Pirmo reizi Latvijā Greiems pabijis jau 1987.gadā, bet tad varējis apskatīt vien Rīgu, Jūrmalu un Rundāles pili. "Par laukiem nebija ko domāt, jo visur vajadzēja atļaujas," saka Greiems. Šogad beidzot viņš nolēmis iepazīt ne tikai tūrisma apskates objektus, skaistas vietas un pilsētas, bet īstus Latvijas laukus.

Greiems ir iecerējis 23 dienās pieveikt aptuveni 700 kilometru garu pārgājienu, dienā ar kājām noejot 25-30 kilometrus. Daļu ceļa Greiems iet kopā ar draugiem, daļu - vienatnē. Nezinātājam tā šķiet neapdomīga avantūra, tomēr Greiema pārgājiens nav spontāna iegriba - viņš sīki un smalki izplānojis katru ceļojuma kilometru. Mūsu tikšanās laikā galds noklāts ar kartēm un ceļvežiem, kurus Greiems izstudējis no vāka līdz vākam. Agrāk līdzīgu ceļojumu viņš veicis Austrālijā, kur kalnainā apvidū 38 dienās pievarējis 680 kilometru lielu attālumu.

Greiems pārgājiens sākās Pasienē netālu no Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas robežas, kur atrodama Latvijas galējā austrumu robeža. Pārgājiens noslēgsies Liepājā pie jūru. "Ejot pa taisnāko ceļu, man būtu jānoiet kādi 450 kilometri, tomēr es gribu redzēt laukus, mežus un ezerus, tāpēc mans maršruts būs garāks," stāsta Greiems. Viņu nevilina pastaigas gar šosejas malu, tas esot neinteresanti un bīstami. Uz jautājumu, kāpēc viņš neapceļo Latviju ar mašīnu, Greiems atbild: "Esmu šeit atbraucis atpūsties un ne par ko nedomāt. Gribu, lai mana galva ir tukša." Ikdienā Greiems strādā par tiesnesi Melburnas tiesā. Viņa darbs ir saspringts, ļoti atbildīgs un reizēm smags, tāpēc viņš šobrīd vienkārši vēlas izvēdināt galvu.

Paiešu un palasīšu


Greiems mīl komfortu, tāpēc nav gatavs nakšņot teltīs vai uz muguras "stiept" līdzi visu iedzīvi. "Es gribu gultu, atpūtu naktīs," viņš uzsver. Tieši tāpēc pirms pārgājiena viņš veicis milzīgu plānošanas darbu, lai sakoordinētu, kur nakšņot. Tas prasījis teju nedēļu. Lielākoties viņš nakšņos viesu namos, tomēr dažas naktis plānots pārlaist pie latviešu draugiem viņu lauku mājās. Greiems stāsta, ka Vecpiebalgā ciemosies pie aktrises Esmeraldas Ermales ģimenes, Cēsu rajonā Zaubē pie draugiem, Jelgavas rajona Sidrabenes pagastā pārnakšņos rakstnieka Edvarda Virzas dzimtajās Billītēs pie bijušās diplomātes Annas Žīgures un viņas dzīvesbiedra, somu žurnālista Jukas Rislaki. Pēc 2005.gada pārgājiena pa Austrāliju Greiems zina, cik svarīgi katru vakaru ir labi atpūsties. Tāpēc viņš bieži iešot pirtī.

Katru vakaru Greiems rakstīs savu ceļojuma blogu, kas izveidots pēc Melburnas latviešu skolas skolotāju lūguma, lai skolēni varētu kaut ko vairāk uzzināt par Latviju. "Sava veida mācību programma," paskaidro Greiems. Viņš jau tagad tajā ievietojis ceļojuma aprakstu un ik dienu pēc nostaigātā ceļa papildinās blogu ar saviem iespaidiem.

Pārgājienā Greiems ņemšot līdzi grāmatas. "Katru dienu piecas sešas stundas pastaigāšu un pēc tam lasīšu," saka ceļotājs. Kad viss līdzpaņemtais būs izlasīts, Greiems teikšot draugiem, lai pieved viņam jaunas grāmatas.

Lai gan tikai tagad viņš ir sācis savu pārgājienu pa Latviju, Greiems jau kaļ plānus nākamā gada ceļojumam ar kājām. Iespējams, viņš ieies Latvijā no Igaunijas puses un tad ies gar Gauju, iespējams, gar Daugavu ies līdz Lietuvas robežai, iespējams, ceļojumu sāks no Kolkas raga. "Ģimenes sievietes katru gadu lauztin laužas uz Latviju, tāpēc man nākas izdomāt, ko šajā laikā darīt," viņš smejas.

***

Pārgājiena maršruts


Sākums Pasienē

Vecslabada -26 km (26km)

Kaunata -32 km (58km)

Malta -28km (86km)

Preiļi -32km (118km)

Atašiene -43km (161km)

Ļaudona -25km (186km)

Madona -18km (204km)

Vestiena -28km (232km)

Ineši -28km (260km)

Skujene -27km (287km)

Zaube -28km (315km)

Lēdmane -34km (349km)

Ķegums -22km (371km)

Zvigzde -22km (393km)

Iecava -34km (427km)

Jelgava -30km (457km)

Dobele -29km (486km)

Zebrus ezers -22km (508km)

Mežvidi -38km (546km)

Nīgrande -32km (578km)

Priekule -36km (614km)

Nīca -40km (654km)

Liepāja -26km (680km)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko